Uutiset
20.10.2020

Etelä-Sudan: Ainakin 23 ihmistä kuoli kirkkoon tehdyssä iskussa

Open Doors on liittynyt kirkkojen johtajiin, jotka tuomitsevat Etelä-Sudanin itäisessä Jonglein osavaltiossa tehdyn kirkkohyökkäyksen. Hyökkäys vaati 24 kuolonuhria, joista suurin osa oli naisia ja lapsia.

Iskun tekivät tunnistamattomiksi jääneet aseistetut miehet Borin piirikunnan Makol Cuel-nimisessä kylässä. Isku tapahtui  myöhään heinäkuussa. He tuhosivat anglikaanisen kirkkorakennuksen ja haavoittivat ainakin 20 ihmistä. Sitten he etenivät kylän halki sytyttäen taloja tuleen ja siepaten mukaansa ainakin kuusi lasta sekä karjaa.

Pääosin kristitty Jonglein osavaltio on jo kauan saanut julkisuutta etnisten ryhmien välisten yhteenottojen vuoksi. Viime aikoina myös yhteiskunnallinen väkivalta on lisääntynyt. Hyökkääjien aseistus on ollut armeijatasoista. Väkivalta on pakottanut yli 60 000 ihmistä lähtemään alueelta aiheuttaen siten uuden humanitäärisen kriisin maassa, joka on selviämässä kuuden vuoden sisällissodasta. Lääkärit ilman rajoja-järjestö joutui keskeyttämään työnsä Piborin kaupungissa sen jälkeen, kun suurin osa sen työntekijöistä oli paennut yhteisön sisäisiä kahakoita ja avustustyöntekijöitä oli kuollut hyökkäyksissä.

”Siviilien suojelemisen tulisi olla hallituksen tehtävä”, sanoi anglikaaninen piispa Reuben Akurdit Ngong Borin kaupungista, ”Tappaminen on hirvittävää, ja kirkkona tuomitsemme sen.” Lainaus on katolisen The Tablet- lehden mukainen.

”Liitymme hallitukselle esitettyyn pyyntöön, jotta se tekisi kaikkensa suojellakseen siviilejä tällaisilta hyökkäyksiltä,” sanoi Jo Newhouse, Open Doorsin Saharan eteläpuolisen Afrikan edustaja. ”Ainut keino kriisin ratkaisemiseksi on, että kaikki osapuolet kunnioittavat helmikuussa allekirjoitettuja rauhansopimuksia, ja että sopimusten rikkojia vastaan nostetaan syyte.”

Presidentti Salvar Kiirin ja kapinallisjohtaja Riek Macharin allekirjoittama rauhansopimus johti yhteishallituksen muodostamiseen. Siitä huolimatta yhteiskunnallinen väkivalta on jatkunut. ”Kirkolla on tärkeä rooli rauhanrakentajana ruohonjuuritasolla. Kirkko rohkaisee osapuolia kunnioittamaan toisiaan, kun ne ratkovat erimielisyyksiään, ” Newhouse sanoi.

Sudan
– WWL 2020: sija 65
– Vainon pääsyyt: heimojen ja etnisten ryhmien välinen vihamielisyys, vainoharhainen yksinvaltius, järjestynyt korruptio ja rikollisuus
– Väkiluku: 13,2 miljoonaa
– Uskonnot: kristittyjä 61,5 % ( valtaosa kuuluu katoliseen kirkkoon); etnisten uskontojen kannattajia 31,%; muslimeja 6,2%