Selaa World Watch -listan maita

12. sijalla World Watch -listalla

Syyria

WWL 2021: Sijalla 12, pisteitä 81/100
WWL 2020: Sija 11
WWL 2019: Sija 11
WWL 2018: Sija 15
WWL 2017: Sija 6

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka
Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, etninen ja klaanien välinen vihamielisyys, vainoharhainen itsehallinto, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio
Vainon taso: äärimmäisen vakava
Väkiluku: 18,5 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 677 000
Pääuskonto: islam
Hallitusmuoto: Semipresidentiaalinen tasavalta
Johtaja: presidentti Bashar al-Assad

Miksi Syyriassa vainotaan kristittyjä?

Historiallisten seurakuntien johtajat ovat julkisesta näkyvyydestään johtuen sieppausten kohteena. Myös evankeliset, baptisti- ja helluntaiseurakunnat ovat haavoittuvassa asemassa. Ne tunnetaan länsimaisesta suuntautuneisuudesta, pirstoutumisesta, vahvan johtajuuden puutteesta ja heidän puolestaan puhuvan ulkomaisen prelaatin, johtajan, puuttumisesta.

Radikaalien islamistiryhmien kontrolloimilla alueilla suurin osa historiallisista kirkoista on joko purettu tai niitä käytetään islamistisina keskuksina.

Kristillisen uskon julkinen ilmaisu on kiellettyä, eikä kirkkoja tai luostareita saa korjata tai entisöidä. Hallituksen kontrolloimilla alueilla kristittyjä ei valvota yhtä paljon sotatilanteen takia, mutta hallituksen aseman vahvistuessa myös kontrollin määrän oletetaan kasvavan. Kirkkokuntien, seurakuntien ja paikallisten seurakuntien johtajien poliittisella maineella on tärkeä rooli vainon ja sorron tasoon, kun on kyse presidentti Assadia vastustavien ryhmien harjoittamasta vainosta. Erityisesti muslimitaustaiset kristityt kokevat painostusta, sillä kääntyminen tuottaa heidän perheilleen suurta häpeää. Tämä on vahva todellisuus sunnivaltaisilla alueilla.

Miksi Syyrian listaussijoitus on muuttunut?

Syyria on WWL 2021:ssä sijalla 12 kokonaispistemäärällä 81 eli yhtä pistettä ja yhtä sijaa alempana kuin vuotta aiemmin. Painostustapausten määrä on samalla tasolla kuin WWL 2020:ssä.

Väkivaltatapauksia oli lukumäärältään hieman vähemmän, vaikka väkivalta on yhä korkealla tasolla. Tästä esimerkkinä on muun muassa se, että kuluneella raportointikaudella uskonsa tähden surmattujen kristittyjen määrä oli yhdeksän, kun se WWL 2020:n kaudella oli kymmenen.

Myös sieppauksia oli nyt vähemmän, ja pakkoavioliittoja oli yksi vähemmän.

Millaista Syyriassa on elää kristittynä?

Kristityt eivät saa tuoda uskoaan esille julkisesti islamistien kontrolloimilla alueilla. Kristittyjä saatetaan kidnapata lunnaiden tähden.

Vaikka haasteita on paljon, Syyrian kristityt loistavat valona sodan pimeydessä. Open Doors, yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa, antaa elintärkeää apua 12 000 haavoittuvaiselle perheelle.

Tositarinoita

Jinan ja hänen poikansa Apon koskettava tarina oli 2019 joulukampanjamme keskiössä, perheen isän jouduttua ääri-islamilaisten kidnappaamaksi. Maaloulan kaupungissa on nyt menestyvä ompelimo. Huone on täynnä ompelukoneiden ääntä. Naiset tekevät naisten ja miesten alusvaatteita. Ompelimo aloitettiin paikallisen yhteistyökumppanimme, the Catholic Order of Jesus and Mary, kanssa. Ompelimossa työskentelevät naiset saavat kunnollista palkkaa ja pystyvät tukemaan perheitään.

Miten Open Doors auttaa Syyrian kristittyjä?

Open Doors rohkaisee paikallista seurakuntaa vahvistamalla sen johtoa ja auttamalla hyödyntämään monia mahdollisuuksia tehdä Jumalan työtä huolimatta maan jatkuvasta kriisitilanteesta. Tämä tehdään yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kanssa. Työhön sisältyy:

 • Kirjallisuuden jakaminen: Raamatut, kommentaariraamatut, lastenraamatut, Uudet testamentit ja kristilliset kirjat
 • Opetuslapseuskoulutusta johtajille, jotta he voivat opettaa muita.
 • Johtajuuskoulutusta sekä koulutusta nuorisotyöntekijöille
 • Koulutusta vainoista
 • Paikallisten seurakuntien pyytämää koulutusta
 • Traumaterapiaa ja keskusteluapua ihmisille, jotka ovat käyneet läpi stressaavia tilanteita.
 • Yhteistyötä paikallisten seurakuntien kanssa maansisäisten pakolaisten hoivaamiseen, auttamiseen ja kuntouttamiseen.
 • Syyriassa olevien irakilaiskristittyjen (jotka pakenivat Syyriaan ennen sotaa oman maansa konfliktin tähden) tukemista syyrialaisten seurakuntien kanssa, outreach-tapahtumien järjestämistä maan vähemmistöjen keskellä.
 • Siltojen rakentamista kristillisten kirkkokuntien välillä järjestämällä tapahtumia, joihin kaikki kirkkokunnat on kutsuttu.
 • Open Doors myös muistaa vaikeissa tilanteissa olevia kristittyjä rukouksissa ja rukoilee myös yleisesti tilanteen puolesta.

Kuinka sinä voit auttaa syyrialaisia kristittyjä?

 • 25 euroa turvaa jatkuvan lääketieteellisen avun yhdelle uskovalle Syyriassa.
 • 50 eurolla syyrialainen perhe saa elintarvikepaketin kuukauden tarpeisiin.
 • 75 euroa on tuntuva askel koulutukseen ja lainaan, joiden turvin joku voi avata pienen yrityksen perheensä ja yhteisönsä tukemiseksi.*
  * Kokonaisuudessaan tällainen koulutus ja laina maksavat noin 500 euroa henkilöä kohti.

Syyrialaisten kristittyjen ajatuksia

Pohjois-Syyrian Al Hasakan kaupungin Toivon koulun johtaja ja Evankelisen liiton seurakunnan jäsen, Nazira, auttaa lokakuussa 2019 turkkilaisten pommitusten tähden paenneita kristittyjä perheitä. Nazira:
”Palvelen noin 45 kristittyä perhettä, jotka ovat paossa Ras Al Ainista ja Darbasiyahista. Muutama perhe tulee Tal al Khaburista, johon putosi muutama pommi, mutta pommitus kaupunkiin ei ole jatkunut. Perheet iloitsivat avustanne. He olivat erittäin onnellisia, kun toivotin heidät tervetulleiksi leivonnaisilla ja jakamalla rohkaisun sanoja Raamatusta.”

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Syyriassa asejoukot muodostavat selkeän uhan kaikenlaiselle kristillisyydelle. Islamista kääntyneitä vainoaa ensi sijassa heidän oma sukunsa. Syyrian viranomaisten tiedetään rajoittavan evankelisten kristittyjen ja käännynnäisten toimintaa yhteiskunnan vakauttamisen nimissä. Heitä tukevat käännynnäisten perheet ja joskus jopa perinteiset kirkot.

Muslimijohtajien vihapuhetta esiintyy, mutta sitä ei sallita hallituksen valvomilla alueilla. Heidän tiedetään myös painostaneen käännynnäisiä joko suoraan tai välillisesti näiden perheiden tai turvallisuusviranomaisten kautta.

Vainojen ilmeneminen

Erityisesti maan historiallisten kirkkojen johtajat ovat alttiita sieppauksille heidän tehtävänsä julkisen luonteen vuoksi. Lisäksi myös baptistien, evankelisten ja helluntailaisten asema on huono, sillä heidän tiedetään suuntautuvan länsimaihin. He ovat myös tunnetusti hajanaisia ja vailla vahvaa johtajuutta sekä ilman Paavin kaltaisten ulkomaisten vaikuttajien tukea.

Radikaalien ryhmien hallitsemilla alueilla suurin osa historiallisista kirkoista on joko hajotettu tai otettu muslimien käyttöön. Kristillisen uskon julkinen tunnustaminen on kiellettyä, eikä kirkkorakennuksia tai luostareita saa korjata, olivat vauriot vahingossa aiheutettuja tai tahallisia.

Kirkkokuntien, kirkkojen ja paikallisten kristittyjen johtajien omat poliittiset kannat vaikuttavat kristittyjen vainoihin merkittävästi presidentti Assadia vastaan taistelevien ryhmien alueella. Sodan vuoksi hallituksen alueilla kristittyjä valvotaan toisaalta kuitenkin vähemmän.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita

Lahjoita Syyrian kristityille valoisa tulevaisuus