Uutiset
10.03.2018

Venäjällä Dagestanissa viisi naista kirkossa surmannut tekijä on tunnistettu

Venäjän viranomaiset ovat tunnistaneet aseistautuneen miehen, joka surmasi 18. helmikuuta viisi naista kirkossa ennen kuin turvallisuusjoukot ampuivat hänet.

Dagestanin rauhattoman ja etnisesti monipuolisen Kizlyarin alueen pormestarin virasto nimesi hyökkääjän 22-vuotiaaksi Khalil Khaliloviksi.

Venäjän valtion uutistoimiston (TASS) lainaaman nimettömän viranomaislähteen mukaan ampuja oli paikallinen mies, jolla epäiltiin olevan yhteyksiä ”äärijärjestöihin”.

Isis-järjestö on ilmoittanut olevansa hyökkäyksen takana, mutta mitään todisteita väitteen tueksi ei ole esitetty.

TASS:in mukaan puukolla ja metsästyskiväärillä aseistautunut mies avasi tulen Venäjän ortodoksisen kirkon jumalanpalveluksessa olleita kohti. Neljä uhreista kuoli kirkossa ja yksi myöhemmin sairaalassa. Viranomaisten mukaan myös viisi muuta loukkaantui hyökkäyksessä, joista yksi vakavasti. Kolme loukkaantuneista kuuluivat Venäjän kansalliskaartin joukkoihin.

Paikallinen ortodoksinen pappi isä Pavel kertoi paikallismedialle asemiehen huutaneen ”Allahu akbar” (Allah on suurin) ja alkaneen ampumaan kun ihmiset poistuivat iltapäivän jumalanpalveluksesta.

Seurakunnan jäsenet kertoivat estäneensä muita loukkaantumasta sulkemalla kirkon oven ja estäen hyökkääjän astumasta kirkon sisäpuolelle. Seurakuntalaiset olivat juuri osallistuneet laskiaista juhlistavaan jumalanpalvelukseen, muutama päivä ennen suuren paaston alkamista.

Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill tuomitsi hyökkäyksen yrityksenä aiheuttaa jakaantumista muslimien ja kristittyjen välille: ”Patriarkka pitää tätä kauheaa rikosta suuren paaston aattona provokaationa, jonka tarkoituksena on aikaansaada vihollisuuksia ortodoksiuskovien ja muslimien välille, jotka ovat eläneet toistensa kanssa rauhaisasti Kaukasuksella vuosisatoja.”

Dagestan on Venäjän federaatioon kuuluva tasavalta, joka sijaitsee Pohjois-Kaukasuksella. Dagestanissa perinteisesti harjoitetun sufilaisen islamin sijaan on hallitsevaksi muodostumassa hyvin konservatiivinen islamin muoto.

Open Doors -järjestön mukaan Dagenstanin ja naapurimaan Tšetšenian kristityt joutuvat kohtaamaan painostusta. Erityisesti islamista kääntyneitä kristittyjä painostetaan, sillä heihin yleisesti suhtaudutaan pettureina, koska ovat hyljänneet islamin ja sen sijaan valinneet uskonnon, joka yhdistetään ”viholliseen” Venäjään, jota vastaan alueella on käyty vuosikymmenten ajan sissisotaa.

Chatham House -tutkimuslaitoksen vuonna 2013 kirjoittamassa raportissa todetaan että islamilainen ääriliikehdintä Keski-Aasiassa ja Kaukasiassa oli kasvanut ja todennäköisesti myös jatkaa kasvuaan. Osittain kasvu johtuu joidenkin muslimeiden pettymyksestä, jotka kokivat olevansa länsimaiden sortamia ja uskoivat, että he olivat ”muslimien vastaisen suuren salaliiton” uhreja.

Lähde: World Watch Monitor