Uutiset
11.05.2019

Ei paluuta vanhaan

He ovat päättäneet seurata Jeesusta: 16 uutta syyrialaista uskovaa on kastettu.

Open Doors järjestää usein retriittejä Syyrian kirkoille. Retriitteihin osallistuvat oppivat enemmän kristillisestä uskosta. Sodasta huolimatta kirkot ovat kasvaneet ja monet muslimit ja druusit ovat oppineet tuntemaan Kristuksen. Kenttätyöntekijä Matthew osallistui hiljattain retriittiin. Tässä kirjoituksessaan hän kertoo merkittävästä hetkestä. Matthew sai olla todistamassa, kuinka Kristuksen kirkko kasvoi.

“Ylistys Jeesukselle”, nainen huutaa nostaen kätensä korkealle. Vesi tippuu valkoisen mekon hihoista, kun hän kävelee uima-altaan viheässä vedessä. Kymmenet ihmiset taputtavat käsiään ja huutavat ilosta altaan ympärillä. Hän on ensimmäinen nainen, joka on kastettu tänä aurinkoisena sunnuntaiaamuna Libanonissa, viisitoista muuta ovat jonossa odottamassa kastetta.

Kuusitoista kastetta yhtenä aamuna Lähi-Idässä, voiko tämä olla totta? Hetki on todella erityinen tälle nuorelle kirkolle.

Jumala toimii sodankin keskellä

Puhuin kirkon pastori Davidille*. “Tottakai Jumala toimii kaikkialla ja kaikkien ihmisten keskellä. Näen herätyksen alun druusien ja kurdien keskellä Syyriassa. Sadat ovat tulleet uskoon sodan aikana; ennen sotaa oli vain joitakin uskovia ja hekin salasivat uskonsa. Jumala toimi erityisellä tavallaan sodan aikana”, David sanoo.

Herätys tarkoittaa uusia kääntyneitä, uusia kirkkoja, uusia johtajia ja tietenkin uusien kastettujen joukkoja. Juuri sitä saan olla todistamassa tänään. “Kaupungissani on neljä kirkkoa, joiden jäsenet ovat pääosin uusia uskovia ”, David sanoo. Hänen noin 60 jäsenen seurakuntansa on näistä neljästä kirkosta pienin. Kaikki seurakuntalaiset ovat aiemmin kuuluneet Lähi-Idässä vaikuttavaan druusilaisuuteen. Myös muualla Syyriassa merkittävä määrä entisiä druuseja ja muslimeja on kääntymässä Kristuksen puoleen.

Jeesuksen seuraaminen muuttaa elämän

Yksi toisensa jälkeen miehet ja naiset kävelevät portaita alas altaaseen kastettavaksi. Pastori rukoilee lyhyesti ja toimittaa sitten kasteen työntämällä kastettavan veden alle. Kun kastetun kasvonsa ovat taas pinnan yläpuolella, ihmiset ympärillä antavat aplodit. Todistajat ympäröivät kastetun, kun hän nousee altaasta pois. Mikä juhla, mikä ihmeellinen hetki.

Kastehetken lopussa osallistujat laulavat laulun. Sen sanat kertovat paljon mullistavasta päätöksestä ja hinnasta, jonka he ehkä joutuvat maksamaan siitä.

“Olen päättänyt seurata Jeesusta;
Olen päättänyt seurata Jeesusta;
Olen päättänyt seurata Jeesusta;
Ei kääntymistä takaisin, ei kääntymistä takaisin.”

Laulun sanojen kuuleminen koskettaa sydäntäni. Heille uskoontulo voi tarkoittaa kovan hinnan maksamista. Se voi maksaa heidän perheensä, heidän työnsä ja ystävien menettämisen. Jeesuksen seuraaminen on kääntänyt näiden ihmisten elämän ylösalaisin.

“Maailma takanani,
Risti edessäni;
Maailma takanani,
risti edessäni;
Maailma takanani,
risti edessäni;
Ei paluuta takaisin, ei paluuta takaisin.”

He tietävät, että he jättävät taakseen vanhan elämän, vanhan maailmansa ja vanhan uskontonsa. He tietävät, että heidän edessään on risti, ja silti he laulavat “ei kääntymistä takaisin”. Se on voimakas laulu päätöksestä. He ovat päättäneet seurata Jeesusta, mitä tahansa se tuleekaan maksamaan. Tunnen heidän uskonsa rohkaisevan minua. Samoin minua rohkaisee se tuki, jota osoitatte nuorille kirkoille Syyriassa. Koska heidän kasteensa on vasta alku, me emme voi jättää heitä yksin. Teidän taloudellisen tukenne avulla voimme tarjota heille opetuslapseuskoulutusta, voimme kouluttaa heidän johtajiaan ja voimme auttaa kirkkoja olemaan toivon keskuksia heidän yhteisöissään.

Pastori David ja hänen 60 druusitaustaista seurakuntalaistaan osallistui hiljattain perheretriittiin Libanonin vuorilla, Open Doorsin tukemana. Yli neljän päivän aikana kirkon jäsenet osallistuivat opetuksiin, joiden aiheina oli avioliitto, perhe ja lastenkasvatus. Open Doors tukee kirkkoa myös Raamatuilla ja kristillisellä kirjallisuudella sekä johtajien koulutuksella. Äskettäin Open Doors käynnisti Uuden Toivon keskuksen toiminnan yhteistyössä pastori Davidin kirkon kanssa.

*Salanimeä on käytetty.

 

Syyria on World Watch List 2019 sijalla 11. Lue lisää.