Sudanin turvallisuusviranomaiset pidättivät lauantaina 13. lokakuuta 13 kristittyä Darfurin lounaisosassa. Pidätys tapahtui Nyalan kaupungissa, kodissa, jossa kristityt yhdessä asuivat.
Syitä pidätykseen ei tiedetä. Kolme pidätetyistä on myöhemmin ilman selityksiä vapautettu. Sudanin lakien mukaan henkilö voidaan pitää vangittuna ilman syytettä 4,5 kuukauden ajan. Samaan aikaan eräs toinen kirkko, joka sijaitsee Omdurmanissa, lähellä pääkaupunki Khartoumia, on saanut käskyn luovuttaa kiinteistönsä valtion nimittämälle komitealle.
Hallitus ja Sudanin Kristuksen Kirkko (SCOC) ovat pitkään väitelleet kirkkokunnan kiinteistöjen omistuksesta. Näin on tapahtunut sen jälkeen kun uskontoministeriö asetti uuden rakennuskomitean, tehtävänään hallinnoida kirkkokunnan omaisuutta. Omdurmanin poliisi määräsi 8.10. seurakunnan johtajan luovuttamaan johtajuuden uudelle komitealle. ”Seurakunnan halutaan muuttavan pois kirkkokiinteistöstään.” SCOC -kirkon johtaja Aoyuba Telyan on myös saanut asiassa haasteen. Sudanin Kristuksen kirkko edustaa yli tuhatta seurakuntaa ja niiden 220 000 jäsentä. Sudanissa kristittyjä on kaikkiaan noin miljoona.
Nämä haasteet tulevat kaksi viikkoa sen jälkeen kun hallitus hävisi oikeusjuttunsa SCOC- kirkkoa vastaan ja joutui luovuttamaan sille takaisin 19 kirkkoa. Monet muutkin kirkkokunnat, kuten Sudanin Presbyteerinen Evankelinen kirkko (SPEC) ovat riidoissa hallituksen kanssa kiinteistöjensä omistuksesta. Kirkkoja on sakotettu, kirkkorakennuksia suljettu ja tuhottu.
Viimeaikaiset tapahtumat, kuten yllättävä tuomio SCOC-kirkon hyväksi samoin kuin äskettäin saatu vapautus laivalastilliselle raamattuja, jotka olivat odottaneet tullissa jo 6 vuotta – ovat kuitenkin Sudanin kristittyjen mielestä vain ’kosmeettisia’ pyrkimyksiä rauhoittaa ja normalisoida kansainvälisiä suhteita. Sudan on pyrkinyt normalisoimaan Amerikan-suhteitaan ja saamaan maansa poistetuksi USA:n julkaisemalta terrorismia tukevien maiden listalta. Ihmisoikeusryhmät ovat vaatineet Washingtonia ’panemaan jarrut päälle’. Näyttöä siitä, että ihmisoikeuksien saralla olisi edistytty, on hyvin vähän. USA:n Kansainvälisen Uskonnonvapauskomission delegaatio vieraili Khartumissa ja pohjois-Darfurissa toukokuussa. Asianosaisilta kuultiin, että ’Sudanissa ei ole uskonnonvapautta’.
Kuvateksti: Sudanin kristittyjen mielestä viimeaikaiset toimet kuten omaisuuden palauttaminen kirkoille ja raamattulastissa olleen laivan vapauttaminen ovat vain ’kosmeettisia’ yrityksiä rauhoittaa ja normalisoida kansainvälisiä suhteita.