Uutiset
12.07.2021

Intian kirkko koronan kourissa – Ruokapakettikin on vastaus rukouksiin

Intian vainotut kristityt itkevät ilosta saadessaan ruokapaketin. Pandemian keskellä heidän asemansa on heikko, mutta monen usko silti vahva.

Vuoden 2020 alussa kukaan ei voinut aavistaa, mitä vuosi toisi tullessaan. Covid-19 on vaikuttanut myös Open Doorsin intialaisen yhteistyökumppanin Rajeshin* työhön. Hän on tukenut vainottuja kristittyjä jo yli kymmenen vuoden ajan.

Maaliskuussa 2020 Intian hallitus asetti maan sulkutilaan rajoittaakseen viruksen leviämistä. Noin 1,3 miljardia ihmistä määrättiin pysymään paikoillaan. Vaikka joitakin rajoituksia on purettu, ne ovat olleet edelleen voimassa alueilla, joilla tartuntojen määrä on suuri.

”Yllätykseksemme vaino alkoi lisääntyä, etenkin syrjäseuduilla.”

”Yhtäkkiä kaikki pysähtyi. Tuntui kuin kaikki olisi romahtanut”, Rajesh kuvaa. ”Emme saaneet poistua kodeistamme tai siirtyä muualle. Emme tienneet, mitä tapahtuisi seuraavaksi.”

Onneksi Rajesh sai pian luvan matkustaa. Hän oli yksi Open Doorsin paikallisista kumppaneista, jotka toivat elintärkeää ruoka-apua kristityille sulkutilojen aikana. Monet kristityt eivät voineet tehdä työtä rajoitusten takia eikä heillä ollut varoja ruoan ostamiseen.

Kun hallituksen antamaa apua jaettiin, paikallisten yhteisöjen johtajat jättivät usein kristityt näiden uskon vuoksi väliin. ”Kun toimme heille ruokapaketteja, monet alkoivat itkeä ja sanoivat, että ne olivat vastaus rukouksiin.”

Vaikka Rajesh pelkäsi saavansa viruksen, se ei estänyt häntä jatkamasta elintärkeää työtään. Varotoimien lisäksi hän luotti rukoukseen, johon vastattiin. ”Kukaan suoraan avustustyössä mukana olleista ei saanut virusta. Jopa näin vaikeana aikana, Jumala osoitti hyvyytensä.”

Vaino ei vähentynyt

Aluksi Rajesh ja hänen työtoverinsa toivoivat, että sulkutila estäisi kristittyjen vainoamisen. Kukaan ei voinut mennä ulos eivätkä seurakunnat saaneet kokoontua.

”Yllätykseksemme vaino alkoi lisääntyä, etenkin syrjäseuduilla”, Rajesh kertoo. Hän uskoo matkustuskiellon olleen osin syynä tähän. Kristityillä ei ollut mahdollisuutta hakea apua, kun heitä pahoinpideltiin.

Rajesh kertoo tapetusta kristitystä. Mies oli alunperin kuulunut ääriryhmään ja joutunut vankilaan väkivaltarikosten takia. Vankilassa ollessaan hän alkoi kuitenkin etsiä Jumalaa ja kääntyi lopulta kristityksi.

”Tunsimme oman uskomme vähäisyyden hänen rinnallaan.”

”Hänestä tuli niin vahva kristitty, että vaikutus alkoi tuntua hänen kotiseudullaan. Kun hän oli paha, kukaan ei sanonut mitään. Mutta kun tuli tietoon, että hän oli kääntynyt kristityksi, koko kylä nousi häntä vastaan.”

Rajeshin mukaan mies ei pahoinpitelyistä huolimatta halunnut lähteä muualle. Hän uskoi Jumalan kutsuneen hänet siihen kylään. ”Vaikka kuolisin, menen Jeesuksen luo”, hän oli sanonut.

Lopulta hänet tappoi ääriryhmä, jonka hän oli jättänyt. Rajesh meni tapaamaan miehen vaimoa ja hämmästyi tämän rohkeutta. ”Hän tuli neljän lapsensa kanssa eikä vaikuttanut ollenkaan pelokkaalta. Hänen kasvonsa säteilivät”, Rajesh kuvaa.

Vaimo sanoi jatkavansa miehensä kanssa aloittamaansa työtä. Hän ei ollut huolestunut siitä, että hänet saatettaisiin tappaa. Hän oli huolestuneempi niistä, jotka Jumala oli antanut heille kylästä.

”Aloimme itkeä”, Rajesh kertoo. ”Tunsimme oman uskomme vähäisyyden hänen rinnallaan.”

Rohkaisua tarvitaan lisää

Kristittyjen rohkea usko kannustaa Rajeshia jatkuvasti. Hän kertoo sanoneensa Jumalalle rukouksessa: ”Luulemme ehkä olevamme niitä, jotka antavat, kun jaamme materiaalista apua kristityille. Mutta, Herra, nämä ihmiset ovat halukkaita kärsimään enemmän ja kuolemaan sinun takiasi.”

Rajesh pyytää meitä rukoilemaan edelleen rohkaisua hänelle ja muille vainottuja kristittyjä auttaville. Ilman rohkaisua he turtuisivat. Hän pyytää myös rukousta lasten ja nuorten puolesta. Heidän pitäisi tehdä ratkaisuja tulevaisuudestaan, mutta pandemia on sekoittanut heidän elämänsä.

Rajesh itse toivoo koronaviruksen katoamista maailmasta, mutta hän uskoo myös, että pandemian jälkeen vastuuta tulee lisää. ”Kun olemme vapaita, meidän on toimittava ja tehtävä enemmän.”

Mitä tulevat kuukaudet tuovatkin tullessaan, Rajesh luottaa Jumalaan. ”Meillä on Jumala, joka pystyy kaikkeen ja on suurempi pandemioita ja kaikkia vaikeuksia. Kaiken epävarmuuden keskellä Jumala pysyy.”

Katso video