Uutiset
15.06.2018

Kidnapattu lähetystyöntekijä elossa

Nigerin presidentin mukaan yhdysvaltalainen lähetystyöntekijä, joka kidnapattiin Nigerissä vuonna 2016, on elossa.

Jeff Woodke työskenteli JEMED-järjestön Youth With A Mission-osastolla. Tuntemattomat hyökkääjät kaappasivat hänet myöhään illalla 14. lokakuuta 2016 Abalakin kaupungissa Pohjois-Nigerissä.

Woodkesta ei ole saatu mitään tietoja hänen kaappaamisensa jälkeen. 4. kesäkuuta Nigerin presidentti Mahamadou Issoufou kuitenkin kertoi TV-kanava France24:lle, että Woodke, sekä huhtikuussa kidnapattu saksalainen avustustyöntekijä, ovat elossa.
”Olemme saaneet tiedon, jonka mukaan he ovat elossa”, presidentti kertoi. ”Jatkamme työtä heidän vapauttamisekseen. Olemme saaneet kontakteja, jotka auttavat meitä mahdollisesti saavuttamaan tavoitteemme.” Presidentin ilmoitus on ensimmäinen todiste heidän elossa olostaan.

Woodken kunnosta ja sijainnista ei ole paljastettu juuri mitään muuta kuin se, että Malin viranomaiset ovat seuranneet hänen kaappaajiaan. Mikään ryhmä ei ole julkisesti ottanut vastuuta kaappauksesta.

Viime heinäkuussa islamistinen jihadistien koalitio (Nusrat al-Ilsma wal Muslimeen) julkaisi videon, jossa näytettiin kuusi ulkomaalaista panttivankia. Panttivankeihin kuului myös 3 lähetystyöntekijää, mutta ei Jeff Woodkea.

Kolmen lähetystyöntekijän joukkoon videolla kuului kolumbialainen nunna Gloria Argoti, joka kidnapattiin 7.helmikuuta luostaristansa Karangassosta, Etelä-Malista. Toinen oli australialainen kirurgi Ken Elliot, joka kidnapattiin tammikuussa 2016 Djibossa Burkina Fasossa, lähellä Malin rajaa. Kolmas lähetystyöntekijä oli sveitsiläinen Béatrice Stockly, joka kidnapattiin Malin pohjoisimmassa kaupungissa Timbuktussa tammikuussa 2016. Kaikki heistä ovat yhä vankeudessa.

Jeff Woodken vaimo Els jakoi videon ja anoi miehensä turvallista paluuta, vaikka miestä ei nähtykään videolla. Vaimo uskoo, että Woodke on kuitenkin muiden joukossa.

”Olen varma, että vankien perheet ovat saaneet paljon rohkaisua tästä viestistä ja arvostavat koalition osoittamaa armoa siitä, että he lähettivät tämän uutisen ja ohjeita heidän rakkailleen,” rouva Woodke sanoi videollaan. ”Miestäni Jeffiä ei kuitenkaan mainita, joten en saanut varmuutta ja ohjeita niin kuin muut perheet saivat. Minun, Jeffin poikien sekä hänen isänsä on ollut vaikea ymmärtää tätä.”

Saksalainen Joerg Lange työskenteli avustusjärjestö Help:issä. Hänet kidnapattiin aseistettujen miesten toimesta 11. huhtikuuta Nigerin länsipuolella Ayoroun kaupungissa. Kaupungilla on raja levottoman Pohjois-Malin kanssa. Mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta myöskään hänen sieppauksestaan. Eräs turvallisuuslähde, joka haluaa pysyä nimettömänä, kuitenkin kertoi AFP:lle, että kidnappaajat ovat jo vieneet hänet Pohjois-Maliin.

Presidentti Issoufou kertoi ilmoituksessaan, ettei tiedä tarkalleen, missä paria pidetään. On kuitenkin todennäköistä, että he ovat Malissa.

Lähde