USKOA TOIVOTTOMUUDEN KESKELLÄ

"ISIS voi tuhota rakennuksemme, mutta ei koskaan kirkkoamme."

Qaraqosh, Irak. Marraskuu 2018. Yousif, 18 v. kulkee  hämärän kirkkorakennuksen läpi. Askel on hidas. Vähän väliä hän pysähtyy pölyttyneellä lattialla. Yrittääkö hän muistaa sen ihmisten täyttämän ja värikkään kirkon, jonka hän joutui jättämään. Nyt katto on tulen nokeama ja seinät Isis-graffiteilla sotketut. Entisestä on tuskin mitään jäljellä. Isis käytti kirkkoa kaksi vuotta ampumaratanaan. Vapautumisen jälkeen vain 30 prosenttia asukkaista on palannut kaupunkiin. Yousif on yksi heistä.

Kuinka hän jatkaa elämäänsä kaiken kokemansa jälkeen?

Palataan päivään 6. elokuuta 2014. Yousif oli 14- vuotias. Aurinko oli tuskin noussut. Hän oli perheensä kanssa viettänyt yön autossaan. Heillä ei ollut mukana muuta kuin mitä kullakin oli päällään. Isis oli hyökännyt heidän kotikaupunkiinsa Qaraqoshaan. He olivat juuttuneina pakolaisvirtaan yrittäessään kohti turvallisempaa Pohjois-Irakin kurdialuetta. Yousif oli kauhuissaan.

Hänen ainoa ajatuksensa oli: Hengissä pitää pysyä.

Yousif sinä aamuna, kun hän lensi Erbiliin

Iltapäivään mennessä perhe pääsi Erbiliin. Reilut kaksi vuotta he asuivat paikallisen kirkon ylläpitämässä pakolaisleirissä.

19. lokakuuta 2016 saatiin hyviä uutisia: Qaraqosh oli vapautettu! Mutta ilo oli lyhytaikaista. Isis oli  tuhonnut kaupungin täysin.

Videolla näet, kun Yousifin perhe pääsee kotiinsa palattuaan kotikaupunkiinsa, Qaraqoshaan.

Alla vasemmalla Qaraqosh vapautumisen jälkeen, oikealla perheen tuhottu musiikkikauppa.

Takaisin vuoteen 2018. Reilu vuosi vapautumisen jälkeen Qaraqosh herää hitaasti eloon. Taloja on kunnostettu, ja kouluja on avattu. Yousif ja hänen perheensä asuvat jälleen kaupungissa. Elämä on erilaista. Yousif kertoo, että 70 prosenttia hänen kavereistaan on lähtenyt Irakista.

Vaikea taloudellinen tilanne, vieläkin pelko vihollisuuksien paluusta – Yousifin lapsuudesta lähtien Irakissa ei ole ollut päivääkään rauhaa. ilmapiiri on toivoton, ja tulevaisuus pelottaa.

”Emme tiedä, mitä tapahtuu, emme tiedä, mitä pitäisi tehdä, emmekä tiedä onko tulevaisuus parempi vai huonompi”, Yousif sanoo.

Hänelle tilanne on vaikea. ”En halua lähteä täältä, en halua unohtaa tätä. Täällä olen kasvanut, ja täällä on ollut paljon hyvää. Mutta minulla ei ole täällä tulevaisuutta”, Yousif harmittelee.

Tarkoittaako tämä apatiaa ja toivottomuutta? Ei todellakaan.  Vaikka maailma ympärilläsi hajoaa, Jeesus ei koskaan jätä sinua. ”Näet Hänet jopa selvemmin: Palattuani Qaraqoshiin aloin jälleen lukea Raamattuani. Joka ilta ennen nukkumaan menoa luen muutaman jakeen. Luettuani Raamattuani puhun Jumalalle. Pyydän Häneltä toivoa ja rauhaa. Nämä keskustelut Hänen kanssaan ovat hyvin merkittäviä”, Yousif selitti.

Yousif uskoo, että vaikka hänen yhteisönsä on kokenut kovia, he voivat silti hymyillä ja olla onnellisia.

”Me kannustamme toinen toistamme ja rakennamme uudelleen tämän kaupungin. Käännämme vastoinkäymiset voitoksemme. Emme ole menettäneet uskoamme. Minä ainakin olen entistä vahvempi.”

Rakennustelineet ja kottikärryt ympäröivät kirkkorakennuksen. Kirkko korjataan. Työ on hidasta, mutta jonain päivänä kaupunki on entisensä. OpenDoorsin paikalliset yhteistyökumppanit tukevat kirkkoyhteisöä päivä päivältä ja tiili tiileltä.

Yousif tietää, etteivät rakennukset ole tässä tilanteessa kaikkein tärkeimpiä. Hän kääntää päätään kuullakseen. Kauempaa kuuluu jotain todella tärkeää – naisryhmän rukouslaulua.

Yousif istuutuu kunnostetun kappelin takaosan penkkiin. Hän levittää kätensä, näyttää edessään olevaa tilaa ja ajatuksissaan toteaa:

”Isis voi tuhota rakennuksemme, mutta ei koskaan kirkkoa.”

Yousif voi toisinaan menettää toivonsa, mutta ei koskaan uskoaan.

Lähde

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten...

Irak: Uskoa toivottomuuden keskellä

Qaraqosh, Irak. Marraskuu 2018. Yousif, 18 v. kulkee  hämärän kirkkorakennuksen läpi. Askel on hidas. Vähän väliä hän pysähtyy pölyttyneellä lattialla. Yrittääkö hän muistaa sen ihmisten täyttämän ja värikkään kirkon, jonka hän joutui jättämään. Nyt katto on...

Kurkistus salaiseen seurakuntaan: Kuinka seurakunta kokoontuu Keski-Aasiassa

Pastori Alimin (nimi muutettu) seurakunta oli toiminut yli kolmetoista vuotta, kun samalle kadulle rakennettiin moskeija. Tuolloin Alim seurakuntalaisineen ei ajatellut asiaa paljonkaan, koska islam on maan pääuskonto. Pian he saivat kuitenkin havaita jännitteiden...

TOIVON KESKUS Syyrian Aleppon allianssikirkossa

Brutaalista kahdeksan vuoden sisällissodasta kärsinyt Syyria tarvitsee paljon toivoa. Siksi Open Doors teki paikallisille yhteistyökirkoille aloitteen Toivon keskusten perustamisesta. Toimintaa lapsille ja nuorille, ruoanjakelua, englannin opetusta, Alfa-kursseja...

Kaupunki, jonka Saatana yritti tuhota

Tervetuloa Qaraqoshiin Ohitamme viimeisen tarkastuspisteen, jossa ainakin neljä metriä korkea risti seisoo Qaraqoshin kaupungin edustalla Niniven tasangolla. Qaraqosh on valtaosin kristitty kaupunki Irakissa. Isisiä vastaan käydyn sodan aikana se oli...

KUULETKO IHMISTEN LAULAVAN?

Jotta ymmärtäisi Intiaa, on ymmärrettävä valon ja pimeyden välinen taistelu. Intiassa on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Taj Mahal, mutta siellä on myös katulapsia, joilla ei ole tulevaisuutta. Intiassa tehdään vapaamielisiä Bollywood-elokuvia, mutta...

USKALSIN YRITTÄJÄKSI – Käytännön usko muuttaa kristittyjen elämää Itä-Afrikassa

Tervetuloa salaiselle oppitunnille Itä-Afrikkaan. Kaikki läsnäolijat ovat entisiä muslimeja, jotka seuraavat Kristusta vakavasta vainosta huolimatta. Useimmat ovat kokeneet uhkailua ja hyökkäyksiä, mutta raskainta on perheiden ja yhteisöjen jatkuva painostus....

Meksiko: He ovat Jumalan kansaa – mutta vaarassa menettää kotinsa

  Open Doorsin edustajat matkustivat viime vuoden maaliskuussa Meksikoon tapaamaan kristittyjä, jotka ovat vaarassa menettää kotinsa päätettyään seurata Jeesusta. Kristityt kuuluvat meksikolaiseen alkuperäiskansaan. Lähes 90% Meksikon asukkaista on...

KULTAISET KYYNELEET

Yhdeksän naista esittelee ylpeänä värikkäitä maalauksiaan. Jokainen työ on omakuva, jossa on kimaltelevia kultaisia kyyneleitä. Kuvilla he kertovat tarinansa maailmalle väkivallasta, vihasta ja häpeästä. Mutta tarinat kertovat myös sovituksesta, parantumisesta...

Kannattaako Jeesuksen vuoksi kärsiä?

Tässä kuvatarinassa esittelemme neljä srilankalaista pastoria, jotka ovat kokeneet buddhalaismunkkien, poliisin ja kansan vainon. Tarinassa on jokaisen valokuva, lyhyt tilannekuvaus ja yhden lauseen tiivistelmä tämän hetken polttavimmasta ristiriidasta. Lisäksi...

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.