Uutiset
13.03.2019

Etiopia: Kristitty poliisi pakkotoimien kohteena

25-vuotias Adane (peitenimi) on kasvanut Etiopian itäosien somalialueella. Hän kuuluu heimoon, jonka jäsenistä lähes kaikki ovat muslimeja. Adane kääntyi kaksi vuotta sitten kristityksi.

Eräs Adanen työtovereista puolisotilaallisessa Liyoun poliisissa oli tehnyt hänestä valituksen Etiopian Somali-osavaltion ihmisoikeusvirastoon, koska Adanen oli kuultu puhuvan kristinuskosta virkapukuisena.
Ihmisoikeusvirasto kehotti Adanea palaamaan islamiin, mutta tämä kieltäytyi vedoten perustuslain takaamaan uskonnonvapauteen. Sen jälkeen hänet pidätettiin.

Ihmisoikeusviraston puheenjohtajan puututtua asiaan Adane vapautui, mutta hänet oli jo erotettu poliisivoimista. Niinpä häntä kehotettiin siirtymään toiselle alueelle, koska hän oli saanut liikaa paikallisia vihamiehiä.

Muslimienemmistöisessä Itä-Somaliassa perheet ja yhteisöt suhtautuvat vihamielisesti kristityksi kääntyneisiin. He ovat erityisen haavoittuvaisia etnisten konfliktien kärjistyessä. Oromojen ja somalien välinen konflikti itä-Etiopassa on jatkunut vuosia ja ajanut lähes 3 miljoonaa pakolaisiksi. Viime vuoden elokuun väkivaltaisuuksissa kristittyjä surmattiin ja kirkkoja poltettiin. Kaksi kuukautta aiemmin 20 kristittyä surmattiin Oromian Bale Gobassa.

Lähde

Etiopia on sijalla 28 Open Doorsin World Watch 2019 -listalla. Siinä on nimetty 50 maata, joissa on vaikeinta elää kristittynä. Lue lisää.