Uutiset
31.03.2020

Sri Lankan pommi-iskun uhrit: ”Oma maamme on unohtanut meidät, mutta te ette ole”

Mitä tekisit, jos sinulle rakkaat ihmiset joutuisivat kärsimään sillä aikaa, kun olet itse poissa kotoa? Mitä sanoisit heille, kun palaat takaisin? Mitä kysyisit Jumalalta? Pastori Rohanin ei tarvitse miettiä vastauksia näihin kysymyksiin – hän näet tietää vastaukset.

Pääsiäissunnuntaina 2019, kun itsemurhapommittaja iski Rohanin johtamaan Zion-seurakuntaan Batticaloassa, Sri Lankassa, hän oli itse puhujamatkalla Norjassa-  poissa perheensä ja seurakuntalaistensa luota.

Pastori Roshan oli puhumassa norjalaisessa seurakunnassa marttyyriudesta ja siitä, kuinka hän ei pelkäisi, vaikka joutuisi kuolemaan Jeesuksen Kristuksen tähden. “Vaikka Herra kutsuisi minut luokseen tänä iltana, palvelutyö jatkuisi. Perheeni jatkaa Herran palvelemista ja koko seurakunta palvelee Herraa. Palvelutyö ei päättyisi.”

Zion-seurakunnan johtaja pastori Roshan kertoo seurakuntalaistensa sinnikkyydestä, Jumalan antamasta näystä ja uskovien tuesta ympäri maailmaa,

Jokainen nuoli tähdättynä Zion-seurakuntaa kohti

“Emme koskaan lopettaneet jumalanpalveluksia; pidimme seuraavan sunnuntain palveluksen vuokratiloissa”, kertoo pastori. Pastori ja muut seurakunnan johtajat päättivät, ettei pelolla ole sijaa seurakunnassa. Vaikka tuska on hyvin todellista, niin on Pyhän Hengen voimakin. “Monet olivat sairaalahoidossa ja perheet huolehtivat heistä, mutta kun heidät kotiutettiin sairaalasta, he tulivat taas kirkkoon”, pastori sanoo. Pastori joutui kohtaamaan surevan seurakunnan lisäksi viranomaisten kyselyiden tulvan. “ISIS ilmoittautui iskun tekijäksi, ja tekoa seurasi kansainvälinen tutkinta. Tutkijat Iso-Britanniasta, Yhdysvalloista, Australiasta, Intiasta ja jopa CIA:n väki tutki rikosta yli kuukauden ajan.” Tapaus johti useisiin oikeusjuttuihin. Viisi viikkoa iskun jälkeen viranomaiset tulivat ja veivät koko seurakunnan omaisuuden ja irtaimiston oikeudenkäynteihin – jopa ehjänä säilyneet moottoripyörät. Pastori Roshanilta ja kolmelta lakimieheltä kesti seitsemän viikkoa saada omaisuus takaisin.

Näytti siltä kuin jokainen paikallinen viranomainen olisi kääntänyt selkänsä Zion-seurakunnalle. Hallitus oli aikeissa sulkea koko kirkon, mutta lukuisat vetoomukset pelastivat kirkon, ja pastori ei koskaan antanut periksi. Hän teki kaiken voitavansa, jotta seurakunnalla olisi jumalanpalveluspaikka sunnuntaisin. Hänen sinnikkyytensä tuotti tulosta: seurakunta pystyi vuokraamaan tilat jumalanpalveluksia varten ja vanhan kirkkorakennuksen jälleenrakennus on hiljalleen käynnissä.

Pastori Roshan uskoo, että koko Sri Lanka tulee aikanaan pelastumaan; perhe perheeltä ja kylä kylältä.

Tuska on yhä olemassa

Pastori Roshanilla on edelleen paljon kysymyksiä liittyen pääsiäisen 2019 tapahtumiin. Yksi niistä on se, miksi niin monta lasta kuoli hyökkäyksessä. Kun häneltä kysyttiin asiasta, hän sanoo, ettei ymmärrä miksi. “Vain Herra voi vastata tähän. Vastaukset ovat piilossa meiltä. Jotkin asiat paljastetaan meille, toisia ei.”

Eräs hyökkäyksessä henkensä menettänyt poika oli vain hetkeä ennen iskua kysynyt äidiltään: “Amma (äiti), mitä tekisit jos kuolisit tänään?” Järkyttynyt äiti ei tiennyt, mitä vastata siihen ja hän torui lastaan tuollaisen kysymyksen esittämisestä. Toinen poika oli piirtänyt pyhäkoulussa kuvan kirkon eteen pysäköidystä ambulanssista. Pyhäkoulunopettajan mielestä se oli tuntunut oudolta, mutta hän ei ollut ajatellut asiaa sen enempää.

Kun pastori Roshanilta kysyttiin, eikö tapahtuman aiheuttama tuska saanut häntä koskaan epäilemään Jumalan rakkautta, hän vastasi kieltävästi – suurella luottamuksella. Hän viittasi Heprealaiskirjeeseen 11:35-38, jossa kerrotaan uskovista, jotka valitsivat vainon hetkellisen vapauden sijaan. He valitsivat kodittomuuden ja köyhyyden, kipua pelkäämättä, sillä he tiesivät, että heidän palkkansa olisi suuri. “Me laulamme aina: ”jos elän, elän Herralle, jos kuolen, kuolen Herralle’.

Näky Zion-seurakuntaa varten

Pastori Roshan rohkaisee ryhmäänsä ja seurakuntaansa pysymään lujana. Hän uskoo, että seurakunnalle on varattuna suuria asioita – kyyneleet ovat välttämättömiä ja tärkeitä, mutta ne eivät saa koskaan estää meitä näkemästä Jumalan meille varaamia lupauksia.

Pastori Roshan kokee syvää ja sanoinkuvaamatonta surua siitä, että oli itse toisessa maassa, kun hänen seurakuntansa kärsi. Silti hänen uskoaan ei voi lannistaa. “Nämä hyökkäykset eivät voi pysäyttää meitä. Jumalanpalveluksiin tulee uusia perheitä viikottain. Me maksoimme kovan hinnan: 31 henkilöä menehtyi, 87 loukkaantui. Mutta koko Sri Lanka tulee pelastumaan.”

Pastori Roshan välittää terveisensä Open Doors-tiimin kautta: ”Ensiksi haluan kiittää teitä. Sri Lanka on unohtanut meidät, mutta te ette ole. Olette olleet niin rohkaisevia. Kiitos tulostanne. Jokainen rohkaisun sana ja ele, jokainen rukous on saavuttanut meidät ja ne ovat siunanneet meitä syvästi. Haasteet ja tarpeet olivat ylivoimaisia, mutta Jumala käytti teitä. Hän laittoi sydämiinne halun auttaa meitä. Jokainen antamanne sentti on saavuttanut meidät. Jatkakaa hyvän tekemistä. Vain kun olemme elossa, voimme tehdä jotain. Jeesus tulee pian. Kun voitte tehdä jotain, tehkää. Älkää epäröikö. Tehkää se nyt. Tehkää se Open Doorsin kautta. Se saavuttaa meidät.”

Pommi-iskut eivät ole pysäyttäneet seurakunnan kasvua – jumalanpalveluksiin tulee uusia perheitä viikoittain.

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.

Rukousaiheita:
* rukoilkaa Zion-seurakunnan jäsenten puolesta, jotka yhä surevat rakkaitaan ja niiden puolesta, jotka yrittävät toipua hyökkäyksestä – rukoilkaa heille lohtua ja rohkaisua

* rukoilkaa pastori Roshanin puolesta hänen johtaessaan seurakuntaansa – rukoilkaa, että Jumala antaa viisautta johtaa seurakuntaa eteenpäin siihen, mitä Jumalalla on heitä varten

* muistakaa edelleen Sri Lankaa, erityisesti huhtikuun aikana, jolloin hyökkäyksestä tulee kuluneeksi vuosi. Zion-seurakunta ei ollut ainoa hyökkäyksen uhri – kahteen muuhun kirkkoon ja kolmeen luksushotelliin Colombossa ja Negombossa hyökättiin myös. Rukoilkaa srilankalaisten puolesta.