Uutiset
14.03.2019

Tadžikistan: Lapsia estetään käymästä kirkossa ja jopa 5000 kristillistä kalenteria on poltettu

Tadžikistanin viranomaiset ovat panneet täytäntöön uuden uskonnonvastaisen lain, joka estää lapsia osallistumasta uskonnollisiin menoihin. Myös tuhansia raamatunlauseita sisältäviä kalentereita on poltettu.

Lisäykset Tadžikistanin uskontoja koskevaan lakiin tulivat voimaan viime vuoden tammikuussa. Ne antavat valtiolle lisää valtaa kontrolloida uskonnollista kasvatusta, ja ne myös velvoittavat uskonnollisia yhteisöjä antamaan enemmän tietoja toiminnastaan.

Valtiollinen komitea, joka valvoo uskonnollisia ryhmittymiä ja säätelee perinteitä, seremonioita ja rituaaleja (SCRA), vaatii nyt “kaikenlaisia tietoja jäsenten lukumäärästä, taloustilanteesta ja toiminnasta”, kertoo erään uskonnollisen yhteisön jäsen Forum 18 -nimiselle oslolaiselle uutisportaalille. Kyseinen henkilö haluaa pysyä nimettömänä kostoiskujen pelossa.

Tietoa kerätään myös uskonnollisiin kokouksiin osallistuvien alle 10-vuotiaiden lasten lukumäärästä. Uskontoja koskevaa lakia sekä vanhempien vastuuta koskevaa lakia käytetään vanhempien ja uskonnollisten yhteisöjen painostamiseen.

Joulukuussa Mukhiddin Tukhtakhojayev, joka vastaa SCRA:n virkamiehenä muista kuin muslimiyhteisöistä, teki yllätysvierailun uskonnolliseen yhteisöön saadakseen tietoja. Forum 18 ei paljastanut yhteisön nimeä estääkseen kostoiskut.

“Kun Tukhtakhojayev oli paikalla, muutama alle 10-vuotias lapsi tuli kokoontumisen aikana pikaisesti katsomaan vanhempiaan”, kertoi nimettömänä pysynyt ihmisoikeuksien puolustaja Forum 18 -uutisportaalille.

“Tukhtakhojayev ei puhunut mitään kokoontumisen aikana, mutta muutaman päivän kuluttua hän kutsui uskonnollisen yhteisön johtajiston kuulusteluun. Hän pakotti heidät kirjoittamaan lausunnon, jossa he selittävät syyt sille, miksi lapset olivat kokoontumisessa paikalla.“

Muutaman päivän kuluttua yhteisöä sakotettiin uskontoja koskevan lain rikkomisesta summalla, joka vastaa keskimääräistä kahdeksan kuukauden palkkaa.

Uskonnollista propagandaa

Samassa kuussa tullin virkamiehet takavarikoivat ja hävittivät 5000 raamatunlauseita sisältävää kalenteria, jotka baptistikirkko oli tuonut maahan. Kirkolle määrättiin myös keskimääräisen neljän kuukauden palkan verran sakkoja siitä, että se oli ”tuottanut, jakanut, tuonut maahan tai vienyt maasta uskonnollista kirjallisuutta tai materiaalia, joka ei ollut läpäissyt valtion pakollista uskonnollista sensuuria”.

Tullin virkamies kertoi Radio Free Europelle, että tarkastus oli paljastanut kalenterien sisältävän “vieraan uskonnon propagandan aineksia”, Forum 18 raportoi.

Uutistoimiston mukaan SCRA:n tiedottaja Afshin Mukim kertoi radiolähetyksessä, että “uskonnollista propagandaa voidaan harjoittaa ainoastaan baptistikirkossa ja että kalenterit sisälsivät uskonnollista propagandaa”. Hän lisäsi vielä, että kalentereita oli enemmän kuin baptistikirkolla on maassa jäseniä.

Tadžikistan on Keski-Aasiassa maa, jossa on prosentuaalisesti eniten muslimeja, noin 97 %. Entinen neuvostotasavalta on kuitenkin uskontoon sitoutumaton ja pitää islamin kontrollin alaisena.

Vainon kohde

Kahdeksasta “vainon koneistosta”, joita kansainvälinen uskonnonvapauden vahtijärjestö Open Doors mittaa, ”islamilainen sorto” ja ”diktatuurinen vainoharhaisuus” ovat tehneet Tadžikistanin kristityistä vainon kohteita.

Kristityt käännynnäiset, joilla on muslimitausta, ovat kaikkein haavoittuvimpia vainon kohteita Tadzikistanissa, erityisesti perheen, ystävien ja yhteisön taholta, kertoo Open Doors -järjestö. Ei-perinteiset kristilliset yhteisöt, kuten baptistikirkko, kärsivät myös viranomaisten tekemistä ratsioista, uhkailuista, pidätyksistä ja sakoista.

Keski-Aasian valtio on sijalla 29 Open Doorsin World Watch -listalla, johon on nimetty 50 maata, joissa on kaikkein vaikeinta elää kristittynä.

Artikkeli ilmestyi ensimmäiseksi World Watch Monitorissa.

Lähde