Uutiset
05.09.2019

Kiinan vainottu kirkko kokee rukouksen voimaa

Pastori Timothy oppi turvautumaan rukoukseen jo Maon kulttuurivallankumouksen aikana. ”Jokainen Kiinan kristitty – pikkulapsesta vanhukseen – tuntee rukouksen voiman.”

”Ja niinpä hän (vartija) saamansa käskyn mukaisesti vei heidät vankilan perimmäiseen soppeen ja vielä varmuudeksi pani heidät jalkapuuhun. Keskiyön aikaan Paavali ja Silas rukoilivat ja laulaen ylistivät Jumalaa, ja toiset vangit kuuntelivat heitä. Yhtäkkiä tuli raju maanjäristys. Vankilan perustukset järkkyivät, kaikki ovet lennähtivät auki, ja kaikkien kahleet irtosivat.” (Apt. 16: 24-26)

Kiinassa kristityt eivät ainoastaan usko Raamatun sanan olevan totta. He uskovat sen olevan voimassa tänäänkin ja noudattavat sen periaatteita vainojenkin keskellä, jolloin erityisesti rukouksen merkitys korostuu.

Sisäinen rauha ja luottamus

Yli 70-vuotiaan pastori Timothyn auringon paahtamat ja rypistyneet kasvot kertovat vuosien palvelutehtävästä kiertävänä hengellisen työn tekijänä. Hän eli hiljattain todeksi jotakin Paavalin ja Silaksen aikanaan kokeman kaltaista.

”Minut kutsuttiin poliisiasemalle vain keskustelemaan, mutta jouduinkin vangituksi ja kuulusteltavaksi. Kun minut lukittiin selliini, polvistuin rukoilemaan. Rukous kiellettiin, mutta sanoin olleeni jo vuosia kirkon johtaja ja kristitty, joten en voinut tehdä muutakaan.”

Timothy kertoo, ettei hän tuntenut pelkoa, vaikka kuulustelut ja uhkailu jatkuivat.

”Sain Jumalalta sisäisen rauhan ja luottamuksen Häneen. Lopulta vangitsijani vaikuttuivat luottavaisuudestani ja ilostani niin, että antoivat minun mennä.”

Timothylla on aiempaakin kokemusta vainoista. Hän muistaa Maon kulttuurivallankumoukseen liittyneen niin sanotun luokkataistelun ja kristittyjen kohtaaman väkivallan, vainon, vankeuden ja jopa teloitukset. Nykyinen vaino ei vedä vertoja 1960- ja 1970- luvuilla koetulle. Pastori uskoo tuolloin opittujen asioiden kuitenkin kantaneen nykypäivään asti, erityisesti turvautumisen rukoukseen.

Rukouksen voima

Pastori Timothyn mukaan Kiinan kristityistä jokainen – pikkulapsista iäkkäisiin – tuntee rukouksen voiman.

”Mitä kohtaammekin tai mistä meitä syytetäänkin, me rukoilemme. Jumala on uskollinen. Hän vastaa aina, joskus ihmeellisillä, jopa merkillisillä tavoilla.”

Timothy kertoo poliisin häirinneen kristittyjen kokouksia jatkuvasti kuluneen vuoden aikana tarkoituksenaan tuhota maanalainen seurakunta.

”Heidän täytyy olla todella turhautuneita, koska vastaamme vainoon aina rakkaudella. Olemme kohteliaita, emmekä tee vastarintaa kohdatessamme fyysistä ahdistelua. Viime vuonna poliisi alkoi kaataa kirkkojemme ristejä. Aina kun he tulivat, polvistuimme ryhmänä heidän nähtensä ja rukoilimme heille Jumalan varjelusta.”

Pastori Timothy kertoo eräästä kerrasta, jolloin poliisit olivat jälleen tulossa kaatamaan ristejä.

”Aloimme rukoilla. Pian läheisessä kaupungissa tapahtui valtava räjähdys, ja poliisien oli mentävä sinne. Toisella kertaa poliisi lähetti suuren nosturin kaatamaan ristejä. Se kuitenkin hajosi matkalla kaksi kertaa, mitä ei ollut aiemmin tapahtunut. Heistä se oli kummallista,” toteaa pastori nauraen.

Timothy rohkaisee nuoria seurakuntalaisiaan rukoilemaan vainoajiensa puolesta.

”Nuoremme tietävät, etteivät vainot ole poliisien syytä. Heidän täytyy oppia tuntemaan Jeesus. Jos me emme rukoile heidän pelastumistaan, kuka sitten ?”

Rukoilkaa että kestäisimme

Pastori Timothy kokee lisääntyneen vainon merkiksi siitä, että seurakunta toimii oikein.

”Jotain ihmeellistä on tapahtumassa. Luulen, että hallinnossa pelätään määrätietoisuuttamme, rakkauttamme ja yhteyttämme. Emme tee koskaan kompromisseja Jumalan sanan suhteen, mutta olemme silti mallikelpoisia kansalaisia. Hallinto tietää, että meitä kunnioitetaan ja kuunnellaan enemmän kuin sitä. Vielä pari vuotta sitten uskovia oli vain kourallinen, nyt meitä on muutama tuhat.”

Open Doors on tehnyt yhteistyötä pastori Timothyn kanssa useita vuosia. Olemme lahjoittaneet seurakunnalle raamattuja sekä järjestäneet raamattukoulutusta, pyhäkoulunopettajien koulutusta ja nuorisoleirejä. Johtajia on tuettu vaikeina hetkinä.

”Open Doors on ollut uskomaton ystävä”, pastori sanoo. ”Emme voi kylliksi kiittää vuosien aikana erityisesti vaikeuksissa antamastanne avusta. Kirkkomme kasvu on suuresti sen ja kotikirkkojemme johtajille järjestämänne koulutuksen ansiota. Laitamme käytäntöön opettamanne asiat. Johtajamme ovatkin kypsempiä ja ymmärtävät Raamattua paremmin kuin koskaan ennen. Kiitän Jumalaa teistä.”

Pastori Timothy pyytää meitä jatkamaan rukoustamme, jotta Jumala suojelisi seurakuntaa ja se kestäisi lujana, vaikka Kiinan kirkko eristettäisiin jälleen ulkopuolisesta maailmasta. Erityisesti nuoret uskovat tarvitsevat esirukousta, jotta he pysyvät lujina uskossaan ja saavat koetusten aikana kokea toivoa, iloa sekä Jumalan läheisyyttä.

”Anokaa ennen kaikkea, että seurakuntalaisemme eivät koskaan lakkaisi rukoilemasta ja kokisivat rukouksen voiman. Rukous muuttaa asioita!”.