IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELY-LAITOKSEN VARASSA

Yksi perhe on palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa

 

Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.

Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin saakka ulottuvat kumisaappaat. Hän astelee mudan läpi paljon meitä nopeammin. Hän kääntyy usein taaksepäin ja väläyttää hymynsä. ”Rakastan maatani, lapsuuteni oli täällä. Tämä on vanhempieni ja esivanhempieni maa – siksi rakastan Irakia,” Faraydon sanoo.

Ruskeanharmaa muta takertuu kenkiimme kuin takiainen. Usein on pysähdyttävä irrottamaan ylimääräinen painolasti. Faraydon läimäyttelee meitä olkapäälle ja nauraa yrityksillemme potkia mutakakkuja kengistämme.

Isis vei kaiken

 

Faraydon on täynnä iloa, mutta hän myös tietää, miltä tuntuu kärsiä uskonsa tähden. Hänellä oli kukoistava tehdas Bagdadissa. Kun äärimuslimit tuhosivat hänen tehtaansa ja uhkasivat hänen perhettään, he pakenivat henkensä edestä ja päätyivät Pohjois-Irakiin.

Vuosia myöhemmin ISIS tiukensi otettaan Irakissa ja siirtyi kohti pohjoista. Silloin Faraydonin perhe jälleen kerran pakeni henkensä edestä. ”ISIS tuli eikä jättänyt meille mitään. Ei sukulaisia, ei taloja – he ottivat kaiken,” Faraydon sanoo.

Tällä kertaa he pakenivat Turkkiin pakolaisiksi. Haasteet olivat suunnattomia: kielimuuri, ulkopuoliseksi leimaantuminen, eikä töitä saatavilla.

Tutustu Faraydoniin

Tuskallinen muisto

 

Kun liittoutuneiden joukot työnsivät ISISin ulos Irakista, Faraydon oli innokas tuomaan perheensä takaisin kotiin. Saapuessaan Dahukiin he järkyttyivät. Talo oli täysin hajotettu eikä heille ei ollut jäänyt mitään. ”Rehellisesti, minä vain itkin. Tuskin pystyin katsomaan lapsiani silmiin. Muistot tuosta päivästä ovat tuskallisia.”

”Olemme kiitollisia teille”

 

Kun vihdoin saavumme kalafarmille, siellä on kolme allasta – yksi jalostusta varten ja kaksi tavalliseen kalankasvatukseen.

Joka aamu Faraydon käy tarkistamassa pumpun varmistaakseen, että happitasot ovat oikeat. Oikea happitasapaino on hyvin tärkeää. Jos kalat kuolevat, Faraydonin perheelle ei jää mitään.

Yhdellä altaalla Faraydon nappaa toiselle laidalle ulottuvasta köydestä, vetää kelluvan syöttölaitteen rantaan ja täyttää sen. Hän näyttää meille rehupellettejä kämmenellään kertoen: kalat ovat kouliintuneet osumaan syöttökaukalon alalaitaan saadakseen ruoka-annoksensa.

Faraydon käynnisti kalanviljelylaitoksensa muutama vuosi sitten mikrolainan avulla. Lainan mahdollistivat teidän, OD-lahjoittajien apunne ja lainakumppanit. Nykyään perhe pärjää farmin tuloilla. ”Mikrolaina tuki meitä, kiitos Jumalalle. Meillä on nyt rauhallisempi mieli ja olemme kiitollisia teille,” Faraydon sanoo.

”Kiitos Jumalalle, että on olemassa teidän kaltaisianne ihmisiä.”

 

Työstään ylpeänä Faraydon esittelee pumpun hienouksia, syöttölaitetta ja kaloja. Yhtäkkiä hän hyppää kylmään veteen ja kamppailee kiinni ison karpin ihmeteltäväksemme.

Kun lopettelemme altaalla, Faraydon kutsuu meidät vielä kotiinsa. Potkaisemme kenkämme ulos ovensuuhun, istahdamme hänen pitkälle, L:n muotoiselle sohvalle ja hörpimme kuumaa teetä. Hänen kaksi pientä tytärtään leikkivät ja värittävät sohvan toisessa päässä – vilkuillen ja hymyillen.

Faraydonin vaimo valmistaa lounaaksi irakilaista kanaa ja punaista riisiä. Ahtaudumme keittiöön, puhumme elämästä, uskosta ja nauramme yhdessä.

Teidän rukoustenne ja tukenne, paikallisten kumppanien työn sekä Jumalan armon avulla Faraydonilla ja hänen perheellään on mahdollisuus uuteen alkuun Irakissa.

”Kiitos Jumalalle, että on olemassa teidän kaltaisianne hyviä ihmisiä,” Faraydon sanoo.

Rukous tulevaisuuden puolesta

 

Ennen lähtöämme kysymme häneltä, minkä viestin hän haluaisi jakaa maailman kristittyjen kanssa. Vastaus tulee nopeasti: ”Haluan, että maailman kristittyjen usko on yhtä ja me kaikki voimme olla kristittyjä yhdessä.”

Rukoustenne ja tukenne avulla olemme taas askelta lähempänä tätä tavoitetta.

Olkaa Irakin kristittyjen perheiden tukena

 

Rukoile rohkeasti Lähi-Idässä olevien veljiesi ja sisartesi puolesta. Monet heistä ovat Faraydonin tapaan palanneet koteihinsa ollakseen siellä valona ja suolana. He pelkäävät silti turvallisuutensa puolesta ja miettivät, kestääkö rauha.

Rukouksenne ja tukenne muistuttavat heille: he eivät ole yksin. Aina on toivoa.

 

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...

IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELYLAITOKSEN VARASSA – Yksi perhe palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin...

Lähi-idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ? Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä? MAGIDIN PERHE –...

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten Indonesiassa,...

Irak: Uskoa toivottomuuden keskellä

Qaraqosh, Irak. Marraskuu 2018. Yousif, 18 v. kulkee  hämärän kirkkorakennuksen läpi. Askel on hidas. Vähän väliä hän pysähtyy pölyttyneellä lattialla. Yrittääkö hän muistaa sen ihmisten täyttämän ja värikkään kirkon, jonka hän joutui jättämään. Nyt katto on tulen...

Kurkistus salaiseen seurakuntaan: Kuinka seurakunta kokoontuu Keski-Aasiassa

Pastori Alimin (nimi muutettu) seurakunta oli toiminut yli kolmetoista vuotta, kun samalle kadulle rakennettiin moskeija. Tuolloin Alim seurakuntalaisineen ei ajatellut asiaa paljonkaan, koska islam on maan pääuskonto. Pian he saivat kuitenkin havaita jännitteiden...

TOIVON KESKUS Syyrian Aleppon allianssikirkossa

Brutaalista kahdeksan vuoden sisällissodasta kärsinyt Syyria tarvitsee paljon toivoa. Siksi Open Doors teki paikallisille yhteistyökirkoille aloitteen Toivon keskusten perustamisesta. Toimintaa lapsille ja nuorille, ruoanjakelua, englannin opetusta, Alfa-kursseja...

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.