”Risti merkitsee voittoa”

Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa.

Mitä risti merkitsee sinulle?

Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt niin Irakissa kuin muuallakin Lähi-idässä ovat juhlineet kristinuskoa asettamalla valaistuja ristejä talojensa katoille.

Koputimme kirkon ja muutamien kotien oville kristityssä Qaraqoshin kaupungissa kysyäksemme, miksi risti on täkäläisille niin tärkeä

Qaraqoshin suurimman kirkon, Al-Tahiran, korjaustyöt on hiljattain saatu päätökseen

Tapaamme katolisen papin,  isä Ammarin, Al-Tahiran kirkossa Qaraqoshissa. Hän näyttää kuvan rististä, jonka Isisin taistelijat hävittivät kirkon katolta. Sitten hän näyttää entisöidyn ristin. ”Kun Isis poisti ristit kaikista kirkoista vuonna 2014, saimme muistutuksen siitä, kuinka tärkeä tämä symboli on meille. Kirkko, jossa nyt olemme, toimi Isisin ampumaratana. Kirkon kupoliristi entisöitiin pian paluumme jälkeen 2017, mutta kirkon jälleenrakennuksen olemme saaneet vasta hiljattain valmiiksi.

Isä Ammar jatkaa kertomalla ristin juhlinnasta:

”Olemme viettäneet ’ristin päivää’ vuosisatojen ajan, ja se on meille hyvin tärkeä. Risti muistuttaa meille, että Jeesus voitti kärsimyksen ja kuoleman. Me kohtaamme kyllä paljon vaikeuksia, mutta uskomme, että eräänä päivänä vapaudumme tästä tuskasta ja saamme olla Jeesuksen kanssa.”

Yksi Isisin taistelijoiden kaatamista Al-Tahiran kirkon risteistä, joka entisöitiin Qaraqoshin vapauttamisen jälkeen.

Essamin perhe

55-vuotiaalle Essamille ristin asettaminen kodin katolle on iloinen koko perheen tapahtuma. Hänen poikansa ja vaimonsa auttavat pystyttämään ristin, ja hänen isänsä seuraa toimia alhaalta kadulta.

”Toivoni on, että Herramme risti tuo maahamme rauhan, niin että voimme jäädä tänne jakamaan Jeesuksen sanaa.”

Hän työntää koristevalojen töpselin pistorasiaan. Valot toimivat yhä!

Essam ja hänen perheensä pystyttämässä ristiä kotitalonsa katolle Irakissa.

Salahin perhe

Lähellä Essamin kotia myös Salah poikineen on työn touhussa, pystyttämässä ristiä talonsa katolle. Puinen, valoin koristeltu risti on Salahin itsensä tekemä.

Katolta Salah katselee alas naapurustoonsa. Joissain taloissa on risti, toisissa ei. Hän huokaisee: ”Isisin noustua valtaan monet ystäväni perheineen lähtivät maasta, ja heidän talonsa ovat tyhjillään. Tulen surulliseksi nähdessäni tämän.”

Sitten Salah katsoo jälleen omaa ristiään ja sanoo: ”Risti on minulle voiton merkki. Se merkitsee voittoa sorrosta.”

Salah ja hänen poikansa katselemassa talonsa valaistua kattoristiä.

Stevenin perhe

Stevenin ja hänen vaimonsa Hiban kotona lapset sytyttävät kynttilöitä. Myös ne ovat toivon merkkinä ristin lisäksi, joka jo loistaa kirkkaana heidän talonsa katolla.

”Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima,” (1. Kor. 1:18) Steven lukee Raamatusta.

Steven, Hiba ja heidän neljä lastaan kotinsa ulkopuolella Qaraqoshissa.

Steven haluaa välittää viestin niille, jotka lukevat tämän kertomuksen:

”Irakilaisina kristittyinä meidän on pysyttävä täällä ja osoitettava, kuinka voimakas Kristus on. Tarvitsemme kristittyjä ympäri maailman seisomaan rinnallamme ja tukemaan meitä. Olemme tämän maan alkuperäisiä asukkaita.”

Kun aurinko laskee, kymmenet ristit valaisevat Qaraqoshin horisontin. Yhdessä ne muodostavat valojen sinfonian, kuoron joka muistuttaa, että jopa vainojen aikana ja pandemian kestäessä yksi asia on varma: risti voittaa, aina!

Lainaus Stevenin sanoista kiteyttää täydellisesti ’ristin päiväksi’ kutsutun juhlan merkityksen ja voiman:

”Minulle risti on Jumalan voiman symboli, koska se kertoo Jeesuksen ylösnousemuksesta”

Qaraqosh, Irak