Selaa World Watch -listan maita

39. sijalla World Watch -listalla

Brunei

WWL 2021: Sijalla 39, pisteitä 64/100
WWL 2020: Sija 37
WWL 2019: Sija 36
WWL 2018:
Sija 26
WWL 2017: Sija 25
WWL 2016: Sija 25

 

Alue: Aasia

Vainon pääsyyt: itsevaltaisen hallinnon vainoharhaisuus, islamistien sorto

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 439 000

Kristittyjen määrä: 55 300 

Pääuskonto: islam

Hallitusmuoto: sulttaanikunta

Johtaja: sulttaani ja pääministeri Sir Hassanal Bolkiah

Miksi Bruneissa vainotaan kristittyjä?

Kääntyminen islamista on laitonta. Sharia-lakien käyttöönotto vaikuttaa koko yhteiskuntaan, kristityt mukaan lukien. Ei-perinteiset kristilliset yhteisöt eivät voi rekisteröityä kirkoiksi vaan yrityksiksi, yhdistyksiksi tai perhekeskuksiksi. Sellaisina niitä kohdellaan samoin kuin maallistuneita organisaatioita, eli ne joutuvat antamaan hallitukselle vuosittain talousraporttinsa ja toimintakertomuksensa.

Miksi Brunein listaussijoitus on muuttunut?

Vuoden 2021 listan pistemäärä on noussut edellisestä vuodesta yhdellä pisteellä, mikä ilmentää maan kristittyjen vakaata, vaikeaa tilannetta.

Sharia-lain toimeenpano ei ole vielä vaikuttanut pisteisiin. Tulevaisuus näyttää, aiheuttaako se kristityille muuta kuin lisääntynyttä pelkoa ja turvattomuutta.

Kristittyjen painostus on erittäin kovaa. Pisteet ovat nousseet kaikilla elämän osa-alueilla, samoin kuin väkivaltaa koskevat pisteet, jotka ovat kuitenkin hyvin alhaisella tasolla.

Viranomaiset pitävät kristittyjen tarkkailua ja vakoilemista tärkeämpänä kuin voimankäyttöä.

Millaista Bruneissa on elää kristittynä?

Kaikkia kirkkoja, myös rekisteröityjä, tarkkaillaan ja rajoitetaan hallinnon taholta. Ei-perinteiset kristilliset yhteisöt eivät voi rekisteröityä kirkoiksi vaan maallistuneiksi organisaatioiksi. Kääntymistä pidetään laittomana ja muslimitaustaisia kristittyjä painostetaan jatkuvasti palaamaan alkuperäiseen uskoonsa.

Miten Open Doors auttaa Brunein kristittyjä?

Brunein kirkko elää sharia-lain alla, joka astui voimaan huhtikuun 3. päivänä 2019. Laki koskee kaikkia kansalaisia, muslimeja ja ei-muslimeja, mukaan lukien ulkomailla asuvat kansalaiset. Siksi Open Doors pyytää kansainvälistä kristittyjen joukkoa lisäämään rukoustukea uskoville, paikalliskirkoille, sulttaanille ja hänen hallintovirkamiehilleen.

Bruneilaisten kristittyjen ajatuksia

Luopuminen vai tarrautuminen? Brunein kristityt kohtaavat uusia ongelmia. Brunei otti huhtikuussa käyttöön sharia-lain. 

Pastori A: 
”Kirkko on peloissaan. Monet kristityt eivät tahdo edes keskustella sharia-laista.”

Pastori B: 
”Suuntaus on ’matalana pysyminen’ tai toimiminen ’kirkon neljän seinän sisällä’ – jotta ei jouduttaisi ongelmiin.”

Pastori C: 
”Olemme ohjeistaneet suntioita päästämään kirkkorakennukseen ainoastaan kirkon jäseniä. Tapaamme uudet tulijat ensin ulkopuolella. Ainuttakaan vierailijaa ei päästetä sisään, elleivät kirkkomme omat jäsenet tunnista heitä.”

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Bruneissa muslimien asettaminen muunuskoisten edelle on laillista ja viranomaiset valvovat sitä kautta maan. Muslimien ja etnisten ryhmien johtajat pystyvät painostamaan kristittyä vähemmistöä vaikuttamalla sulttaaniin, jota pidetään malaijirodun ja islamin suojelijana ja puolustajana.

Perheenjäsenten ja naapurien on helppo aiheuttaa ongelmia käännynnäisille ja kirkoille raportoimalla turvallisuusviranomaisille. Viranomaiset valvovat kaikkia kirkkoja ja rajoittavat niiden toimintaa.

Vainojen ilmeneminen

Islamista kääntyneitä vainotaan. Kääntyminen katsotaan laittomaksi ja kääntyneitä yritetään kaikin keinoin saada palaamaan islamiin. Uusia kristittyjä yhteisöjä ei voi rekisteröidä kirkoiksi, vaan yrityksiksi, yhdistyksiksi tai perhekeskuksiksi. Ne katsotaan maallisiksi järjestöiksi, joiden on raportoitava hallitukselle vuosittain taloudesta ja toiminnasta.

Sharia-lain ulottaminen yhä laajemmalle vaikuttaa koko yhteiskuntaan (myös kristittyihin), kuten myös taloustilanteen kiristyminen.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita