Uutiset
16.06.2018

Burkina Fasossa on kidnapattu kaksi kristittyä johtajaa kahdessa viikossa

Burkina Fason pohjoisosassa on kidnapattu kaksi kristittyä pastoria, toinen perheineen ja toinen vaimonsa kanssa.

Pierre Boena ja kolme muuta hänen perheensä jäsentä kidnapattiin kotikylässään. Tekijöitä ei tunneta, mutta alueella vaikuttaa militantteja islaminuskoisia. Jo aikaisemmin lähiseudulla oli kidnapattu katekeetta vaimoineen. Suunnilleen samalla alueella kidnapattiin puolitoista vuotta sitten myös australialainen pariskunta, Ken ja Jocelyn Elliott, jotka johtivat siellä sairaalaa. Jocelyn vapautui myöhemmin, mutta Ken on edelleen vankeudessa. Aikaisemmin suvaitsevaisena pidetyn alueen kristityt ovat nyt huolissaan.

Burkina Fason 20 miljoonasta asukkaasta noin 60 % on muslimeja ja 20 % kristittyjä, suurin osa heistä roomalaiskatolisia. Lisäksi maassa harjoitetaan paikallisia uskontoja. Nämä eri ryhmittymät ovat kauan eläneet sovussa keskenään. Militantit islamistit ovat hyökänneet ainoastaan armeijaa ja viranomaisia, eivät siviilejä vastaan. Esimerkiksi toukokuussa tapahtui näin, kun eräs maaherra tapettiin ja hänen kotinsa poltettiin.

Nyt islamistit ovat myös sytyttäneet kouluja tuleen ja käskeneet opettajia käyttämään kouluissa ranskan kielen sijaan ainoastaan arabiaa. Tänä ja viime vuonna monia opettajia ja koululaisia on tapettu ja 216 koulua on suljettu. Yli 24 000 lapsella ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta käydä koulua. Monet pelkäävät näiden väkivaltaisuuksien aiheuttavan alueella humanitäärisen kriisin. Yli 15 000 ihmistä on paennut kotiseuduiltaan.

Burkina Faso on kauan säästynyt terrori-iskuilta, mutta nyt ne ovat alkaneet. Maan pääkaupunkiin Ouagadougouhun on hyökätty viimeisten kolmen vuoden aikana monta kertaa. Maaliskuussa ainakin 16 ihmistä menetti henkensä terroristien hyökättyä armeijan päämajaan ja Ranskan suurlähetystöön. Joidenkin tietojen mukaan kuolleiden ja haavoittuneiden määrä on paljon suurempi. Iskuista otti vastuun islamistinen ryhmä, joka on tähän mennessä ollut aktiivinen naapurivaltioissa Malissa ja Nigerissä. Viime vuoden elokuussa 19 ihmistä kuoli ja moni loukkaantui iskussa turkkilaiseen ravintolaan, ja toissa vuonna islamistit iskivät kahteen hotelliin sekä kahvilaan Ouagadougoussa. Tuolloin uhrien joukossa oli useita ulkomaalaisia kristittyjä, jotka olivat tekemässä lyhyt- tai pitkäaikaista lähetys- tai avustustyötä Burkina Fasossa.

Islamistisen väkivallan selkeä lisääntyminen Burkina Fasossa on yhteydessä Sahelin alueella yleisemminkin lisääntyneeseen levottomuuteen. Sen voidaan katsoa osittain johtuvan myös siitä, että Burkina Fason turvallisuustilanne heikkeni merkittävästi, kun presidentti Blaise Compaoré syrjäytettiin virastaan vuonna 2014.

Lähde