Uutiset
25.10.2017

Pohjois-Irakin kristityt ovat vaarassa joutua jättämään kotinsa toistamiseen

Kristityt ovat vähitellen palanneet Niiniven tasangolle, josta he muutama vuosi sitten pakenivat ISISin vallattua alueen. Nyt Irakin armeijan ja kurditaistelijoiden välillä puhjenneet taistelut uhkaavat ajaa heidät jälleen kodeistaan.

Tuhannet kristityt ovat palanneet Pohjois-Irakiin sen jälkeen kun ISIS saatiin ajettua pois alueelta viime vuoden lopulla. Irakin Kurdistanin kansanäänestys, jossa kurdit äänestivät ylivoimaisesti itsenäisyyden puolesta, tulehdutti Irakin keskushallinnon ja Kurdistanin välit syyskuun lopulla. Irakin armeija ja puolisotilaalliset joukot ovat lokakuun puolivälistä alkaen käyneet taisteluita alueen herruudesta kurdien peshmergataistelijoiden kanssa.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että hiljattain puhjenneet suuren mittakaavan taistelut saattavat karkottaa loputkin kristityt Pohjois-Irakista. Kurdistanin kansanäänestyksen jälkeen osa alueen kristityistä on pelännyt uutta sisällissotaa.

”Niiniven tasanko on kiistelty alue, koska monet eri vähemmistöt elävät siellä”, kertoo nimetön paikallinen lähde World Watch Monitorille. ”Mikäli sisällissota puhkeaa, Niiniven tasanko saattaa olla sen vaikutuksista pahimmin kärsivien alueiden joukossa.”

Niinive on jaettu keskeltä kahtia: toisella puolella ovat kurdien peshmergataistelijat ja toisella puolella Irakin armeijan joukot mukaan lukien shiataistelijat. Kristityt ovat jakolinjojen molemmilla puolilla. Stephen Rasche, Erbilin arkkihiippakunnan edustaja kertoi World Watch Monitorille: ”Jos taistelut Niinivessä alkavat, se on alueen kristittyjen loppu. He eivät odota enää, vaan lähtevät, ja on epätodennäköistä, että he sitten enää palaavat.”

Kirkon käynnistämän jälleenrakennushankkeen johtajana toimiva pastori Kajo ilmaisi huolensa Kurdistanin kristittyjen tilanteesta puhuessaan Britannian parlamentissa. Hän sanoi, että koska kylät ja kaupungit, joissa kristityt ovat enemmistönä, sijaitsevat kiistellyllä alueella, ei sen enempää Baghdad kuin kurdihallintokaan ole halunnut ottaa vastuuta niiden asukkaiden hyvinvoinnista.  Hän toteaa: ”Jos täysimittainen sota palaa Irakiin, pelkäämme, että kristityt eivät selviä siitä.”

Viime viikolla peshmergajoukot vetäytyivät ja Irakin armeija otti haltuunsa muiden muassa Mosulin lähellä sijaitsevan Bashiqan kaupungin, jonka kurditaistelijat olivat lähes vuotta aiemmin vallanneet ISISiltä.

Isä Poulos, yksi  kaupungin papeista, kertoo viettäneensä unettoman yön ennen Irakin armeijan tuloa. Hänen puhelimensa soi tauotta, kun ihmiset soittivat hänelle huolestuneina. Hän yritti lohduttaa heitä. Nyt elämä Bashiqassa on palautunut kutakuinkin normaaliksi: kaupat ja koulut ovat avautuneet. Kaikki opettajat eivät ole kuitenkaan päässeet kouluihin, koska osa kaupunkiin johtavista teistä on suljettuna.

Isä Poulos oli niiden noin 200 kristityn perheen joukossa, jotka palasivat  kotiinsa Bashiqaan joitakin kuukausia sitten. Hän kertoo, että epävarmuudesta huolimatta useimmat ihmiset asuvat mieluummin kotonaan kuin pakolaisleireillä. Kristittyjen yhteisö on ”tottunut” epävakaaseen tilanteeseen elettyään Irakissa sukupolvien ajan ja todistettuaan monia sotia ja konflikteja. Toinen pastori, isä Yacoup, on puolestaan sitä mieltä, että mitään pahempaa kuin ISIS ei voi enää tapahtua kristityille.

Lähde: World Watch Monitor