Uutiset
08.07.2022

Salaisen uskon neljä vaihetta

Monessa maailmankolkassa Jeesuksen seuraaminen on rikos, joskus jopa laissa määritelty rangaistava teko. Siitä huolimatta salaisia uskovia on ympäri maailmaa. Aasiassa heitä on lukemattomia.

Näiden uskovien on usein mahdotonta kertoa uskostaan. Heitä vainotaan, heidän perheensä hylkää heidät, viranomaiset ja uskonnolliset vaikuttajat painostavat heitä, tai heitä kidutetaan, kunnes he kieltävät kristinuskon. Uskonnonvapaus on heille lähes olematon käsite.

“Muslimimaailmassa uskon ilmaiseminen ulkoisesti ei ole yksinkertaista, koska sillä voi olla haitallisia vaikutuksia uskovan elämään”, kertoo Open Doorsin paikallinen työntekijä. “Meidän tulee aina pyytää Jumalalta viisautta kohdatessamme näitä kristittyjä sekä luottamusta siihen, että Jumalan ajoitus on täydellinen. Mitä nämä kristityt päättävätkin, me autamme heitä kasvamaan uskossaan, jotta Jumalan tahto tapahtuisi heidän elämässään.”

Vaikeuksista huolimatta monet kristityt tunnustavat uskonsa Jeesukseen avoimesti. Seuraavassa esitellään tositarinoita salaisista uskovista Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa neljän vaiheen kautta.

VAIHE 1: Edes perheet ja ystävät eivät tiedä salaisesti uskovien uskosta

MAA ETELÄ-AASIASSA

Morium on 19-vuotias salainen uskova nuori nainen maan lounaisosasta. Hän on kasvanut hyvin konservatiivisessa muslimiperheessä. Perhe rajoittaa kaikkia hänen elämänsä osa-alueita. Hän ei saa käyttää kännykkää, ja hänen ainoat naispuoliset ystävänsä ovat perheen valitsemia ja hyväksymiä.

Eräänä päivänä Morium tapasi sattumalta kristityn tytön, jonka kanssa hän ystävystyi nopeasti. He puhuivat toisilleen kaikesta, jopa Jeesuksesta. Morium kiinnostui yhä enemmän Jeesuksesta, joka eli maan päällä kaksi vuosituhatta sitten. Tyttö livahti usein ulos tapaamaan tätä kristittyä ystäväänsä ja kyseli lisää kristinuskosta. Pian Morium otti Jeesuksen vastaan elämäänsä.

Morium salasi perheeltään ystävyytensä kristityn tytön kanssa, koska tiesi, ettei perhe hyväksyisi ystävyyttä. “Jos vanhempani saisivat tietää, he eivät enää päästäisi minua pois kotoa”, Morium sanoi ääni väristen.

“Minun on mahdotonta kertoa uskostani perheelleni. He eivät saa tietää siitä. Tulin tänne saadakseni lisää tietoa Jeesuksesta Kristuksesta sekä kristinuskon kulttuurista”, Morium sanoi Open Doorsin yhteistyökumppanien järjestämällä nuortenleirillä, jolle hän osallistui tänä vuonna. “Tulin tänne salaa. Vanhempani ja sisarukseni eivät tiedä. En voi koskaan kertoa heille tästä. Valehtelin vanhemmilleni, jotta pääsin osallistumaan tälle leirille. Rakastan Jeesusta ja tällaisiin tilaisuuksiin osallistumista, mutta en tiedä, miten tekisin sen.”

Morium ei ole varma, kauanko hän pystyy pitämään uskonsa salaisuutena, mutta tällä hetkellä se on turvallisinta.

VAIHE 2: Salaiset uskovat tunnustavat vähitellen rakkautensa Jeesukseen yhä useammalle

MAA KAAKKOIS-AASIASSA

Kabir (nimi muutettu) on uskonut salaa Isa Almasihiin (Jeesukseen Kristukseen) neljä vuotta. Hän piti uskonsa salassa perheeltään ja ystäviltään, koska hän kuului hartaaseen muslimiperheeseen ja heimoon, joka on tunnetusti ylpeä islamilaisuudestaan.

Kun Kabir kohtasi Jeesuksen Kristuksen rakkauden ja rauhan, hän tiesi kristityksi kääntymisen vaarat. Hän salasi uskonsa jonkin aikaa mutta sai lopulta rohkeutta Jumalalta. Open Doorsin työn kautta hän sai uskallusta kohdata vainot tietäen, että ne ovat kristitylle väistämättömiä.

“Suhteeni Kristukseen syveni ja aloin miettiä, miksi pitäisin jotain näin mahtavaa salassa rakkailtani”, Kabir kertoi.

Ennen kuin Kabir päätti kertoa läheisilleen hyvät uutiset, lähipiiri oli jo saanut vihiä hänen uskostaan. Osa Kabirin sisaruksista oli kuullut kääntymisestä. He olivat vihaisia, mutta he olivat pitäneet asian omana tietonaan suojellakseen veljeään. Kuultuaan Kabirin todistuksen he hyväksyivät asian ja alkoivat kuunnella häntä, vaikka tieto ensin heitä järkyttikin.

Kabirin vanhemmat, jotka asuvat kaukana, eivät vieläkään tiedä Kabirin kääntymisestä kristityksi. Hän rukoilee, että Jumala avaisi ovia ja koko hänen perheensä saisi tuntea Jeesuksen.

VAIHE 3: Viranomaiset, uskonnolliset johtajat, perhe tai yhteisö ahdistelevat uskoviksi paljastuneita

MAA KAAKKOIS-AASIASSA

“Kukaan ei ymmärtänyt tilannettani. Tunsin toivottomuutta. Halusin tappaa itseni. Itkin kovasti”, kertoi Ruti (nimi muutettu), perheensä vainot kohdannut kristitty. ”Sitten tunsin sydämessäni rauhan ja ääni puhui minulle: ‘Sinun täytyy rauhoittua. Sinun ei tarvitse itkeä. Jumala hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Hän tietää, mitä elämässäsi tapahtuu. Olet hänelle tärkeä. Olet arvokas.’”

17-vuotias Ruti ei olisi koskaan uskonut, että hänen perheensä tuomitsisi rakastumisen kristittyyn.

Kun Ruti kertoi perheelleen kääntyneensä Jeesuksen seuraajaksi, he eivät olleet uskoa häntä. Kun he kuulivat Rutin poikaystävän olevan kristitty, he raivostuivat. He tekivät kaikkensa erottaakseen parin; he kutsuivat jopa shamaaneita noitumaan heitä. Tapahtuneen takia Ruti kääntyi pois islamista. Ruti pakotettiin juomaan rohto, joka ”karkottaisi hänestä kristillisen hengen”. Perhe pahoinpiteli häntä fyysisesti hengellisyyden varjolla. He rikkoivat hänen kristinuskoon viittaavaa omaisuuttaan hänen nähtensä. He vaativat häntä kieltämään Kristuksen, mutta Ruti huusi rohkeasti: “Uskon vain Jeesukseen! Jeesukseen! Jeesukseen!”

Häntä lyötiin kerran, toisen kerran, kolmannen kerran… Häntä lyötiin ja kuristettiin.

“He vetivät minua myös hiuksistani ja leikkasivat niitä. Käsiäni pideltiin niin tiukasti, että kynteni alkoivat irrota. Koko sinä aikana en kuitenkaan tuntenut kipua”, Ruti jatkoi. “He lopettivat kuristamisen vain, koska luulivat minun kutsuvan Allahia.”

Pari kuukautta myöhemmin Rutin hetki koitti. Hän onnistui livahtamaan bussille, jolla hän pääsi toiseen kaupunkiin kauas perheestään. Hän ei ollut koskaan ennen matkustanut minnekään yksin eikä varsinkaan kaupunkiin, jossa ei ollut koskaan käynyt. Hänellä oli kaupungissa kristittyjä tuttavia, jotka järjestivät hänelle turvallisen majapaikan.

Tällä hetkellä Ruti asuu kristittyjen luona, jotka opettavat hänelle enemmän kristinuskosta ja pitävät hänestä huolta. Open Doors tukee häntä taloudellisesti, kunnes hän pääsee jaloilleen. Kokemiensa traumojen ja perheensä vainojen jälkeen Ruti edelleen unelmoi olevansa jonain päivänä opettaja, joka opettaa ihmisille sen Jeesuksen Kristuksen rakkaudesta ja rauhasta, joka pelasti hänen sielunsa.

VAIHE 4: Salaa uskovat paljastavat uskonsa avoimesti perheelleen, ystävilleen ja yhteisölleen

MAA KAAKKOIS-AASIASSA

Katharina (nimi muutettu) oli arvostetun uskonnollisen johtajan tytär. Koko elämänsä hän oli kuuliainen islamin opeille eikä koskaan kyseenalaistanut niitä. Vasta mentyään naimisiin miehen kanssa, joka oli katolisen kasvatuksen saanut ateisti, hän alkoi kyseenalaistaa omaa uskoaan.

Katharinan mies suhtautui uskontoon skeptisesti. Kun hänet pakotettiin avioliiton yhteydessä kääntymään muslimiksi, hän alkoi kysellä Katharinalta kysymyksiä, jotka herättivät vaimossa yhä lisää kysymyksiä.

Katharina esitti kysymykset isälleen, joka vastasi jokaiseen ja esitteli tyttärelle jopa uskonnollisia oppineita, jotka antoivat omat vastauksensa. Katharina koki kuitenkin, ettei mikään vastaus tyydyttänyt häntä.

Kokemus ajoi Katharinan tekemään omaa tutkimusta. Hän liittyi moniin ryhmäkeskusteluihin, joista jotkut olivat islamin suhteen kyseenalaisia. Kuukausien tutkimisen ja itsetutkiskelun jälkeen Katharina löysi jotenkin Raamatun. Kun hän avasi sen, häntä vaivaamaan jääneet kysymykset saivat aidosti tyydyttävän vastauksen. Hän jakoi suuren löytönsä aviomiehensä kanssa. Pian aviomieskin otti Kristuksen vastaan, vaikka oli ollut epäileväinen uskontojen suhteen. He kertoivat rakkaudestaan Kristukseen kaikille mahdollisille ihmisille. Monet ovatkin saaneet tuntea Jumalan heidän todistuksensa kautta.

Katharinaa ja hänen miestään vainottiin paljon sekä perheen piirissä että työelämässä. Vainojen vuoksi heidän täytyi lähteä maasta. Muutaman vuoden kuluttua he päättivät kuitenkin palata jatkaakseen työtä, jonka Herra oli asettanut heidän sydämelleen.

Katharinan perhe on katkaissut välit häneen. Hän ei saanut edes hyvästellä isäänsä tämän kuollessa, vaikka perhe tiesi Katharinan rakastavan isäänsä todella paljon.

Katharina pitää kiinni uskostaan Jeesukseen ja jatkaa rukousta perheensä pelastumisen puolesta. Pariskunta isännöi paikallista kirkkoa kooten salaisia uskovia yhteen ylistämään Jumalaa.

Jatkakaamme rukouksia Katharinan ja hänen perheensä turvallisuuden ja terveyden puolesta. Rukoillaan, että he saisivat vastaisuudessakin olla siunauksena monille.

Kuuntele podcast

Katso video