Pakistanilainen tuomioistuin on antanut 14 vuoden vankeustuomion kristityn tytön raiskanneelle nuorelle miehelle ja velvoittanut hänet maksamaan 200 000 pakistanin rupian (n.2000 USD) sakon. Aktivistit ovat ottaneet uutisen ilolla vastaan, sillä tapaus on yksi harvoja kristittyjen hyväksi tuomittuja oikeuden päätöksiä. Tuomari Chaudhry Zulfiqar Ali julisti päätöksen raiskaajan Fakhr-e-Alamin, läsnäollessa 2. toukokuuta. Tuomittu lähetettiin saman tien Sialkotin vankilaan.
Alam oli rikoksen tapahtuma-aikana n. 17-vuotias. Tuomio langetettiin poliisin tutkintaraportin sekä lääketieteellisen tutkimuksen perusteella, jotka tukivat syyttäjän todistusaineistoa. Maksimirangaistus raiskauksesta Pakistanissa on 25 vuotta vankeutta. Oikeus kuitenkin totesi, että Alam oli alaikäinen eikä hänellä ollut aiempaa rikosrekisteriä.
Tapahtumat saivat alkunsa 20.4.2014 puolenpäivän aikaan, kun Saira Bibi lähti käymään kaupassa. Oikeudenkäynnissä Saira todisti rohkeasti syytettyä vastaan. Sairan mukaan Fakhr-e-Alam tapasi hänet kauppareissulla, nosti hänet syliin ja vei läheiselle asuinalueelle, jossa raiskasi hänet. Sairan kaksi veljeä saapuivat paikalle ja pelastivat tytön. Tällöin syytetty pakeni paikalta.
Heti tapauksen jälkeen kaksi maanomistajaa painosti Sairan perhettä olemaan ilmoittamatta poliisille. Tämä tehtiin vasta kun paikallinen televisio ja sanomalehdet olivat tiedottaneet asiasta. Uhri oli edelleen psyykkisesti ja fyysisesti traumatisoitunut, kun hänet kaksi päivää myöhemmin toimitettiin sairaalahoitoon.
Mediahuomion johdosta Pakistanin korkein oikeus puuttui tapaukseen ja määräsi alueellisen poliisipäällikön luovuttamaan poliisiraportin. Punjabin pääministeri Mian Shahbaz Sharif sanoi myös varmistavansa, että syyllinen joutuu vastuuseen.
Uhrin perhe kuitenkin kohtasi – ja kohtaa edelleen – monia haasteita, mm. uhkauksia, sosiaalista häpeää ja toimeentulonsa menetyksen. Uhkauksien johdosta perhe joutui tapauksen jälkeen muuttamaan pois kotikylästään, Sialkotin kaupungin alueelle, jossa he joutuvat elämään ulkosalla.
Sairan äiti Shaguftah Bibi kertoi World Watchille, että he eivät ole peloissaan, sillä Taivaallinen Isä on heidän kanssaan. “Vain muutamia päiviä ennen oikeuden päätöstä mieheni irtisanottiin työstään, koska emme suostuneet luopumaan jutusta. Muutama päivä sitten kaksi miestä pysäytti poikani Shahbazin, joka oli jättänyt jutun syyttäjälle, He sanoivat, että kaikki neljä poikaamme joutuisivat vastaamaan seurauksista. Kerroin pojalleni, että jos joku vielä kerran sanoisi noin, hänen pitäisi vastata, että tehkää mitä haluatte, mutta tulkaa keskellä kirkasta päivää, niin muutkin näkevät mitä meille tehdään.”
“ Pysy vahvana oikeuden puolesta”
Asianajaja Riaz Anjum, joka edusti uhria, kertoi World Watchille, että syytetyllä ei ollut esittää mitään puolustusta, joten puolustuksen strategiana oli pitkittää oikeuskäsittelyä ja olla esittämättä mitään todisteita, uhrin perheen lannistamiseksi. Oikeusistuin kuitenkin totesi, että ”esiin ei ollut tullut sellaista, joka olisi kyseenalaistanut uhrin kertomuksen. Syytetty ei kyennyt esittämään virheitä syyttäjän toiminnassa.” Todettiin myös, että kaksi veljestä ja heidän äitinsä eivät olisi tahallisesti tahranneet Sairan mainetta. ”Ei ole myöskään uskottavaa, että uhri asettaisi vaakalaudalle tulevaisuutensa ja henkilökohtaisen ja perheensä kunnian esittämällä valheellisia syytöksiä… motiivien puuttuessa … lääketieteellinen todistusaineisto tukee silminnäkijätodistusta.”
Asianajaja Anjumin mukaan Sairan perheen ongelmat eivät ole vielä lopussa, sillä Alam on valittanut tuomioistuimen päätöksestä. Sairan äiti sanoo: ”Me pysymme lujina oikeuden puolesta Hänen armonsa avulla.”
Pakistanin muslimienemmistöisestä väestöstä on kristittyjä n.1,5 prosenttia – noin 3 – 5 miljoonaa – ja he ovat maan köyhin vähemmistöryhmä. Pakistan on sijalla viisi vuoden 2018 World Watchin 50 vaarallisimman maan listalla. Koska Pakistanissa kristityt ovat pienenä vähemmistönä ja hyvin köyhiä ja lainsäädäntö heikosti valmisteltu, kristittyihin kohdistuvat rikokset jäävät yleisesti vaille rangaistusta.