Uutiset
22.08.2022

Honduras: Rikollisjoukot tappoivat kaksi seurakunnan johtajaaT

Alkuvuonna surmatut seurakuntajohtajat ovat vain yksi esimerkki koko Hondurasin kristittyjen heikentyvästä turvallisuustilanteesta.

Uutistoimisto Agenzia Fides raportoi tammikuussa, että alkuperäiskansaa edustava kirkon johtaja oli ammuttu kuoliaaksi hänen ollessaan matkalla pitämään sunnuntain jumalanpalvelusta. Ampuminen tapahtui San Marcos de Caiquínin kunnassa Lempiran alueella. Mies toimi aktiivisesti ihmisoikeuksien puolesta ja oli jo aiemmin saanut tappouhkauksia paikallisilta rikollisjoukoilta. 

Sanomalehti La Prensa puolestaan uutisoi maaliskuussa, että roomalaiskatolinen pappi, joka oli aamulla lähtenyt autolla Santa Cruz de Yojoasta kohti San Pedroa, löydettiin useita tunteja myöhemmin kuolleena erään sillan vierestä. Häntä oli ammuttu useampaan kertaan.

World Watch Research (WWR) -yksikön analyytikko Rossana Ramirez kommentoi: “WWR:n koko Hondurasia käsittelevä asiakirja (maaliskuulta 2022) korostaa, että kasvavalla väkivallalla ei ole ainoastaan sosiaalisia ja poliittisia vaikutuksia, vaan sillä on vaikutuksensa myös seurakuntayhteisöihin.”

Open Doorsin tuoreimman World Watch List -raportin mukaan Hondurasin kristittyjen tilanne on huonontunut. Maalla oli tämän vuoden raportissa 48 pistettä, mikä on kaksi pistettä enemmän kuin viime vuonna.

”Kirkkojen työntekijät ovat jatkuvassa vaarassa, varsinkin työskennellessään nuorten keskuudessa rikollisjoukkojen hallitsemilla alueilla. Toivottavaa on, että näitä salamurhia tutkivat viranomaiset eivät tee yhteistyötä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa, koska se todennäköisesti johtaisi siihen, että tekijät jäävät ilman rangaistusta”, Ramirez toteaa.