Uutiset
05.11.2020

Vietnamilaisen Open Doors -kumppanin haastattelu: ”Rakastan vainottua kirkkoa, koska minuakin vainottiin”

Nguyen Van Quan * on pohjoisvietnamilainen pastori ja Open Doors -kumppani. Tässä artikkelissa hän vastaa joihinkin kysymyksiimme Vietnamin kristinuskosta ja kommunismista sekä Open Doorsin avusta vainotun kirkon vahvistamiseksi.

Nguyen Van Quan on kotoisin buddhalaisperheestä. Hän ei tiennyt mitään Jeesuksesta 15 vuotta sitten. Lähdettyään ulkomaille työskentelemään ja tavattuaan lähetyssaarnaajan, Nguyen Van Quan alkoi seurata Kristusta. Vuosia myöhemmin hän kävi raamattukoulun ja sitoutui palvelemaan Herraa.

Vanhempani ja sukulaiset eivät enää pitäneet minua perheenjäsenenä

Millaista on elää kristittynä alueellasi?

Viisi vuotta kääntymykseni jälkeen kerroin Jeesuksesta perheelleni ja sukulaisilleni. Perheeni ilmoitti asiasta viranomaisille. He kielsivät minua seuraamasta Jeesusta, ja uhkasivat laittaa minut vankilaan, jos jatkan Kristuksen seuraamista. Vanhempani ja sukulaiset eivät enää pitäneet minua perheenjäsenenä. Naapurimme kohtelivat vaimoani ja minua omituisesti eivätkä enää halunneet puhua kanssamme. Silloin muutimme toiseen kylään.

Olen johtanut buddhalaisyhteisöön perustamaani seurakuntaa seitsemän vuoden ajan. Alussa paikallishallinto vastusti meitä voimakkaasti. Viime vuonna (2019) Vietnamin uudistettua uskontolakia täytäntöönpantaessa seurakunnallemme annettiin lupa toimia. Hallitus tunnustaa seurakuntamme nyt laillisesti, kun ilmoitamme sille toiminnastamme.

Me kristityt palvomme Jeesusta, mutta Vietnamin kommunistit palvovat Ho Chi Minhia

Johtuuko vaino maasi kommunistisesta hallituksesta?

Mielestäni vainot johtuvat yleensä kommunistisesta hallituksesta. Kommunismi haluaa hallita kaikkea. Kommunistit eivät halua minkään uskonnon kukoistavan, etenkään kristinuskon.

Kommunismi on mielestäni eräs uskonnon muoto. Se haluaa sinun rukoilevan ja palvovan hallitusta. He eivät halua jakaa kunniaa muille. Me kristityt palvomme Jeesusta, mutta Vietnamin kommunistit palvovat Ho Chi Minhia. Osa tekee jopa hänelle alttarin.

Kommunismia opetetaan myös koulussa jo ala-asteella. Lapseni käyvät julkista koulua, jossa heille opetetaan kommunistisia lauluja. Kun lapseni saapuvat koulusta kotiin, kuulen heidän laulavan näitä lauluja. Yliopistossa puolueen ideologia on kirjoitettu osaan kirjoista. Osa opetusmateriaaleista on kristinuskon vastaisia.

Seurakuntien tulisi tarjota koulutusta perheille ja lapsille. Meidän on alettava opettaa heille Jumalan sanaa heidän ollessaan vielä nuoria. Kasvaessaan heidän tulisi tietää, mikä on oikein ja väärin.

Ovatko tietyt ihmisryhmät alttiimpia vainoille kuin muut?

Mielestäni kyllä. Hallituksen listalla ensimmäisenä on hmong-heimo. Hallitus haluaa heidän noudattavan vain kommunismin ideologiaa. Se johtuu siitä, että heimo on helppo vakuuttaa uusilla uskomuksilla ja ideoilla.

Kun kylän jäsen tai perhe päättää seurata Kristusta, he saattavat kertoa evankeliumista koko kylälle. Siksi jonkun tullessa uskovaiseksi, hänet erotetaan kylästä, koska paikallishallinto pelkää, että Jeesuksesta kerrotaan kaikille.

Kylästään erotetut oleskelevat seurakunnassa tai toisten kristittyjen taloissa eri kylissä. Heidän on muutettava kristittyjen yhteisöön. Seurakunta ei voi kuitenkaan tukea heitä pitkään, mutta tässä vaiheessa Open Doors tulee mukaan kuvioihin. Me rohkaisemme, rukoilemme ja tarjoamme heille käytännön apua ja lähetämme koulutuksiin.

On myös muita uusia uskovia, jotka vapaaehtoisesti muuttavat pois kylästä jo ennen kuin heidät pakotetaan siihen. Jotkut tosin luopuvat uskostaan, kun paine alkaa. Eräät sanovat kieltäneensä Jeesuksen vain viranomaisten edessä. Sydämessään he pitävät kiinni uskostaan ja rukoilevat salaa kodeissaan hengessä ja totuudessa.

Nguyen Van Quan ja muut Open Doors -kumppanit tukevat vainottuja uskovia Vietnamissa. He vierailevat kannustamassa, rukoilemassa ja lukemassa Raamattua heidän kanssaan. Kun he kohtaavat ongelmia, Jumalan Sana auttaa heitä. Open Doors lähettää Nguyen Van Quanille sähköpostitse rohkaisukirjeitä ihmisiltä ympäri maailmaa.

Kun koronaviruksen leviämisrajoituksia lievennettiin Vietnamissa, Nguyen Van Quan matkusti heti tiettyihin osiin maata tavatakseen uskovia. Kesäkuun alussa hän toimitti yhdessä muiden Open Doorsin kumppaneiden kanssa hätäapua 18:lle Vietnamin pohjoisosassa sijaitsevalle perheelle (yhteensä 107 henkilöä). Heidät oli uskonsa vuoksi jätetty hallituksen myöntämän tuen ulkopuolelle.

Open Doors lähettää minulle sähköpostitse rohkaisukirjeitä ihmisiltä ympäri maailmaa

Vietman

Vainon pääsyyt: kommunistinen ja jälkikommunistinen sorto, hallinnon vainoharhaisuus, etninen vihamielisyys
Väkiluku: 97,4 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 8,7 miljoonaa
Pääuskonto: buddhalaisuus
Hallitusmuoto: sosialistinen tasavalta
Johtaja: presidentti Nguyen Phu Trong

Podcast Vietnam