Uutiset
26.10.2023

Iranilainen Evinin vankila: kun yksi pastori vapautuu, seuraava tulee sisään

Iran maailman kahdeksanneksi vaarallisin maa kristityille, jotka elävät valtion mielivallan alla. Hiljattain juhlimme kotiseurakuntamme pastorin armahdusta kymmenen vuoden tuomiosta Teheranin Evinin vankilasta, mutta samana päivänä toisen kotiseurakunnan pastori noudettiin samaan vankilaan suorittamaan vastaavaa rangaistusta.

Viime kuussa armahdettu ja vapautettu on 59-vuotias iranilais-armenialainen pastori Joseph Shahbazian. Hän suoritti tuomiostaan reilun vuoden.

Alempi oikeusaste langetti hänelle kymmenen vuoden rangaistuksen kotona järjestetyistä kotiseurakunnan tilaisuuksista. Tuomio aleni myöhemmin kahdeksi vuodeksi, kun korkeammassa oikeusasteessa ei esitetty riittäviä todisteita organisoidusta kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta.

Pastori Joseph pyysi että voisi suorittaa lopputuomionsa kotona elektronisena pantarangaistuksena. Syyskuun 13. päivänä hänelle ilmoitettiin armahduksesta ja mahdollisuudesta palata kotiin. Silloin hän sai nähdä vihdoin ensimmäisen lapsenlapsensa, joka syntyi hänen ollessaan vankilassa.

Vankeusajan kova hinta

Vaikka pastori Joseph ja perheensä iloitsi kotiinpaluusta, vankeudesta aiheutuneet taloudelliset, henkiset ja fyysiset vaikutukset ovat erittäin raskaat. Hän on maksanut 100 000 dollarin takuut ja hänen terveytensä on romahtanut.

Sairas pastori Joseph ei päässyt kertaakaan 13 kuukauden vankeusaikanaan lääkärin vastaanotolle. Iranin uskonnonvapaustilannetta edistävä järjestö Article 18 raportoi, että vankilaviranomaiset epäilivät hänen kärsivän vakavasta sairaudesta. Ei tiedetä varmasti, oliko tämä syy armahdukseen.

Ehdonalaisen vankeuden anomukseen kuului suostumus olla järjestämättä ja isännöimättä kristityksi kääntyneiden kotikokouksia.

Suoritettuaan yli kolmanneksen alennetusta rangaistuksestaan hänellä oli mahdollisuus anoa pääsyä ehdonalaisuuteen. Mutta tähän anomukseen kuului suostumus olla järjestämättä ja isännöimättä kristityksi kääntyneiden kotikokouksia.

Kuten monet muut, jotka ovat uhranneet elämänsä kertoakseen ihmisille Jeesuksesta, pastori Joseph kieltäytyi. Hän ei odottanut että saisi kävellä vankilasta ulos vapaaksi armahdettuna syyskuun 13. päivänä.

Seuraava kotiseurakunnan pastori selliin

Samana päivänä 61-vuotias Anooshavan Avedian, toinen iranilais-armenialainen pastori, ei osannut odottaa joutuvansa samaan Teheranin Evinin vankilaan. Kun pastori Josephin painajainen päättyi, pastori Anooshavan aloitti yli vuosi aikaisemmin saamansa kymmenen vuoden tuomion suorittamisen.

Kuten Josephin kohdalla aikaisemmin, myös Anooshavanin kotona oli juuri kokoontumassa kristittyjen kotiseurakunta Teheranin koillispuolella, kun 30 valtion salaisen poliisin edustajaa rynnäköi paikalle.

Jeesuksen seuraajat, samoin kuin minkä tahansa muun uskonnon kuin islamin edustajat, nähdään ja koetaan Iranissa välittömästi vihollisina.

Iranin kirkoissa persian- ja farsinkieliset jumalanpalvelukset ovat jo 15 vuoden ajan olleet laittomia, ja myös kotiseurakuntien kokoontumiset ovat Iranin viranomaisten kieltämiä.

Tuomionsa julistamisen jälkeen pastori Anooshavan oli huolestuneena odottanut ja pelännyt, milloin viranomaiset koputtaisivat hänen kotinsa ovelle ja noutaisivat hänet vankilaan. Lopulta oveen koputettiin. Agentit uhkasivat pakottaa pastorin käsirautoihin ja viedä väkivalloin vankilaan, jos hän kieltäytyisi vapaaehtoisesti tulemasta.

Pastori Anooshavan saapui Evinin vankilaan samoista teoista tuomittuna kuin pastori Joseph, joka armahdettiin samana päivänä. Tämä osoittaa millaisessa epävarmuudessa kristityt Iranissa elävät joka päivä.

Maassa, jossa islam vaikuttaa kaikkeen ihmisten elämässä,  Jeesuksen seuraajat, samoin kuin minkä tahansa muun uskonnon kuin islamin edustajat, nähdään ja koetaan välittömästi vihollisina.

Rukousaiheita Iranista

Iranilainen seurakuntaperheemme tarvitsee jatkuvaa rukousta ja tukea. Tässä rukousaiheita:

  • Rukoile kanssamme pastori Josephin sekä nyt vankila-aikansa aloittavan pastori Anooshavanin puolesta. Pyydetään Jumalaa vahvistamaan häntä, ja täyttämään hänen sydämensä yli ymmärryksen käyvällä Herran rauhalla.
  • Rukoillaan, että hän saa tuntea Jumalan läsnäolon ja Jumala käyttää häntä valonsa lähteenä vankilan sellien pimeydessä. Rukoillaan hänen perheensä puolesta heidän surressaan hänen poissaoloaan. Rukoillaan heille voimaa uskoonsa edessä olevissa vaikeuksissa.
  • Rukoillaan pastori Josephin terveyden puolesta, että hänelle annetut lääketieteelliset hoidot auttavat häntä saamaan parantavaa apua sairauksiinsa. Rukoillaan hänelle kokoaikaista turvaa. Hänet on nyt armahdettu, mutta entiset poliittiset vangit eivät ole koskaan Iranissa vapaita. He ovat jatkuvassa poliisin seurannassa.
  • Rukoillaan kaikkien Iranin kristittyjen puolesta. Jeesuksen seuraajina vihamielisessä kulttuurissa he elävät jatkuvassa epävarmuudessa tietäen, että minä päivänä tahansa koputus kodin oveen voi muuttaa heidän elämänsä.