Lehdet
30.08.2023

Valvonta lisää vainoa Kiinassa

Valvontakamerat seuraavat jokaista liikettä Kiinassa. Mingin kaltaiset kristityt joutuvat ottamaan valtavia riskejä seuratakseen Jeesusta. Meidän tehtävämme on pitää heistä huolta.

Ming vilkaisee pimeällä kujalla eteen- ja taaksepäin ja lastaa nopeasti painavia laatikoita autoonsa. Jos hän jäisi kiinni, hänet todennäköisesti pidätettäisiin ja lähetettäisiin vankilaan.

Ming ottaa puhelimensa esiin ja lähettää viestin yhteyshenkilölleen: ”Olen matkalla vanhalle paikalle.”

Se on koodikieltä. Viestiä ei näe vain Mingin ystävä, joten on erittäin tärkeää olla varovainen. Sitten Ming sammuttaa puhelimensa ja poistaa SIM-kortin. Hän ei halua, että hänen sijaintiaan seurataan. Auto siirtyy varovasti hiljaiselle, kuun valaisemalle kadulle. Ketään ei näy tähän aikaan yöstä. Mutta kun Ming ajaa poispäin, kadun valvontakamerat nytkähtävät ja kääntyvät. Joku seuraa häntä.

Vaarallisia vainon välineitä

Maailmassa on noin miljardi valvontakameraa. Puolet niistä on Kiinassa. Viranomaiset käyttävät tätä yhä kehittyneempää teknologiaa valvoakseen rekisteröimättömiä, maanalaisia seurakuntia.

Kasvojentunnistus ja tekoäly ovat vaarallisia välineitä autoritaaristen hallintojärjestelmien käsissä.

”En voinut luottaa kehenkään.”

Ming

Kristittyjen sosiaalisen median tilejä on estetty ja pankkitilejä jäädytetty. Kiinassa ei voi enää ostaa Raamattua verkkokaupasta. Kristittyjen on siksi otettava yhä suurempia riskejä tavatakseen toisiaan ja jakaakseen Jumalan sanaa.

Koska Kiina on alkanut viedä valvontajärjestelmiä Iranin, Intian ja Myanmarin kaltaisiin maihin, on kysyttävä, onko teknologiasta muotoutumassa uusi vainon väline.

Mingin salainen toiminta

Mitä Ming oli sitten tekemässä yöllä? Miksi hän oli niin varovainen? Syynä oli se, että hänen autonsa oli lastattu Raamatuilla. Ne oli tarkoitettu maaseudulla asuville, etniseen vähemmistöön kuuluville ihmisille.

Ming halusi palavasti palvella etnistä yhteisöä, jossa hän oli varttunut. Palattuaan suurkaupungista kotipaikkakunnalleen Ming tapasi kristittyjä melko tuntemattomissa paikoissa ja johti salaisia raamattupiirejä. Hän perusti liikeyrityksen naamioidakseen Raamattujen jakamisen.

Kaikki kuitenkin romahti, kun liiketoiminta paljastui ja Mingin kumppanit vangittiin. Ihmeellisesti Ming vapautettiin pidättämisen jälkeen. Hän pelastui täpärästi, mutta Raamattujen salakuljetukselle ei enää ollut peitetoimintaa. Pidättämistä seurannut lisääntynyt valvonta oli ahdistavaa.

Kiinalaiskristitty lukee Raamattua
Ming lukemassa Raamattua

”Tiesin, että olisi vaikeaa välttää poliiseja ja että minun olisi elettävä entistä varovaisemmin. Vakoojat voivat koettaa soluttautua kristilliseen yhteisöön, joten minun piti pysyä valppaana”, Ming kuvaa. ”En voinut luottaa kehenkään. Tunsin oloni turvattomaksi ja yksinäiseksi.”

Uhka nousi uudelle tasolle, kun viranomaiset alkoivat tehdä satunnaisia etsintöjä hänen kotiinsa. Ming teki raskaan ratkaisun. Hän lähetti vaimonsa ja tyttärensä asumaan appivanhempien luo suojellakseen heitä. Tätä uhrausta käytettiin kuitenkin Mingiä vastaan. Hänen appensa ei sallinut perheenjäsenten tavata toisiaan. Se vain lisäsi Mingin piinaa ja kärsimystä.

Näin tiukassa valvonnassa Ming olisi voinut helposti luopua Raamattujen salakuljetuksesta ja kristittyjen tapaamisesta. Hänen uskonsa Jeesukseen olisi voinut horjua. Mitä se tarkoittaisikaan kristityille, jotka nojasivat Mingiin hengellisen tuen saamiseksi?

Pidä huolta valvotuista

Tässä kohtaa sinä voit tulla apuun. Voit pitää huolta valvonnan kohteena olevista kristityistä sisarista ja veljistä Kiinassa sekä muualla maailmassa lahjoittamalla ja rukoilemalla.

Voit auttaa kristittyjä varautumaan digitaalisen valvonnan vaaroihin. Voit auttaa tarjoamaan Raamattuja ja opetuslapseuskoulutusta vainotuille kristityille. Tukesi ja rohkaisusi avulla Mingin kaltaiset kristityt voivat pysyä lannistumattomina ja rohkeina kertoessaan Jeesuksesta.

”Valvokaa ja rukoilkaa.”

Matt. 26:41

Kaltaistesi ihmisten avulla Open Doorsin kumppani veli Hao Ran* tuli Mingin tueksi. He tapaavat säännöllisesti rukoillakseen ja lukeakseen Raamattua yhdessä. Vähitellen Mingin voimat palautuivat, ja hän oppi jälleen luottamaan.

Huolimatta henkeensä ja vapauteensa kohdistuvasta vaarasta Ming haluaa edelleen jakaa ilosanomaa. ”Mitä sitten tapahtuukin, tiedän sen olevan Taivaallisen Isämme ennalta säätämää”, hän sanoo. ”Me kuuntelemme ja seuraamme. Hän ohjaa tietämme.”

Auta vahvistamaan kristittyjä tiukan valvonnan ja lisääntyneiden rajoitusten keskellä

Rukoile

  • Rukoile Mingin puolesta, että Jumala antaisi hänelle kestävyyttä ja rohkeutta kertoa Jeesuksesta.
  • Rukoile, että Kiinan maanalainen kirkko pysyisi edelleen vahvana voimakkaasta valvonnasta huolimatta.
  • Rukoile Open Doorsin kiinalaisten kumppaneiden puolesta. Pyydä Jumalan suojelusta, kun he tukevat Mingin kaltaisia kristittyjä.

Lahjoita

  • 35 eurolla voidaan järjestää opetuslapseuskoulutusta yhdelle salaiselle kristitylle ja vahvistaa hänen uskoaan.
  • 60 eurolla voit varustaa kolme kristittyä digitaalisen vakoilun vaaroihin ja auttaa heitä pysymään kestävinä ja hedelmää kantavina.
  • 70 eurolla voidaan hankkia Raamattuja 16 kristitylle Kiinan kaltaisissa maissa, niin että he voivat kohdata Jumalan.

Kiinalaiskristittyjä rukoilemassa
Kiinalaiskristittyjä rukoilemassa

* Nimi muutettu turvallisuussyistä