Selaa World Watch -listan maita

28. sijalla World Watch -listalla

Burkina Faso

WWL 2020: Sijalla 28, pisteitä 66/100
Maa noussut vuonna 2020 World Watch -listalle.

 

Alue: Afrikka
Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio, etninen ja suvun sisäinen vihamielisyys
Vainon taso: erittäin vakava
Väkiluku: 20,3 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 5,2 miljoonaa
Pääuskonnot: islam 54%, kristinusko 25%
Hallitusmuoto: tasavalta
Johtaja: presidentti Roch Marc Christian Kabore

Miksi Burkina Fasossa vainotaan kristittyjä?

Viime vuosina Burkina Fasossa on tapahtunut useita islamistisia hyökkäyksiä erityisesti maan pohjoisosissa ja pääkaupungissa. Militanttiryhmä Ansar ul Islam (perustettu 2016) on tyrkyttänyt lakejaan pohjoisessa.

Maa oli Ranskan vallan alla vuoteen 1960 saakka. Islamista agendaa tukevat ryhmät keskittyvät taistelemaan ranskalaisten ja Ranskan kanssa liittoutuneiden läsnäoloa vastaan. Saarnaajat vaikuttavat nuorisoon syyttämällä Ranskaa ja länsimaisia arvoja kurjuudesta.

Kristittyihin kohdistuu hyökkäyksiä, heitä tapetaan ja kirkkoja tuhotaan. 12 kuukauden raportointiaikana tapettiin yli 50 kristittyä. Muslimitaustaiset kristityt ovat maan vainotuin ryhmä kristittyjä.

Miksi Burkina Fason listaussijoitus on muuttunut?

Yksikään maa ei ole noussut World Watch -listalla niin nopeasti kuin Burkina Faso, jonka pisteet kasvoivat yli kolmanneksella. Vuosi sitten maa ei ollut mukana listalla, mutta on nyt hypännyt yli 30 maan ohi sijalle 28.

Burkina Fason nopea nousu listalla johtuu väkivallan pisteistä, joita on 15,6 – yli kaksinkertaisesti enemmän kuin edellisvuoden 7,2.

Millaista Burkina Fasossa on elää kristittynä?

12 kuukauden valvontajakson aikana tapahtuneet runsaat tapot ovat luoneet pelon ympäristön. Monet kristityt ovat liian peloissaan käydäkseen kirkossa tai lähettääkseen lapsensa kouluun. Jotkut seurakunnista ovat nostaneet turvallisuustoimiaan.

Kristinuskoon kääntyneet joutuvat perheidensä ja yhteisöidensä torjumiksi. Ympäristö pyrkii pakottamaan käännynnäiset luopumaan uskostaan. Moni kääntynyt pelkää julkistaa uskoaan.

Tositarinoita

Naomi, 45, on yhdeksän lapsen äiti. Hän ei koskaan kuvitellut, että hän joutuisi elämään ilman miestään Eli Zoréa ja hoitamaan sekä äidin että isän roolit. Heidän kotikaupunkinsa Arbinda maan pohjoisosissa oli viime aikoihin saakka rauhallinen. Kristityillä oli hyvin tiivis yhteisö ja sydämelliset välit musliminaapureidensa kanssa. Huhtikuussa rauha kuitenkin rikottiin terroristien aloittaessa hyökkäykset yhteisöön.

Naomi on onneksi saanut tukea: ”Tänään Jumalan lupaukset on täytetty. Hän lupasi, ettei koskaan hylkää tai jätä meitä. Jumala on ihmeitä tekevä Jumala. Sain pakettini, jossa oli maissia, papuja ja riisiä, ja minulle sanottiin että se on yksin minun perheelleni! Olen täysin sanaton. Jumala siunaa rikkaasti heitä, jotka antoivat meille tukea, ja Hän tulee vastaamaan kaikkiin sinun tarpeisiisi, niin kuin Hän teki meille.”

Miten Open Doors auttaa Burkina Fason kristittyjä?

Open Doors auttaa kristittyjä pärjäämään Länsi-Afrikan radikaalien muslimi-ideologioiden keskellä. Viimeisten muutaman vuoden aikana Open Doors on pyörittänyt Länsi-Afrikassa ohjelmia, jotka auttavat kristittyjä pysymään vahvoina uskossaan radikaalin islamistisen ideologian kohteina. Tähän sisältyy vainoihin valmistavaa koulutusta, opetuslapseuskoulutusta, taloudellista voimaantumista, muslimitaustaisten kristittyjen ohjausta, johtajuuskoulutusta ja traumaterapiaa. Työn keskiössä on Länsi-Afrikan yhteisöjen auttaminen sosioekonomisten elementtien kautta.

Open Doorsilla ei ole aiemmin ollut toimintaa Burkina Fasossa, mutta viime kuukausien aikana olemme:

  • Tehneet vierailuja osoittaaksemme myötätuntomme ja oppiaksemme tilanteesta
  • Tunnistaneet kristityt, jotka tarvitsevat humanitääristä apua eniten
  • Vieneet ruoka-apua 565 ihmiselle
  • Järjestäneet koulutusseminaareja siitä, kuinka kristittyjen tulisi vastata vainoihin (avoinna kaikille Burkina Fason kirkkokunnille).

Rukoile

Kiitä Herraa siitä, että Hän mahdollisti vierailumme Burkina Fason uskovien luokse ja suojeli työntekijöitämme. Kiitä Häntä myös rohkaisusta, jonka Hän välitti tiimimme kautta.

Rukoile, että kristityt jaksaisivat pysyä uskossaan vahvoina kasvavan vihamielisyyden keskellä.

Rukoile, että kristityt jaksaisivat vastustaa kiusausta kääntyä heimojärjestelmän puoleen eivätkä vihastuisi muslimeille vaan luottaisivat siihen, että Jumala taistelee heidän puolestaan.

Rukoile viisautta ja varustusta Open Doorsille yrittäessämme päättää sopivat väliintulotavat. Rukoile turvaa työntekijöille heidän matkatessaan epävakaille alueille. Rukoile Jumalan siunausta kaikelle logistiikalle.

Rukous Burkina Fason puolesta

Isä, rukoilemme kristittyjen veljiemme ja sisartemme puolesta heidän yrittäessään oppia elämään maassaan kiivaasti kasvavan väkivallan ja vihamielisyyden kanssa. Löytäkööt he turvan Sinusta ja myötätuntoa, rukousta sekä käytännön apua maailmanlaajuisesta seurakunnasta. Auttakoon Pyhä Henkesi heitä kohtaamaan väkivallan rauhalla ja vihan rakkaudella.

Selaa World Watch -listan maita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.