Lehdet
06.09.2019

Y Bi löysi toivon tragedian keskellä

Y Bin* tarina murtaa sydämen. Se kertoo hänen elämänsä pahimmasta päivästä.

Y Bi asuu nykyisin pienessä talorykelmässä keskivietnamilaisessa kylässä. Vielä jokin aika sitten Y Bi asui miehensä ja lastensa kanssa sedangi-heimonsa kylässä. Sedangit asustavat etupäässä maaseutukylissä ja elävät maanviljelyksellä. Y Bi kasvoi heimonsa noudattaman muinaisuskonnon parissa mutta löysi uskon Jeesukseen jo vuosia sitten.

”Mieheni veli on kristitty ja häneltä kuulin evankeliumin ensimmäisen kerran”, Y Bi muistelee. ”Ensin en uskonut, mutta seurattuani kristittyjen elämää, joka oli hyvin erilaista, päätin seurata Kristusta.”

Tragedia tuo uskon esiin

Pian tämän jälkeen Y Bitä kohtasi tragedia. Hänen poikansa sairastui vakavasti. Vietyään pojan sairaalaan hän kuuli sairauden johtuvan munuaisista. Pian tämän jälkeen poika menehtyi. Y Bi suri yhdessä miehensä ja tyttärensä kanssa. Surunsa keskellä Y Bitä lohdutti tietoisuus siitä, että Jeesuksessa on toivo myös kuoleman jälkeen.

”Rakastan kertomuksia Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeista, koska niissä sanat ovat suoraan Jeesukselta.”

Kesken surutyön Y Bin uusi usko johti uudenlaisiin vaikeuksiin. ”Haudatessani poikaani oli sydämessäni jo salainen, vahva usko Kristukseen”, Y Bi kertoo. ”Niinpä kyläläiset ja mieheni huomasivat, että seurasin Kristusta.”

Usko Kristukseen animistijumalien sijaan ja Jeesuksen seuraaminen merkitsivät yhteisön silmissä heimon pettämistä. Heimonsa pettävän perhe joutuu myös vaikeaan asemaan. Vaikkei perhe henkilökohtaisesti vastustaisi perheenjäsenen uskoa, yhteisö voi asettaa perheen valinnan eteen: heidän on joko autettava kristityn vainoamisessa ja kartoittamisessa tai kärsittävä tämän kanssa sama kohtalo.

Vainot alkavat

”Eräänä aamuna vuonna 2018 olin valmistamassa riisiä aamiaista varten, kun kyläläisiä tuli ja alkoi viedä huonekaluja ulos tuhotakseen sitten talon.” Sen jälkeen kyläläisten oli tarkoitus heittää Y Bi ulos kylästä. Hän ei ollut enää tervetullut kotiinsa, eikä häntä pidetty enää yhtenä heimonsa jäsenenä. Miehensä mielestä Y Bi ei ollut enää arvollinen olemaan hänen vaimonsa ja lastensa äiti.

”Ensin en uskonut, mutta seurattuani kristittyjen elämää, joka oli hyvin erilaista, päätin seurata Kristusta.”

”En halunnut lähteä poliisien mukaan. Kerroin heille, että mieheni ja lapseni ovat kylässä ja etten tahtonut lähteä”, hän sanoo. ”Koska kieltäydyin lähtemästä, poliisit sitoivat jalkani, laittoivat minut moottoripyörän kyytiin ja ajoivat minut kylästä. Hyppäsin pois pyörän päältä.” Kyyneleet vierivät edelleen Y Bin muistellessa matkaa – sidottuna moottoripyörän selkään, karkotettuna kylästään ja perheestään tyttärensä huutojen etääntyessä. Hän valitsi Jeesuksen, ja se maksoi hänelle kaiken.

Toivo kuultaa äänessä

Y Bin tarina ei kuitenkaan ole lopussa, hänen äänestään on kuultavissa toivo. Se on surevan äidin toivo. ”Inhimillisesti olin surullinen, mutta kun aloin rukoilla, Jumala antoi minulle rauhan”, hän sanoo. ”Huolehdin huomisesta, mitä syön ja mitä voin tehdä. Mutta hengessäni tiedän, että Jumala pitää minusta huolen tavalla tai toisella.”

Kristinuskonsa vuoksi vainottu Y Bi ruoanlaitossa kotimajassaan
Kristinuskonsa vuoksi vainottu Y Bi ruoanlaitossa kotimajassaan

Kylästä karkottamisen jälkeen Y Bi vietiin kristittyjen yhteisöön, jossa myös hänen sisarensa asuu. Yhteisö koostuu kristityistä, jotka on pakotettu lähtemään kodeistaan tultuaan kristityiksi. Surunsa keskellä Y Bi on kasvanut uskossaan. Pastori Thang* paikallisessa seurakunnassa, jota Open Doorsin yhteistyökumppanit tukevat, on ollut merkittävä apu Y Bille.

”Hän menetti perheensä vain seuratakseen Kristusta”, Thang sanoo. ”Yritimme saattaa hänet Open Doorsin yhteyteen, jotta voisimme paremmin auttaa häntä. Itselläni on seitsemän lasta. Sisar Y Bi on kuin tyttäreni.”

Pastorin ja seurakunnan tuella Y Bi on kasvanut uskossaan. Hänellä on nyt myös Raamattu. ”Rakastan kertomuksia Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeista, koska niissä sanat ovat suoraan Jeesukselta. Koska minulla ei ole hyvää koulutusta, en ymmärrä paljoa, luen vain sitä.

Ymmärrän, että Raamattu on Jumalan sanaa. Se opettaa meille, miten tulla hänen kaltaisekseen. Sen tähden se on todella tärkeä minulle.”

Kysyessäni, kuinka kristityt ympäri maailmaa voisivat rukoilla hänen puolestaan, Y Bi vastaa: ”Rukousaiheeni on, että mieheni ja tyttäreni ottaisivat Jeesuksen Kristuksen vastaan pelastajanaan. Toivon, että vielä tulee päivä, jolloin perheeni yhdistyy ja voimme yhdessä ylistää Jumalaa, kuten muut perheet.”

*Nimet muutettu turvallisuussyistä

Lue lisää: Opendoors.fi/vietnam