Uutiset
17.06.2018

Neljä iranilaista kristittyä odottaa kymmenen vuoden vankeustuomion alkua

Neljän iranilaisen kristityn saamat kymmenen vuoden vankeustuomiot on pysytetty voimassa vetoomustuomioistuimessa.

Pastori Youcef Nadarkhani ja hänen Iranin kirkkoon kuuluvat toverinsa Yasser Mossayebzadeh, Saheb Fadaie ja Mohammed Reza Omidi odottavat kutsua vankilaan kotikaupungissaan Rashtissa. Tiedon välitti Mansour Borji lontoolaisesta asianajotoimistosta nimeltä Artikkeli 18. Nämä neljä krisittyä tuomittiin ”sionistisen kristinuskon levittämisestä” ja kotikirkkojen ylläpitämisestä. He valittivat tuomioistaan vallankumoustuomioistuimeen viime vuoden joulukuussa, mutta valituksia ei hyväksytty. Nadarkhani ja Omidi tuomittiin lisäksi kahden vuoden sisäiseen maanpakoon Etelä-Iraniin, kauas Kaspianmeren lähellä sijaitsevista kodeistaan.

Vasemmalta:Saheb Fadaie, Youcef Nadarkhani, Yasser Mossayebzadeh ja Mohammad Reza Omidi

 

Neljä muuta kristittyä, jotka niin ikään ovat saaneet pitkät tuomiot, odottavat yhä valitustensa ratkaisua.  He olivat kuultavina saman tuomarin; Hassan Babaeen, edessä. Tältä tuomarilta ei voi juuri hyviä tuomioita odottaa, kun on kysymys kristillisen toiminnan vuoksi pidätetyistä uskovista.  Borji sanoi tämän johtuvan osaksi siitä, että tuomarit eivät toimi itsenäisesti, vaan Iranin tiedustelupalvelun viranomaiset sanelevat tuomiot.

”Iranin kristityt ovat huolestuneita epäoikeudenmukaisista tuomioista, jotka on annettu pastori Victor Bet-Tamrazille ja kolmelle muulle hänen kanssaan tuomitulle: Amin Afshar Naderille,  Kaviyan Fallah Mohammadille ja Hadi Asgarille. Seuraamme valitusprosessia tarkkaan ja haastamme kaikkia maailman kristittyjä liittymään meihin ja vaatimaan, että nämä tuomiot on kumottava.  Iranin hallitukselle on muistutettava, että kansainvälinen lainsäädäntö ja maan oma perustuslaki velvoittaa siihen, että rauhaan pyrkivän kristillisen yhteisön vainoaminen on lopetettava.”

Pastori Bet-Tamraz sai 10 vuoden vankilatuomion viime heinäkuussa ”kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta kotikirkkojen toimintaa ylläpitämällä”. Kolme uskoon tullutta sai myös kymmenen vuoden tuomion, Amin Afshar Naderi viisi vuotta lisää jumalanpilkasta. Shamiram Isavi Khabizeh, Victor Bet-Tamrazin vaimo sai tammikuussa viiden vuoden tuomion, ja heidän poikansa Ramil on myös syytettynä.

Loukkaukset uskonnonvapautta vastaan jatkuvat

Miles Windsor (Middle East Concern) sanoi jokin aika sitten, että iranilaisten kristittyjen vankilatuomiot pitenevät. ”Monet kristityt joutuvat uskonsa vuoksi Iranissa vankilaan. Tuomion pituus näyttää lisääntyneen viime vuosina.”

Vaikka Iranin perustuslaki tunnustaa kristityt (paitsi islamista kääntyneet) uskonnollisena vähemmistönä, joka saa toimia lain määräämissä rajoissa, hallitus käytännössä ja vangitsee kristittyjä ja muiden uskonnollisten vähemmistöjen edustajia. Näin totesi viime kuussa julkaistu USA:n ulkoministeriön julkaisema raportti nimeltä Kansainvälinen Uskonnonvapaus 2017. Islamilaisen valtion muslimikansalaisilla ei ole oikeutta vaihtaa tai hylätä uskontoaan. Iran on ollut USA:n ulkoministeriön erikoislistalla vuodesta 1999 asti ”järjestelmällisten, jatkuvien ja törkeiden uskonnonvapausloukkausten vuoksi”.

Vuonna 2017 toistakymmentä kristittyä, heistä useimmat kristinuskoon kääntyneitä, sai 10 – 15 vuoden vankeusrangaistuksen. Iran on 10. sijalla Open Doorsin listalla 50 maasta, joissa on vaikeinta elää kristittynä.

Lähde