Uutiset
16.08.2021

Viisi tapaa rukoilla Afganistanin puolesta tänään

Afganistan on nyt Talebanin joukkojen hallussa. Päivitys 24.8.2021: lisää rukousaiheita löydät täältä.

Al Jazeera -kanava julkaisi aiemmin tänään yksinoikeudella videoita, joissa Taleban-taistelijat saapuvat Kabuliin ilman esteitä, ottavat presidentin palatsin haltuunsa ja julistavat kaksikymmenvuotisen sodan päättyneeksi. Presidentti Ashraf Ghanin on raportoitu paenneen ulkomaille jo viime viikonlopun aikana verenvuodatuksen estämiseksi.

”Tämä on sydäntäsärkevä päivä Afganistanin kansalaisille ja jopa sitäkin vaarallisempaa aikaa olla kristitty”, sanoo Open Doorsin Aasian-kenttäjohtaja veli Samuel*. ”Tilanne on epävarma koko maalle, ei vain salaisille uskoville. Sydämemme ovat särkyneet. Tiesimme, että tämä voisi tapahtua. Emme ole yllättyneitä, mutta se ei helpota kipuamme.”

Afganistanin kansalaiset elävät paniikin keskellä: viimeisenä keinonaan he jonottavat pankkien ulkopuolella lunastaakseen säästönsä ja kerääntyvät sitten joukoittain Kabulin lentokentälle paetakseen maasta. Monet paikalliset, jotka ovat viimeisen parin vuoden ajan avustaneet Yhdysvaltain joukkoja, hakevat viisumia ulkomaille.

Vaikka Taleban lupaa modernimpaa ja uudistettua otetta hallintoon, ilmassa on pelkoa siitä, kuinka se tulee soveltamaan Sharia-lakia tulevina päivinä.

Veli Samuel: ”Salaiset uskovat ovat Afganistanissa erityisen haavoittuvaisessa asemassa. Uskon harjoittaminen oli heille erittäin vaikeaa jo ennen Taleban-hallintoa, kun he yrittivät pitää sen salassa perheiltään pelätessään eristämistä tai – vielä pahempaa – tappamista. Nyt kun Taleban on vallassa, heidän haavoittuvaisuutensa lisääntyy kymmenkertaisesti. Olisi lähes mahdotonta olla Jeesuksen seuraaja tässä maassa. Seuraamme tilannetta, mutta nyt on aika pyytää Jumalalta laupeutta paitsi Hänen omillensa myös tälle maalle kokonaisuudessaan.”

Afganistan on toisella sijalla Open Doorsin julkaisemalla World Watch -listalla.

Viisi tapaa rukoilla Afganistanin puolesta tänään:

1. Rukoile pienen kristittyjen joukon puolesta. He kulkevat äärimmäisen varuillaan ja ovat epävarmoja siitä, kehen luottaa. Rukoile heille voimaa, viisautta ja yliluonnollista rauhaa Jumalan lupauksista.

2. Rukoile pakolaisten puolesta. Afganistanista odotetaan Lähi-idän eri osiin ja muuhun maailmaan suuntautuvaa uutta pakolaisaaltoa. Rukoile Jumalan suojelusta ja huolenpitoa pakomatkalle lähteneille.

3. Rukoile naisten puolesta. Monet naiset pelkäävät, että Taleban-hallinto tarkoittaa heille koulutusmahdollisuuksien riistämistä. Viime vuosina koulutusta saaneet naiset voivat myös olla vaarassa – rukoile heille suojelusta.

4. Rukoile sairaiden puolesta. Kansainvälisen mediahuomion puutteesta huolimatta Afganistanin COVID19-tapaukset ovat moninkertaistumassa, ja sairaaloiden resursseilla on rajansa. Ei ole varmuutta siitä, miten terveydenhuoltojärjestelmä tulee säilymään toiminnassa uuden Taleban-hallinnon myötä. Rukoile, että terveydenhuoltojärjestelmä ei romahda.

5. Rukoile, että maasta ei tule ääriliikkeiden pesäkettä. Kaksikymmentä vuotta sitten toiminut Taleban-hallinto on tunnettu ääri-islamististen järjestöjen tukija. Heidän saatuaan uudenlainen ote Afganistanista maasta voi tulla uuden sukupolven terroristiryhmien tukikohta.

Lisää rukousaiheita Afganistanin puolesta