Uutiset
21.11.2023

Suong elää Vietnamin heimoalueella, josta halutaan poistaa kristityt

Jeesuksen seuraaminen voi maksaa paljon erityisesti Vietnamin heimoyhteisöjen jäsenille. Paikalliset poliittiset johtajat pystyvät käyttämään vaikutusvaltaansa uhkailuun ja rankaisemiseen, kun jonkun nähdään toimivan paikallisen kulttuurin tai uskomusten vastaisesti.

Suong*, heimoyhteisöön kuuluva kristitty nainen Keski-Vietnamin pohjoisosista, kertoo, kunka hänen vanhempansa, appivanhempansa ja miehensä painostavat häntä luopumaan uskostaan Jeesukseen.

Uskonnoton vyöhyke

”He painostivat minua jatkuvasti kieltämään uskoni ja allekirjoittamaan asiakirjan, jossa sanotaan, että luovuin uskostani vapaaehtoisesti”, hän kertoo. ”En ollut kuulevinani heitä.”

Alueella, josta Suong on kotoisin, ei ole kirkkoja eikä virallisia kristittyjä ryhmiä. Paikallinen hallinto haluaa poistaa alueelta jokaisen, joka tunnustautuu kristityksi. Viranomaiset väittävät alueen olevan ”uskonnoton vyöhyke”. Viime vuonna tällä alueella kolme kristittyä joutui vankilaan uskonsa takia.

En suostunut luopumaan uskostani joka puolelta tulevasta painostuksesta huolimatta.

Suong*

Suongin aviomies, joka ei ole kristitty, tuki häntä aiemmin. Miestä kuitenkin uhattiin, että hän menettäisi virkansa paikallisessa hallinnossa vaimonsa uskon takia. Sen seurauksena hän käänsi selkänsä vaimolleen. Myös miehen vanhemmat tekivät saman.

Suong sanoo: ”En suostunut luopumaan uskostani joka puolelta tulevasta painostuksesta huolimatta. Appivanhempani veivät minut takaisin vanhempieni luokse toivoen, että he suostuttelisivat minut kieltämään uskoni.”

”Kieltäydyin, jolloin he sanoivat, että ajavat minut pois kotoa, eivätkä anna minun enää tulla takaisin. Olen peloissani, mutta en luovu uskostani.”

”En halua jäädä”

Suong pyysi vanhemmiltaan muutaman päivän miettimisaikaa. He suostuivat siihen, mutta lopulta ajoivat Suongin pois kotoaan 3-vuotiaan lapsensa kanssa. Suongin oma perhe ja hänen appivanhempansa haluavat, että hänet karkotetaan yhteisöstä ja luovutetaan paikalliselle poliisille.

”Olen hyvin peloissani”, Suong kertoo Open Doorsin kumppaneille. ”En tiedä, mitä tehdä. Miksi he tekevät Jeesuksen seuraamisesta vaikeaa? Luotan kuitenkin Jumalan armoon ja varjelukseen.”

Suong tuntee Jeesuksen seuraamisesta koituvat vaikeudet Vietnamissa muutenkin kuin omakohtaisesti. Viime vuonna Open Doorsin paikalliskumppani auttoi Suongin siskoa, joka myös karkotettiin kotoaan uskonsa vuoksi. Avun turvin siskon onnistui asettua toiseen paikkaan Vietnamissa.

En halua jäädä tänne ja joutua luopumaan uskostani. Haluan seurata Jeesusta, vaikka mitä tapahtuisi

Suong*

Muutaman kuukauden päästä hän pakeni maasta, koska hänen henkensä oli jatkuvasti vaarassa.

Myös Suong suunnittelee lähtevänsä maasta. Varoja hänellä on vain noin 400 000 Vietnamin dongia (noin 15 euroa).

”Haluan paeta lapseni kanssa ja hakea turvapaikkaa siitä maasta, jossa siskoni on. Minulla ei kuitenkaan ole rahaa eikä lapsellani ole passia”, Suong sanoo.

”En halua jäädä tänne ja joutua luopumaan uskostani. Haluan seurata Jeesusta, vaikka mitä tapahtuisi.”

Tuki ja rohkaisu antavat toivoa

Open Doorsin paikalliskumppani Athan* on seurannut Suongin tilannetta Vietnamissa. Lisäksi Suongia auttaa paikallinen kirkko sillä alueella, johon hän pakeni vanhempiensa luota.

”Olen usein yhteydessä häneen tekstiviesteillä rohkaistakseni häntä ja rukoillakseni hänen kanssaan, sillä kukaan ei saa vierailla hänen luonaan”, Athan sanoo.

”Eräs paikallisista kumppaneistamme, pastori Luca*, käy hänen luonaan ja yrittää järjestää hänelle ja hänen lapselleen paikan, jossa he voisivat asua kirkon lähellä. Kirkko seuraa Suongin tilannetta, ja etsii koko ajan tapoja heidän tukemisekseen.”

Suangin toivona on se, että Jeesus johdattaa hänet kaikkien hänen kohtaamiensa vaikeuksien läpi.

Jokin aika sitten Suongin mies jäljitti hänet ja esitti hänelle uhkavaatimuksen – siitä huolimatta, että heidän lapsensa oli joutunut sairaalaan.

”Mieheni tuli luokseni ja yritti pakottaa minut kirjoittamaan hänelle erokirjan”, Suong sanoo. ”Hän sanoo, että jos en kirjoita sitä, niin hän vie minut väkisin kotiin ja luovuttaa poliisille.”

Paikallisten sääntöjen mukaan miehellä on tähän laillinen oikeus. Suong ei kuitenkaan kuunnellut miehensä uhkauksia, koska hänen lapsensa on sairaalassa. Hänen toivonaan on se, että Jeesus johdattaa hänet kaikkien hänen kohtaamiensa vaikeuksien läpi.

*Nimet muutettu turvallisuussyistä.

Kuuntele podcast