Algerian kristittyjen mukaan heillä on kaksi vaihtoehtoa: mentävä maan alle tai lopetettava toimintansa. Lähes kaikki maan protestanttiset kirkot on suljettu, ja maassa on nostettu yli 50 oikeusjuttuja kristittyjä pastoreita vastaan.
Huoli Algerian ihmisoikeuksista on jälleen noussut, kun ranskalais-algerialainen kirjailija Boualem Sansal pidätettiin hiljattain. Ääri-islamismia ja Algerian valtiota kritisoinut Sansal otettiin kiinni lentokentällä, ja pidätyksen syyksi Sansalin lakimies on paljastanut ”kansakunnan vaarantamisen”. Sansalin vapauttamista on vaadittu ympäri maailmaa, ja Ranskan hallitus on luvannut auttaa.
Algerian kristityille perusihmisoikeuksien rikkominen ei ole mitään uutta.
Algerian kristityille perusihmisoikeuksien rikkominen ei ole mitään uutta. Vuodesta 2020 lähtien maassa on nostettu 52 oikeusjuttua kristittyjä pastoreita vastaan. Viime vuosina yli 40 protestanttista kirkkoa on pakotettu tai painostettu hallituksen toimesta sulkemaan ovensa. Vain yksi maan kirkoista on välttänyt sulkemisen.
Esimerkiksi Algerian protestanttinen kirkko (Église Protestante d’Algérie, EPA) menetti lakimuutoksen vuoksi oikeutensa rekisteröityä viralliseksi kirkoksi vuonna 2012. Siitä lähtien EPA on väsymättä ponnistellut saadakseen itselleen virallisen kirkon aseman, mutta turhaan.
Algerian tilanne muuttumassa vaikeaksi
Sulkemiset ja oikeusjutut ovat osa järjestelmällistä painostusta, joka kohdistuu Algerian uskonnollisiin vähemmistöihin. Yhdysvaltalainen uskonnollisia oikeuksia ajava komissio USCIRF kutsui sitä ”räikeäksi oikeuksien rikkomiseksi” lokakuussa 2024.
Open Doorsin lakimiehen mukaan uskovien, toisinajattelijoiden ja kaikkien uskonnollisten vähemmistöjen tilanne on muuttumassa erittäin vaikeaksi. Hänen mukaansa valtio uhkailee pastoreita ja nostaa syytteitä heitä vastaan.
Algerian kristityt ovat kertoneet Open Doorsin yhteistyökumppaneille, että heidän on joko toimittava maan alla tai lopetettava toimintansa. Tilanne on tämä huolimatta siitä, että Algerian perustuslaki takaa uskonvapauden ja vapauden kokoontua rauhanomaisesti.
Algeria on noussut nopeasti sijalta 36 (2017) sijalle 15 (2024) Open Doorsin World Watch List -raportissa, jossa listataan 50 kristitylle vaarallisinta maata. Nousu ilmentää tämän pohjoisafrikkalaisen maan heikentynyttä uskonnonvapaustilannetta.
Tuomioita pastoreille
Kirkkojen sulkemisten lisäksi seurakuntien johtajat ovat olleet tulilinjalla. Heitä syytetään ei-muslimien uskonnonharjoitusta rajoittavan asetuksen nojalla.
Monet joutuvat lähtemään maasta. Yksi heistä on pastori Youssef Ourahmane, joka tuomittiin poissaolevana ”muslimien uskon häiritsemisestä” ja ”kirkkorakennuksen laittomasta käyttämisestä”.
EPA-seurakunnan pastori Salah Chalah joutui syytteeseen järjestettyään rauhanomaisen mielenosoituksen kirkkonsa sulkemisen vuoksi. Pastori Hamid Soudad joutui viideksi vuodeksi vankilaan syytettynä islamin halventamisesta ja sarjakuvan julkaisemisesta vuonna 2018. Hän vapautui vankilasta vuonna 2023. Kaikki maalitetut ovat kääntyneet islamista kristinuskoon.
Kaikki maalitetut ovat kääntyneet islamista kristinuskoon.
”Algerian protestaneille kirkkojen sulkemiset, byrokraattinen tyhjiö ja toistuvat syytteet muodostavat tilanteen, jossa heidän uskonnonvapauttansa ja kokoontumisvapauttansa rikotaan toistuvasti”, sanoo Open Doorsin lakimies.
”Me kehoitamme Algerian valtiota käsittelemään EPA:n uudelleenrekisteröimishakemuksen, luopumaan syytteistä ja huolehtimaan kaikkien uskon- ja kokoontumisvapaudesta.”
Nähtäväksi jää, mitä Boualem Sansalille tapahtuu. Maailma kuitenkin on huomannut hänen tapauksensa. Toivottavasti tulee lisää vaatimuksia lopettaa Algerian kristittyjen syrjintä ja heidän oikeuksiensa polkeminen. Nyt se on osa heidän jokapäiväistä elämäänsä Algeriassa.