Viisi kristittyä, jotka valittivat tuomiostaan ylempään oikeusasteeseen, ovat joutuneet odottamaan yli kaksi vuotta asian käsittelyä. Viime kuussa tuomari kertoi heille, että ”aikaa ei ole”, koska oikeusistuin on ”ruuhkautunut” ”liian monen oikeustapauksen” takia.
Näiden viiden joukossa oli Assyrialaisen kirkon pastori Victor Ben-Tamraz sekä hänen vaimonsa Shamiram. He olivat toivoneet, että heidän valituksensa vankilatuomiosta oltaisiin vihdoin käsitelty. Victor on tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankilaan ja hänen vaimonsa viideksi vuodeksi. Syynä on ”evankelioiminen”, ”laittomat kotikirkkokokoontumiset” ja ”kansallista turvallisuutta ja hallintoa vastaan toimiminen”. Heidän tyttärensä on kuvannut prosessia ”henkiseksi kidutukseksi”.
Viivyttäminen saattaa olla Iranin yritystä välttää kansainvälisen yhteisön viha, sanoo Mansour Borji, Article 18:n johtaja. Article 18 on Isossa-Britanniassa päämajaansa pitävä ihmisoikeusjärjestö. ”Assyrialaisen kirkon vihityn pastorin vangitseminen tekaistuilla syytteillä tulee olemaan jättimäinen häpeä Iranin viranomaisille. He tulevat saamaan siitä kansainvälisen tuomion”, Mansour kertoi Open Doorsille. Todennäköisesti tästä syystä oikeudenkäynti on junnannut neljän vuoden ajan. Tuomareiden on rohkaistuttava kumoamaan alkuperäinen tuomio ja vapauttamaan heidät. Toinen vaihtoehto on, että 15 vuoden vankeusrangaistus pidetään voimassa ja tuomarit joutuvat selittämään tapahtumaa koko maailmalle. Article 18 ja 38 muuta ihmisoikeusjärjestöä on pyytänyt YK:ta tuomitsemaan Iranin ”vakavat ihmisoikeusloukkaukset”, mukaan lukien ”systemaattisen uskonnonvapauden kieltämisen”. Tästä on seurannut maanlaajuiset protestit, joissa satoja ihmisiä on kuollut ja tuhansia pidätetty.
Tyhjät moskeijat
Huolimatta hallituksen yrityksistä tukahduttaa kristinusko kristinuskoon kääntyneiden määrä on kasvanut neljänkymmenen vuoden ajan. Tämä on saanut viranomaiset varuilleen, kertoo Open Doorsin edustaja. ”[Tästä syystä] he ovat asettaneet enemmän rajoituksia kirkossa käymiseen. Näin he ovat loukanneet oikeutta jumalanpalvelukseen ja kokoontumiseen. He ovat sulkeneet Iranin tärkeimmän persiankielisen Raamattuja painavan julkaisijan. He ovat pidättäneet ja vanginneet kirkon johtajia.”
Kahden tunnin dokumentti, joka julkaistiin aikaisemmin tänä vuonna, kuitenkin väittää, että paljon iranilaisia kääntyy kristityksi ja että moskeijat eivät ole kovinkaan täynnä.
”Suurin osa iranilaisista ei enää usko Iranin hallitukseen teokratiaan. He kääntyvät pois shiialaisesta islaminuskosta, ja lopulta sekularismi nousee”, vahvisti Open Doorsin edustaja.
Perjantain islaminuskoiset rukoukset eivät enää vedä niin hyvin porukkaa kuin ennen, hän sanoi. ”Nämä rukoukset ovat kokoontumisia, joita johtavat imaamit, jotka ovat tilivelvollisia Iranin johtajalle. Heidän täytyy läpäistä poliittinen koe ja todistaa uskollisuutensa Iranin hallitukselle. Joka viikko näiden tilaisuuksien oikeellisuutta valvova neuvosto jakaa imaameille pamfletteja, jotka sanelevat puheiden suuntaviivat. Lukuisat kertomukset näiden imaamien ylellisistä elämäntyyleistä ja julkisten palveluiden väärinkäytöstä ovat kuitenkin tahranneet ihmisten kuvaa instituutiosta.”
Imaamit itse ovat myös huomanneet väen vähentyneen perjantaisin. Heinäkuussa Ahmad Khatami, imaami, joka johtaa perjantain rukouksia pääkaupungissa Tehranissa, mainitsi siitä puheessaan: ”Perjantairukouksissamme ei enää käy niin paljon ihmisiä. Heidän (eli vihollisten) ei kuitenkaan pidä olla iloisia. Allahille kiitos meidän valtiollinen televisio on valmiina toimimaan (lähettämään perjantairukoukset)”, hän sanoi. Hän myös pyysi valtion televisiota tekemään jotain, jotta se rohkaisisi ihmisiä osallistumaan perjantain rukouksiin.
Islamilaiset seminaarit
Iranin johto on ottamassa taka-askelia rajuista iskuista, joita se teki laajalle levinneisiin protesteihin. Protestit alkoivat yllätyksellisestä kaasun hinnan korotuksesta marraskuussa. Epävirallisten arvioiden mukaan satoja on kuollut. Kymmenen päivän internetsulun lieventäminen paljasti maan johtoon kohdistuvan laajan ärtymyksen.
”Ihmiset ovat tyytymättömiä siitä, minkä he näkevät laajalle levinneenä korruptiona, kaiken läpäisevänä epäoikeudenmukaisuutena, kasvavana kurinpitona kansalaisten vapauksissa ja ideologisesti varautuneina muiden puolesta sodittuina sotina. Ihmiset näkevät, että muiden puolesta soditut sodat Lähi-idässä ovat köyhdyttäneet kansan ja rikastuttaneet eliitin”, Open Doorsin edustaja sanoi.
Mielenosoittajat jopa hyökkäsivät islamilaisiin seminaareihin. Kuvaavaa siitä, että ihmiset eivät enää usko maan johdon päätösten uskonnolliseen lainvoimaisuuteen, hän sanoi.
”Miljoonia dollareita valtion budjetista käytetään ajatollahin pyörittämiin islamilaisiin seminaareihin ja uskonnollisiin yhteisöihin. Sen sijaan tavalliset ihmiset näkevät entistä enemmän vaivaa saadakseen ruuan pöytään”, hän sanoi.