Uutiset
13.08.2021

Kun äärihindujen uhreista tuleekin syyllisiä – intialaisen Gaganin tarina

Kristitty Gagan joutui hindunationalistien hyökkäyksen kohteeksi Itä-Intian Odishan osavaltiossa. London School of Economicsin raportin mukaan hänen tarinansa kuvaa monien äärihindujen vainoamien intialaisten kristittyjen kokemuksia.

 

Gagan, joka on nk. adivaasi eli Intian alkuperäiskansojen edustaja, kääntyi kristityksi, kun hän oli kokenut ihmeparantuminen vakavasta sairaudesta vuonna 2016. Sen jälkeen Gagan alkoi isännöidä pastorin kanssa rukoustapaamisia ja sunnuntaipalveluksia kotonaan. Pastori vieraili Gaganilla joka sunnuntai.

Jonkin ajan kuluttua hänen koko perheensä joutui joukkohyökkäyksen uhriksi. Noin kaksisataa kyläläistä kolmesta eri kylästä hyökkäsi heidän kimppuunsa, kun Gaganin perheen huomattiin käyvän kirkossa. Hänen äitinsä ja kymmenvuotias nuorin sisar hakattiin armottomasti.

Paikallishallinto voimaton tai vihamielinen

Hyökkäyksen jälkeen Gagan valitti asiasta kylän päällikölle. Hän kävi tekemässä valituksen myös paikallisella poliisiasemalla. Mukana seurannut pastori todistaa, kuinka poliisi kieltäytyi täyttämästä alkuraporttia. Poliisin mukaan kyseessä oli vain paikallinen tapaus. He järjestäisivät sovittelukokouksen kaikkien asianomaisten kanssa.

London School of Economicsin raportti Tuhoisat valheet tiivistää Gaganin tilanteeseen liittyvää järjestelmällistä syrjintää seuraavasti: 

”Paikallisen poliisin kieltäytyminen kristittyjä vastaan tehtyjen julmuuksien kirjaamisesta on yleinen käytäntö. Näin tapahtuu Malkangirissa ja Odishan muissa osissa silloin, kun on kyse hindujen tekemästä väkivallasta.”

”Tapauksen arkistointi tarkoittaisi, että se kirjattaisiin yhteisötapahtumaksi. Jos kyseessä ovat kristityt, alueen ja koko Odishan yhteisöä koskevat tapaukset luokitellaan toistuvasti sisäisiksi asioiksi tai taikuudeksi. Usein ne ’ratkaistaan’ valesovittelulla. Siten varmistetaan, että media tai kansainväliset järjestöt eivät ala tutkia niitä.”

Taannoisen sovittelukokouksen asetelma Gaganin perheen ja hinduhyökkääjien välillä oli lopulta täysin epäonnistunut.

Gagan kertoo: ”Poliisiasemalle saapui kaksi traktoria. Niiden kyydissä oli lasti ihmisiä ja viisikymmentä polkupyörää. Hyökkääjät sanoivat, että jos pysymme kylässä, he tappavat meidät. Poliisit kysyivät, miksi he hyökkäsivät perheemme kimppuun. Joukkio väitti selvin sanoin, etteivät he vahingoittaneet meitä mutta ’että me (Gaganin perhe) emme halua hyökkääjien asuvan kylässä’.”

”Poliisi vastasi vain, että jos he jatkavat hyökkäyksiä, heidät pidätettäisiin. Koska joukkio oli niin iso, he vastasivat röyhkeästi: ’Leikkaamme teidät palasiksi ja heitämme teidät jokeen’. Tammikuusta 2021 alkaen minua on uhkailtu, jotta lähtisin kylästä. He ovat estäneet pääsymme annosmyymälään ja vesivarantoihin. Minulla on maata täällä, en voi mennä mihinkään muualle töihin.”

Tappouhkausten ja sakkojen kohteena

Kun London School of Economicsin (LSE) tutkijat tapasivat Gaganin, tämä oli lopettanut jumalanpalvelusten järjestämisen kotonaan. Vierailuilla käynyt pastori oli myös päättänyt keskeyttää käyntinsä. Kireän tilanteen vuoksi hän pelkäsi henkensä puolesta. Kaiken huipuksi Gagan joutui maksamaan 25 000 rupian sakot uskonsa vuoksi.

Gaganin veljelle sanottiin, että myös hän joutuu maksamaan sakon aina tavatessaan Gagania, koska tämä on kristitty.

”En aio lähteä, vaikka he tappaisivat minut”

”He kiusaavat meitä jatkuvasti tappouhkauksilla ja rajoittamalla vapaata kulkua omassa kylässämme”, Gagan sanoo. ”Tapauksissa, joissa kristittyjä on vain perhe tai kaksi, uhka on suuri. Silloin on kiusaus pakottaa heidät palaamaan kylän uskonnollisille juurille (ghar wapsi*). Siten varmistetaan, että kylät olisivat puhtaasti hindulaisia.”

Vastauksena väkivaltaan ja karkottamisen uhkaan Gagan on hyvin päättäväinen.

”En aio lähteä, vaikka he tappaisivat minut”, hän sanoo. ”Tämä on minun maani. Jos toimimme kaikki yhdessä, pystymme kumoamaan laittomat ja syrjivät käytännöt. Intian hindunationalistinen liike RSS yrittää vahingoittaa ensin kaikkein haavoittuvimpia ryhmiä. Sitten se tulee tämän kaupungin tapaisiin paikkoihin. He käyttävät erilaisia strategioita eri ryhmiä vastaan.”

*Ghar wapsi eli ”kotiinpaluu” tarkoittaa äärihindujen organisoimaa kääntymiskampanjaa, jonka tavoitteena ex-hindujen kääntyminen takaisin hindulaisuuteen.

Lue lisää Open Doorsin kansainvälisestä Oikeutta Intiaan -kampanjasta ja muista intialaisia rukouksin Intian kansallispäivänä su 15. elokuuta.

Katso video