Uutiset
28.10.2020

Usko maksoi Chulle hänen perheensä ja kotinsa

Vietnamilainen Chu* oli kylänsä ensimmäinen kristitty. Usko Jeesukseen johti väkivaltaan sekä aviomiehen että kylän puolesta, maan kommunistihallinnon painostamana.

Vietnamin pohjoisosassa asuva Chu on osa Hmongien etnistä ryhmää. Ennen uskoontuloaan hän palvoi heimonsa tavoin paholaista sekä esi-isiään. Heimot harjoittavat usein myös animismia eli uskovat esineillä, paikoilla ja olennoilla olevan sielut. Perheen täytyi antaa karjaa paikalliselle shamaanille suojelua varten, mikä kävi perheelle kalliiksi.
Chun uskontaival alkoi hänen kuultuaan evankeliumin pastori Kua Qangilta*, joka kertoi, että Kristuksen seuraaminen ei olisi paholaisen palvomista eikä toisi sairautta. Juuri lapsensa sairaudelle menettänyt Chu ei tarvinnut enempää vakuuttelua ja hänestä tuli kylänsä ensimmäinen kristitty.

Meitä uhkaillaan sinun takiasi, koska seuraat Jeesusta.

Pako kodista

Chu meni naimisiin 15-vuotiaana ja yli 30 avioliittovuotensa aikana hän kesti pahoinpitelyä aviomieheltään. Helmikuun 7. 2020 pahoinpitely johtui kuitenkin hänen uskostaan Jeesukseen. Vietnamin kommunistihallitus valvoo kirkkoja, ja syrjäisempien alueiden heimojohtajia uhkaillaan aseman menetyksellä, jos heidän kylissään sallitaan kristinusko. Kun poliisi saapui Chun kylään, he halusivat tavata Chun aviomiehen. Miehen palattua oli selvää, että hän oli vihainen.

”Kysyin mitä hallitus sanoi. Hän sanoi: ’Meitä uhkaillaan sinun takiasi, koska seuraat Jeesusta.’ Ja sitten hän otti kepin.” Iskut kohdistuivat kaulaan, päähän ja käsiin, Chu muistaa huutaneensa kivusta. ”Kun en kieltänyt Jeesusta, hän löi minua uudelleen ja uudelleen.” Chu lähti mukanaan vain päällään olleet vaatteet. Chun nuorimmat lapset jäivät hänen miehensä huostaan, eikä Chu saisi nähdä heitä. Chun mukaan mies ei rakasta lapsiaan. Chu on erityisen huolissaan nuorimmastaan, paljon sairastavasta 12-vuotiaasta pojastaan.

Paettuaan kodistaan Chu kävi näyttämässä saamansa vammat viranomaisille ja tekemässä raportin. Hän ei kuitenkaan luovuttanut kohdatessaan välinpitämättömyyttä, vaan etsi käsiinsä korkeampia virkamiehiä. Asialle ei lupauksista huolimatta tehty mitään, joten Chu erosi miehestään. Helmikuussa 2020 Chu asui toisessa kylässä vanhempiensa luona. Kolme kuukautta myöhemmin hän asui seurakuntansa pappilassa. Oman turvallisuutensa takia hänen on asuttava kaukana aiemmasta kotikylästään.

Oman turvallisuutensa takia hänen on asuttava kaukana aiemmasta kotikylästään.

Uusi toivo

Joka päivä Chu herää ylistäen Jumalaa. Hän on lukutaidoton, mutta kuuntelee Jumalan sanaa radiosta. Helmikuussa hän pyysi rukoilemaan vainoajiensa puolesta ja kertoi haluavansa jonain päivänä omistaa talon sekä saada edes osan kahdeksasta lapsestaan luokseen. Kolmea kuukautta myöhemmin hän sai pitkien keskustelujen ja paljon rukouksen jälkeen kolme lapsistaan entiseltä mieheltään. Pastori Kua on myös pyytänyt seurakuntaa auttamaan Chuta rakentamaan talon ja ostamaan maata.

Kuultuaan, että kristityt ympäri maailman ovat rukoilleet hänen puolestaan, Chu on hyvin tunteellinen ja kiitollinen. Open Doorsin yhteistyökumppanit antoivat hänelle ruokaa ja taloudellista tukea. Ruoka-apu oli erityisen hyödyllistä Vietnamin Covid-19 rajoitusten aikana. ”Tukenne auttoi minua noina vaikeina aikoina.”

Tullessaan uskoon Chu oli epätoivoinen ja halusi uskoa toivoen, että hänen elämänsä paranisi Kristuksen myötä. Monin tavoin elämä ei parantunut, hän ei saa palata kyläänsä, hän on eronnut, ja selviytyy ilman omaa kotia pienillä maataloustuloilla. Mutta hänen kivussaan on nyt luottamusta. ”Ei väliä mitä vaikeuksia kohtaan, tiedän että kuoltuani minulla on paikka Jeesuksen luona.”
Rukoile Chulle lohtua ja voimaa. Rukoile, että hän saisi kaikki lapsensa takaisin. Rukoile Chun seurakunnalle rohkeutta jakaa evankeliumia. Rukoile syvää uskoa, suojelua ja viisautta kommunistimaissa asuville kristityille, jotka usein kohtaavat vainoa uskonsa tähden.

”Ei väliä mitä vaikeuksia kohtaan, tiedän että kuoltuani minulla on paikka Jeesuksen luona.”

Rukoustesi ja tukesi ansiosta Open Doorsin paikalliset kumppanit voivat kulkea Chun ja muiden Vietnamin vainottujen kristittyjen rinnalla.

*nimet muutettu turvallisuussyistä

Vietnam

– Vietnam WWL sijalla 21
– Vainon syinä kommunistinen ja etninen sorto
– Alkuperäisuskonnot hyljänneet kohtaavat voimakasta vainoa

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.

Podcast Vietnamista