Isis tuhosi 12-vuotiaan Noeh-pojan kristityn perheen kodin Irakissa, Karamlesissa. Noeh kävelee palaneessa kodissaan ja etsii turhaan ikävöimiään leluja. Yhtäkkiä kaiken lohduttomuuden keskellä pilkistää toivon säde – Noehin marmorikuulat ovat säilyneet vahingoittumattomina.

Noeh on 12-vuotias poika, joka on kotoisin Irakissa sijaitsevasta kristitystä kylästä, Karamlesista. Isisin taistelijat polttivat hänen kotinsa kylästä lähtiessään. Noehin perhettä voidaan pitää onnekkaana, sillä kodin seinät ja katto pysyivät pystyssä. Toisin kävi 97 perheelle, joiden kodit tuhoutuivat täysin. Poltettuja koteja oli yhteensä 446.

Noeh kävelee tuhoutuneen kotinsa tuhkan peittämän lattian yli. Tuhon jäljet ovat kammottavaa katseltavaa. Myös kaikki Noehin lelut ovat tuhoutuneet. Yhtäkkiä Noeh hymyilee, kyykistyy ja kerää maasta marmorikuulia. ”Marmorikuulani! Minulla oli niitä paljon.” Löytönsä rohkaisemana hän etsii niitä innokkaasti lisää. Kohta hän on löytänyt kymmeniä pieniä marmorikuulia ja muutamia suurempia. Nyt hänellä on niitä tarpeeksi leikkiäkseen jälleen.

Noeh ja hänen perheensä joutuivat pakenemaan isisin joukkoja vuonna 2014, ja he ovat asuneet noin kolmen vuoden ajan pakolaisena Erbilin kaupungissa. Karamlesista paenneet perheet saivat Erbilissä ruokaa ja muita avustustarvikkeita Open Doorsin yhteistyökumppanien kautta. Heille järjestettiin myös koulutusta traumojen käsittelyyn, naisten toimintaa, seurakunnan tilaisuuksia ja projekteja tulonlähteiden luomiseksi.

Monet pelkäävät uuden sodan syttymistä

Karamles sijaitsee 30 kilometrin päässä Mosulista, jonka Irakin hallitus valtasi isisin hallusta heinäkuussa 2017. Karamles oli isisin hallussa yli kahden vuoden ajan, kunnes se vapautettiin lokakuussa 2016. Monet kristityt ovat pystyneet jo palaamaan koteihinsa, ja toivo elää myös Karamlesissa, jonne palaa ihmisiä päivittäin.

Ensimmäisten joukossa palannut seurakunnan johtaja isä Thabet toteaa:

“Täällä me olemme omassa kodissamme, kaupungissamme ja juurillamme. Takaisin palaavien perheiden määrä kasvaa päivä päivältä. Tämä tuo meille suurta iloa.”

Kotiin palaaminen ei ole monille helppo ratkaisu, sillä ihmiset pelkäävät turvallisuutensa puolesta – sekä isisin uhan vuoksi että viime aikaiseen Kurdistanin itsenäisyysäänestykseen liittyvien levottomuuksien vuoksi. Monet pelkäävät uuden sodan syttymistä.

Isä Thabet kuitenkin toteaa: ”Jos kansainvälinen yhteisö ja Irakin hallitus seisovat rinnallamme ja suojelevat oikeuksiamme kristilliseen vakaumukseen, meillä on tulevaisuus.”

Allekirjoita toivoa Lähi-itään

Noehin talon tuhonneet taistelijat luulivat, että he voisivat tuhota ja vaientaa Irakin kristityt. Noehin perheen kaltaiset perheet osoittavat kuitenkin, että kristittyjen usko, toivo ja rakkaus ovat ääriliikkeiden vihaa vahvempia.

Tuhannet perheet ovat kotiseuduilleen palatessaan löytäneet kotinsa tuhottuna ja poltettua. Monet ovat menettäneet kaiken, minkä omistivat. He tarvitsevat meitä, muita kristittyjä, nyt enemmän kuin koskaan.

Auta Noehia ja muita Lähi-idän kristittyjä ja allekirjoita Miljoona toivon ääntä -vetoomus! Vetoamme Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeriin, että YK takaisi Syyrian ja Irakin kristityille ja muille vähemmistöille samat oikeudet kuin muillekin kansalaisille.

Vetoomuksen tavoitteena on kerätä miljoona allekirjoitusta ympäri maailman, ja tällä hetkellä vetoomukseen on saatu yli 742 000 allekirjoitusta. Allekirjoituksia kerätään enää tämän viikon perjantaihin 8.12. klo 15 saakka, joten aikaa ei ole enää paljoa! Jaathan siksi tietoa vetoomuksesta myös ystävillesi. Välitämme eteenpäin vain allekirjoitusten lukumäärän, emme nimi eikä yhteystietojasi.

Allekirjoittaminen vie vain pienen hetken, mutta sen vaikutus voi olla suuri!

PÄÄSET ALLEKIRJOITTAMAAN VETOOMUKSEN KLIKKAAMALLA TÄSTÄ