Uutiset
18.10.2020

Y Bi ajettiin pois kodistaan, mutta ei luopunut uskostaan Jeesukseen. Nyt hän haluaa kertoa Jumalan ihmeellisestä avusta tragedian keskellä.

Y Bi oli menettänyt kotinsa, perheensä ja omaisuutensa. Hän valitsi silti Jumalan ja alkoi rakentaa elämäänsä uudestaan tyhjästä surun keskellä. Nyt hän pyytää meitä astumaan kotiinsa ja näkemään, miten suuria asioita Jumala on tehnyt hänen ja hänen perheensä elämässä.

Muistatko vietnamilaisen Y Bin* tarinan? Open Doors tapasi naisen ensimmäisen kerran alkuvuonna 2019 sen jälkeen, kun hänen miehensä ja kotikylänsä asukkaat olivat ajaneet hänet pois kodistaan ja kieltäneet tapaamasta tytärtään. Tämä kaikki vain siksi, että Y Bi oli löytänyt Kristuksen. Hänet vietiin toiseen kylään, josta autoimme häntä samaan palan maata paikallisen kumppanimme kautta. Tavatessamme hänet viime vuonna hänen uusi kotinsa oli vasta rakenteilla ja suruprosessi tragedian jälkeen kesken.

Vuoden 2020 alussa ehdimme tavata Y Bin uudestaan ennen kuin Covid-19 epidemia sulki yhteiskunnan. Saimme ihmetellen katsella, miten suuri muutos oli tapahtunut yhden vuoden aikana. Ennen niin ujo, surun murtama nainen oli muuttunut itsevarmaksi ja hänen silmistään paistoi ilo.

“Rakastan miestäni syvästi, mutta jos joudun valitsemaan Jumalan ja hänen välillä, valitsen Jumalan.”

Järkyttävät tapahtumat

Y Bi kuuluu sedang heimoon, etniseen vähemmistöön Keski-Vietnamista. Hän löysi Kristuksen miehensä veljen kautta, mutta joutui salaamaan uskonsa. Pian kääntymisen jälkeen hänen poikansa kuoli sairauteen. Y Bin mies ja muut kyläläiset huomasivat, että nainen seurasi Jeesusta. Tämän seurauksena he häiriköivät naista ja yrittivät saada tämän muuttamaan tarjoamalla rahaa. Nainen kieltäytyi.

Lopulta kyläläiset raastoivat hänet kylän ulkopuolelle. Poliisit sanoivat, että hänet tapettaisiin, jos hän jäisi kylään. Naisen edelleen kieltäytyessä lähtemästä, poliisit sitoivat hänen jalkansa ja kuljettivat pois moottoripyörällä. Y Bi olisi halunnut palata miehensä ja tyttärensä luo, mutta mies ja tämän perhe kielsivät.

”Olen täällä taloudellisesti köyhempi ja elämä on vaikeampaa, mutta meillä on rauha. Jumala on kanssamme.”

Rukousvastauksia surun keskellä

Pian ensimmäisen tapaamisemme jälkeen Y Bi sai Jumalalta suuren rukousvastauksen, kun myös hänen äitinsä sai uskon Jeesukseen. Äiti tuli vierailemaan Y Bin luokse tämän uuteen kylään ja sai osallistua kirkon toimintaan. Äiti oli jo aikeissa palata kotiinsa, mutta Y Bi taivutteli hänet jäämään. Y Bi näytti hänelle Raamatusta jakeen, joka todisti, että ilman Jeesusta joudumme kadotukseen. Äiti pohdiskeli asiaa jonkin aikaa ja tuli uskoon. Äiti asuu edelleen Y Bin luona ja käy kirkossa.

Heinäkuussa 2019 Y bi sai kerättyä rohkeutta palata kotikyläänsä ja pyytää yhteisöä ottamaan hänet takaisin ja antaa hänen jatkaa elämäänsä siellä kristittynä. He kielsivät edelleen naista palaamasta. “Sanoin, että jos asia on näin, niin antakaa sitten tyttäreni tulla asumaan kanssani. Jos ette anna, minä pysyn täällä, vaikka te hakkaisitte minut ja tekisitte minulle mitä hyvänsä.” Y Bi pysyi järkkymättömänä. “Lopulta mieheni sanoi, että voin keskustella tyttäreni kanssa. Tyttäreni suostui ja asuu nyt kanssani. On vaikea pukea sanoiksi mitä tunnen, mutta tämä on ihanaa ja ylistän siitä Jumalaa.” Kuin ihmeen kautta mies ei vaatinut mitään ehtoja tyttären suhteen.

Tytär on nyt kahdeksan vuotias ja käy kolmatta luokkaa koulussa. Tytär sanoi kerran Y Bille: “Isän luona asuminen olisi parempaa, koska hän on rikkaampi, mutta vaikka täällä on vaikeampaa ja olet köyhempi, sinulla on Jumala. Ja minä tiedän, että tämän elämän jälkeen me olemme Jumalan kanssa Hänen valtakunnassaan.”

Y Bin aviomies on jo mennyt naimisiin toisen naisen kanssa. Y Bi rakastaa häntä yhä. Elämä miehen kanssa oli hyvää ennen uskoontuloa, mutta tämän asenne muuttui täysin sen jälkeen. “Rakastan miestäni syvästi, mutta jos joudun valitsemaan Jumalan ja hänen välillä, valitsen Jumalan.”

Ei katkeruutta

”Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden tähden vainotaan, sillä heidän on taivasten valtakunta” (Matt. 5:10.) Y Bin lempi kohta raamatussa tulee todeksi siinä uskon varmuudessa, joka hänellä on Jumalassa. Eikä hän kanna kaunaa vainoojilleen. “Sydämessäni ei ole katkeruutta heitä kohtaan. Syvällä sydämessäni jatkan rukousta heidän puolestaan, jotta he saisivat myös tulla tuntemaan Jeesuksen.”

Kun naisen elämä romahti, Jumala käytti uutta yhteisöä auttamaan sen jälleenrakentamisessa. “Tullessani tänne elämä oli vaikeaa, mutta myös monin tavoin parempaa kuin vanhassa kylässäni, etenkin nyt, kun äitini ja tyttäreni ovat täällä. Ja olen kristittyjen ympäröimänä. Naapurini, sisaret ja veljet Kristuksessa rukoilevat, rohkaisevat ja auttavat seuraamaan Jeesusta. Täällä saan saan palvoa Jeesusta vapaasti. Olen täällä taloudellisesti köyhempi ja elämä on vaikeampaa, mutta meillä on rauha. Jumala on kanssamme.” Uusi kyläyhteisö on turvallinen paikka oppia tuntemaan Jumalaa. “Jopa tehdessäni kotitöitä, voin opiskella samalla Jumalan sanaa.”

Y Bi on myös kiitollinen ihmisistä, jotka auttoivat häntä samaan tämän uuden kodin. Hän kiittää Open Doorsia, joka osti paikallisen pastorin kautta hänelle maapalstan. “Tullessani tänne minulla ei ollut mitään, mutta Jumalan kautta olen saanut maan, jota viljellä. Rukoilen, että olisitte siunattuja ja kantaisitte yhä enemmän hedelmää kaikessa, mitä teette Jumalan valtakunnan hyväksi. Seuraavan kerran, kun tulette Vietnamiin, pyydän teitä tulemaan kotiini ja näkemään, mitä Jumala on tehnyt. “

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

Y Bi muistaa sydämessään niitä, jotka kärsivät vainoa. “Jos voin rohkaista niitä, jotka käyvät läpi samanlaisia tai pahempia asioita, haluaisin sanoa, että pitäkää usko. Pitäkää luottamus Jumalaan ja Hän pelastaa teidät. Vaikka se ei ole helppoa, Jumala on uskollinen ja tekee ihmeellisiä asioita. Rukoilen, että saat pysyä vahvana uskossasi. Valitse ensin Jumala ja hän pitää huolen kaikesta muusta.”

Jos voin rohkaista niitä, jotka käyvät läpi samanlaisia tai pahempia asioita, haluaisin sanoa, että pitäkää usko. Pitäkää luottamus Jumalaan ja Hän pelastaa teidät.”