Sudan

8

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Huhtikuussa 2023 alkanut tuhoisa konflikti uhkaa tehdä tyhjäksi uskonnonvapauden aiemmat positiiviset kehityskulut. Niitä otettiin sen jälkeen, kun Omar al-Bashir oli syösty vallasta vuonna 2019.

Kriisin juurisyy on valtakamppailu. Sen osapuolina ovat maan armeija ja puolisotilaalliset RSF-joukot (Rapid Support Forces). Yli 9 000 ihmistä on tapettu ja lähes 6 miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan. Yli 165 kirkkoa on suljettu ja muita on tuhottu. Kirkot ovat myös raportoineet ihmisoikeusrikoksista, kuten raiskauksista, sieppauksista ja ryöstöistä.

Konfliktin pelätään antavan ääri-islamisteille jälleen jalansijan. Vaarana on väliaikaisen hallituksen tekemien uudistusten kumoaminen. Uudistukset antoivat kristityille enemmän vapautta, kun laki uskonnosta luopumisesta kumottiin ja islamista luovuttiin valtionuskontona.
Levottomuuksien takia islamista kristinuskoon kääntyneitä uhkaavat suuret vaarat. Jotkut eivät edes kerro lapsilleen Jeesuksesta. He pelkäävät näiden voivan epähuomiossa paljastaa vanhempiensa uskon paikallisyhteisölle.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Moni asia on muuttunut tänä vuonna, eivätkä muutokset ole olleet myönteisiä. ”Sudanin kristityt ovat hyvin haavoittuvassa asemassa ja kärsivät aivan erityisesti sota-aikana”, sanoo Open Doorsin Itä-Afrikan tutkimusasiantuntija. Huomattava määrä kirkkoja on joko suljettu tai tuhottu. Useat kristityt ovat kärsineet heihin kohdistuneista iskuista. Tämä tapahtuu islamista kristinuskoon kääntyneiden muutenkin kokeman vainon lisäksi.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Kristittyjen kohtaama vihamielisyys on erityisen voimakasta pääkaupunki Khartumin ulkopuolella. Viimeisimmän konfliktin keskus on kuitenkin pääkaupungissa, jossa suurin osa kristityistä asuu. Monien on ollut pakko paeta. Konfliktissa paikalleen jääneet voivat joutua valitsemaan puolensa. Tämä lisää heihin kohdistuvaa vaaraa.

Useat kristityt ovat puolueettominakin kärsineet aseellisissa levottomuuksissa. Hallituksen joukot ja kapinalliset taistelevat Darfurin, Sinisen Niilin ja Nubavuorten alueilla.
Etnisiin afrikkalaisiin kristittyihin tai muslimista kristityksi kääntyneisiin kohdistuu erityisen paljon painostusta ja väkivaltaa. Vuosien mittaan monia on pidätetty ja syytetty muun muassa vakoilusta.

Millaista maassa on elää miehenä?

Viimeaikaiset levottomuudet ovat aikaansaaneet tilastopiikin kristittyjen miesten sieppausten ja tappojen määrässä. Vastuussa ovat radikaalit ryhmät, kuten Janjaweed, josta RSF sai alkunsa. Taktiikan avulla perheen taloutta heikennetään ja kristittyjen miesten vaimot ja tyttäret altistetaan seksuaaliselle väkivallalle.

Miehet voivat olla vainon kohteina muillakin tavoin. Suurin osa seurakuntajohtajista on miehiä. Yleensä hallitus nostaa heitä vastaan vääriä syytteitä esimerkiksi terrorismista ja islamin uskosta luopumisesta. Näin tapahtuu, vaikka laki islamin uskosta luopumisesta kumottiin vuonna 2020.

Kristinuskoon kääntyviä miehiä uhkaavat pahoinpitelyt, vankeus, kiusaaminen ja häirintä työpaikalla sekä pakkomuutto. Perheet saattavat hylkiä heitä ja häätää kodeistaan tai heidän on pakko paeta, koska painostus käy liian kovaksi.

Millaista maassa on elää naisena?

Vuonna 2020 Sudanin määräaikainen siviilihallitus toimeenpani monia myönteisiä muutoksia. Ne merkitsivät naisille enemmän vapautta ja suojaa. Muutoksiin kuuluivat muun muassa naisten mahdollisuus matkustaa ilman miespuolisen sukulaisen lupaa ja naisten ympärileikkausten kieltäminen.

Maan viimeaikaiset tapahtumat ovat olleet iso takaisku naisten oikeuksille. Koronapandemia, sotilasvallankumous ja hiljattain alkaneet taistelut ovat johtaneet naisiin kohdistuvan väkivallan kasvuun. Ne ovat vahvistaneet heidän huonoa osaansa Sudanin yhteiskunnassa. Naisen todistusta ei myöskään pidetä yhtä arvokkaana kuin miehen. Naisiin kohdistuvat rikokset harvoin raportoidaan ja rangaistaan.

Nykytilanteessa islamista kristinuskoon kääntyvät naiset voivat olla suuressa vaarassa. Heitä uhkaavat kotiaresti, pakkoavioliitto, avioero, perinnöttömäksi tekeminen ja omien lastensa huoltajuuden menetys.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa Open Doors tarjoaa vainoihin valmistavaa koulutusta, opetuslapseuskoulutusta sekä toimeentulohankkeita.

Rukoile:

Pyydä, että väkivalta Sudanissa loppuisi ja kotinsa menettäneet kristityt saisivat päivittäiset tarpeensa.
Rukoile voimia ja varjelusta rohkeille kristityille, jotka laittavat niin paljon likoon palvellakseen toisia konfliktin aikana.
Pyydä, että myönteinen kehitys kohti uskonnonvapautta jatkuisi.