Etiopian pääministeri on vieraillut maan ortodoksisen kirkon johtajan luona ilmaisemassa surunvalittelunsa sen jälkeen, kun 15 pappia kuoli ja kymmenen ortodoksikirkkoa vaurioitui itäisellä somalialueella elokuun alussa.
Tapettujen joukossa olivat Rev. Kidane Mariam Nibretu, Rev. Yared Hibu, isä Gebiremariam Asfaw ja Abreham Tigabu, kertoi paikallinen lähde World Watch Monitorille, lisäten, että 15 papista neljä löydettiin poltettuina yhdessä.
Yhdeksää evankelista kirkkoa on myös vahingoitettu tai ryöstetty. Vaikka valtion tiedotusvälineet ilmoittivat ainakin 30 ihmisen kuolemasta, paikallisten lähteiden mukaan luku voi olla jopa 50.
Voice of America kertoi, että huhtikuusta lähtien lähes miljoona ihmistä on joutunut lähtemään osana etnistä konfliktia, joka on jatkunut Oromon ja Somalian kansan välillä jo vuosia. Elokuun 14. päivänä 40 ihmistä kuoli, kun aseistetut miehet, joiden väitettiin olevan Somalian alueen puolisotilaallisten Liyou-joukkojen jäsenia, suorittivat rajatylittäviä hyökkäyksiä Oromian Itä-Hararghen -alueella uutistoimisto Al-Jazeeran mukaan. Ortodoksiset seurakunnat alueellisessa pääkaupungissa, Jijigassa, tukevat yli 20 000 siirtymään joutunutta etiopialaista.
Uusi mies vastuussa
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on alkanut nopeasti toteuttaa uudistuksellista kantaansa sen jälkeen, kun hän astui tehtäväänsä huhtikuussa. Taustalla oli kapina vanhaa hallintoa vastaan. Sitä johtivat suurelta osin pieni joukko entisiä vapaustaistelijoita, jotka olivat hallinneet maata vuodesta 1991.
Embed from Getty Imageswindow.gie=window.gie||function(c){(gie.q=gie.q||[]).push(c)};gie(function(){gie.widgets.load({id:’YLKcnCDmRf1aqdaeMc_aFA’,sig:’ol1T48Dug0jhk_N6WeSYd0CCbXuHRHZbhEgpew0F4LM=’,w:’594px’,h:’370px’,items:’992700418′,caption: true ,tld:’fi’,is360: false })});02
Ahmed on erottanut joukon virkamiehiä ja kenraaleja syytettynä korruptiosta hilliten asevoimien valtaa ja kumoten valtion monopolit keskeisillä teollisuudenaloilla, jotta Tigrinyan kansan vapautusrintaman (TPLF) irrotettaisiin vallasta.
Uuden pääministerin agenda on aiheuttanut jännitteitä somalialueen päällikön Abdi Illeyn kanssa, joka erosi viime viikolla sen jälkeen, kun liittovaltion joukot estivät puolisotilaallisten Liyou-joukkojen saapumasen Dire Dawaan, Somalian aluevaltuuskunnan ulkopuolella sijaitsevaan liittovaltion kaupunkiin.
Illey lensi Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan, jossa hänet pidätettiin. Hänen tiedetään hallinneen aluetta rautaisella kouralla käyttäen poliittisia asemia ja puolisotilaallista Liyou-poliisia toteuttamaan runsaasti ihmisoikeusrikkomuksia.
Ahmedin uusi poliittinen lähestymistapa on johtanut myös historialliseen sovintoon naapurin ja pitkäaikaisen vihollisen, Eritrean kanssa. Eritrean johtaja Isaias Afwerki on etnisesti Tigrayan, mutta vuosikymmeniä kestäneen sodan ja Etiopian Eritrean rajan miehityksen jälkeen hän tukee Ahmedia tämän pyrkimyksissä hillitä TPLF: n valtaa.
Jännitteet kuplivat pinnan alla
Eritrea on kuudes ja Etiopia 29. Kansainväisen Open Doorsin vuoden 2018 Maailman Watch -listalla 50 maasta, joissa on vaikeinta elää kristittynä. Etiopian protestanttiset yhteisöt kohtaavat haasteita etiopialaisen ortodoksisen kirkon fanaattisista elementeistä ja, jos etnisyys ja islam ovat kosketuksissa, kristityt voivat kokea vihamielisyyttä perheen ja yhteisön taholta.
Kesäkuun puolivälissä 20 kristittyä surmattiin Oromian Bale Goban alueella, somalialueen länsipuolella. Vaikka jotkut tarkkailijat syyttivät TPLF:lle myötämielisiä tahoja, paikallinen lähde kertoi World Watch Monitorille, että se tapahtui sen jälkeen kun kristityt vastustivat muistomerkin asettamista alueen näkyvälle muslimijohtajalle. Jotkut paikalliset syyttivät hallitusta sanoen varoittaneensa kristittyjä vastustamasta tällaisia toimia tulevaisuudessa.
”Samankaltaiset jännitteet kuplivan pinnan alla Oromian muissa osissa”, sanoi World Watch Monitorin lähde. ”Olemme kuulleet jopa paikoista, joissa muslimit olivat pyytäneet kristittyjä luopumaan alueesta. Ja vaikka jotkut tiedotusvälineet ja tarkkailijat ovat väittäneet, että kyseessä on etninen kilpailu, tämä kehotus on itse asiassa uskonnollinen asia. ”
Eritreassa kristityt tapaavat edelleen salaa
Eritrea hyväksyi vuonna 2002 lain, jossa kiellettiin muut kirkot kuin ortodoksinen, katolinen ja evankelis-luterilainen tai sunni-islam. Isä Thomas Reese, USA: n kansainvälisestä uskonnonvapauskomiteasta kertoi huhtikuussa Yhdysvaltojen ihmisoikeustoimikunnan kuulemistilaisuudessa, että Eritrea oli ”yksi maailman pahimmista esimerkeistä valtion tukemasta uskonvapauden tukahduttamisesta”. Arviolta 1 200-3 000 ihmistä on siellä pidätettynä uskonnollisista syistä.
Eritrean kirkon johtaja sanoi World Watch Monitorille: ”Älä ajattele, että hallitus muuttuu. Kyllä, muutamia parannuksia on olemassa. Voimme ainakin tietää, missä uskovaiset ovat vangittuina. Heidän perheensä ja vanhempansa voivat lähettää ruokaa vankiloihin. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että kaikki on muuttunut. Me tapaamme edelleen salaa, ja edelleen meitä tarkkaillaan. ”