Uutiset
09.07.2024

Intian vaalitulos antaa toivoa kristityille

Nationalistisen pääministeripuolueen äänisaalis jäi odotettua pienemmäksi eikä se pysty muodostamaan hallitusta yksinään. Oppositiopuolueiden nousu hallitukseen nähdään positiivisena vähemmistöjen, kuten kristittyjen, kannalta.

Intian historian suurimpien parlamenttivaalien äänestys alkoi 19. huhtikuuta. Kuusi viikkoa kestäneissä vaaleissa oli 960 miljoonaa äänioikeutettua – yli 10 prosenttia maailman väestöstä.  

Äänestystulos valmistui 4. kesäkuuta. Pääministeri Narendra Modin Bharatiya Janata Partyn (BJP) vaalivoitto jäi yllättäen merkittävästi pienemmäksi kuin ennakkokyselyt antoivat odottaa.

Intian kristityt toivovat tuloksen hillitsevän hindunationalisteja, joiden retoriikka on kuluneen vuosikymmenen aikana johtanut kasvavaan vainoon.

Vaalijulisteita Intiassa.
Intian parlamenttivaalit päättyivät kesäkuun alussa. Intian kristityt toivovat tuloksen hillitsevän hindunationalisteja.

BJP sai enemmistön, 240 paikkaa parlamentin 543 paikasta, mikä ei riitä hallituksen muodostamiseen yksin. Edellisissä vuoden 2019 vaaleissa BJP:n osuus oli noin 300 paikkaa.

Modi säilyttänee paikkansa pääministerinä, mutta joutuu muodostamaan koalition muiden puolueiden kanssa, minkä katsotaan voivan hillitä BJP:n ääriaineksen toimintaa.

Mahdolliset hyvät uutiset

Tiukka taistelu kahden poliittisen puolueen – Modin BJP ja oppositiokoalition I.N.D.I.A – välillä kertoo kansan tyytymättömyydestä vallitsevaan poliittiseen tilanteeseen.

Open Doorsin kumppani, Intian politiikkaan perehtynyt Rahul Reddy* näkee opposition profiilin nousun hyvänä uutisena vähemmistöuskontojen edustajille, kristityt mukaan lukien.

Koalition muodostamasta oppositiosta on tullut huomattava ja tasaväkinen vastustaja hallitsevalle puolueelle ja se voi vastustaa nationalistisen hallituksen hirmuvaltaa ja syrjintää.

Reddy näkee, että yksinkertaisen määräenemmistön menetys pitänee BJP:n nationalistisen agendan hallinnassa. Nämä vaalit olivat voitto demokratialle verrattuna kaksiin edellisiin vaaleihin, joita leimasi puolueellisuus. Nämä vaalit todistavat vihamielisen poliittisen vallan alkavaa murtumista.

Koalition muodostamasta oppositiosta on tullut huomattava ja tasaväkinen vastustaja hallitsevalle puolueelle.

BJP:n vuonna 2014 tapahtuneesta valtaannoususta lähtien uskonnollinen suvaitsemattomuus kristittyjä ja muslimeja kohtaan on lisääntynyt merkittävästi. Paikallinen Open Doorsin kumppani Priya Sharma* toteaa, että vaino ei ole enää satunnaista.

Kristittyihin kohdistuvat hyökkäykset ovat olleet erittäin järjestelmällisiä ja niitä tapahtuu yhä enemmän. Pastoreita vangitaan valheellisin syytöksin, kirkkoja suljetaan ja ihmisiä pakotetaan kääntymään hindulaisuuteen.

BJP:n ideologia on rohkaissut hinduääriryhmiä, mikä on johtanut hyökkäyksiin, vääriin syytöksiin pakkokäännytyksistä ja väkijoukon väkivaltaisuuksiin – usein ilman oikeudellisia seuraamuksia.

Intian seurakunnissa keskityttiin rukoilemaan vaalien ja niiden tuloksen puolesta. Vaaleihin suhtauduttiin vakavasti ja useimmat seurakuntalaiset kävivät äänestämässä. He rukoilivat muutosta omaan tilanteeseensa seurattuaan maan kehitystä viimeisten 10 vuoden aikana.

Nainen lattialla polvillaan lukemassa käsissään olevaa avointa Raamattua.
Intian kristityt rukoilivat paljon vaalien puolesta ja kävivät ahkerasti äänestämässä. Kuvituskuva.

Intian kristityt tarvitsevat edelleen esirukousta

Vaikka vaalitulos antaa viitteitä paremmasta tulevaisuudesta Intian uskoville, se ei kuitenkaan ratkaise Intian seurakunnan kaikkia ongelmia.

Intia, joka on sijalla 11 Open Doorsin 2024 WWL-raportissa, saa todennäköisesti edelleen pääministerin, joka on edistänyt hindunationalistista politiikkaa. Monet Intian kristityt vaarantavat koko elämänsä uskonsa tähden ja tarvitsevat esirukousta.

Sharma vetoaa uuteen hallitukseen Intian maallisen luonteen palauttamisen puolesta: “Maamme pitäisi olla turvapaikka, jossa kaikki uskonnot voivat elää rinnakkain ja kaikki maan asukkaat voivat nauttia samoista oikeuksista.”

Nyt Intian kristityt voivat rohkaistua rukouksiin saadusta vastauksesta BJP-puolueen jäädessä vaille yksinkertaista enemmistöä parlamentissa.

Rukousaiheita Intian seurakunnalta:

  • Rukoile oikeudenmukaisesti muodostettua hallitusta ja tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen pyrkiviä johtajia Intiaan.
  • Rukoile kaikkien uskontojen, kulttuurien ja kastien olojen paranemista uuden hallituksen myötä.
  • Rukoile solidaarisuutta ja rauhanomaisia, ystävällisiä suhteita kaikkien uskontojen, yhteisöjen ja osavaltioiden välille.
  • Rukoile Intian kristityille Jumalan antamaa viisautta, tietoa ja suojaa tuleviin päiviin.
  • Rukoile uskonnonvapauden ja turvallisten jumalanpalvelusten puolesta.
  • Rukoile vainon vähenemistä ja ääriryhmien toiminnan rajoittamista.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä.