Uutiset
20.09.2022

Ruth, 22, hylättiin teininä: ”Olen edelleen täällä sanomassa, että huominen on parempi”

Etiopialainen Ruth löysi teini-iässä toivon ja levon Jeesuksessa ja luopui kaikesta seuratakseen häntä. Vaikka hän menetti perheensä ja ystävänsä juuri silloin, kun tarvitsi heitä eniten, hän piti kiinni uskostaan Jumalaan.

Ruthin kampaamoliike sijaitsee vilkkaalla asuinalueella. Nuori nainen on vasta 22-vuotias, mutta kävisi helposti 16-vuotiaasta. Ruthin on täytynyt varttua aikuiseksi nopeasti.

”Olen kotoisin alueelta, jota hallitsee perinteinen uskonto. Siksi siellä on hyvin vaikeaa elää kristittynä. Traditiot ja rituaalit määrittävät perheen ja yhteisön elämää. Jos joku on evankelinen kristitty, se tiedetään. Tälle ihmiselle ei puhuta tai hänen kanssaan ei olla edes tekemisissä. Tällä hetkellä perheeni ei puhu minulle lainkaan.”

Uskonsa vuoksi eristetty

Ruth oppi 14-vuotiaana tuntemaan Jeesuksen, kun erään ystävän äiti kertoi hänelle evankeliumin. ”Hän sanoi minulle selvästi, että Herran Jeesuksen, Kristuksen, kautta pelastumme. Kun hän sanoi, ettei ole muuta pelastustietä kuin Jeesus, vastasin, että okei.”

Nuori tyttö ei kuitenkaan voinut ennakoida ratkaisunsa seurauksia. 

Sitten hänen perheensä löysi Raamatun tytön huoneesta.

Kahden vuoden ajan Ruth osallistui pienen paikallisen kirkon jumalanpalveluksiin. Sitten hänen perheensä löysi Raamatun tytön huoneesta. Ruthin unelmat koulutuksesta ja lupaavasta tulevaisuudesta katosivat nopeasti. Hänen vanhempansa hylkäsivät hänet, ja ystävät katsoivat toisaalle, kun Ruth lähestyi heitä.

Ruth kertoo: ”Eristäminen on tuskallista. On vaikea ymmärtää, kuinka minua rakastanut perheeni saattoi yhtäkkiä vihata minua. Tämä kaikki aiheuttaa hirvittäviä tunteita.” 

Vaikka Ruthin elämä ei ole mennyt hänen ajatustensa mukaisesti, hän on edelleen toiveikas. Hän ei anna tunteilleen valtaa, ja ennen kaikkea hän pitää tiukasti kiinni uskostaan Jumalaan ja hänen huolenpitoonsa.

”Ylistän Jumalaa siitä, että vaikka elämä on nyt raskasta eikä suju suunnitelmieni mukaisesti ja vaikka en ikätoverieni tavoin pystynyt jatkamaan koulunkäyntiäni, olen edelleen täällä kertomassa, että huominen on parempi.”

Uusi ammatti, uusi kaupunki

Kotikaupungissaan Ruth oli neuvoton. Hän asui erään seurakuntalaisen luona, mutta ilman perheen tukea hänellä ei ollut kaupungissa tulevaisuutta.

Vaikka Ruth on älykäs nainen, kaikki hänen kohtaamansa paine oli aiheuttanut hänessä valtavaa ahdistusta eikä hän ollut onnistunut saamaan kouluaan päätökseen. Koska kukaan ei tukenut häntä, hän joutui hakeutumaan yksinkertaisiin töihin. 

Ruth tarvitsee jatkuvaa tukea myös henkisesti ja hengellisesti. 

Ruthin seurakunnan pastori otti yhteyttä Open Doorsiin, josta ehdotettiin, että Ruth lähetettäisiin lyhyelle kampaajakurssille.

“Sanoin heille, että haluan tehdä työtä. Vähintäänkin haluan ansaita jotain, mitä voin kutsua omakseni. Sanoin, että haluan elämäni muuttuvan”, Ruth kertoo.

Open Doors auttoi Ruthia suorittamaan ammattiin valmistavan kurssin vuonna 2021. Sen jälkeenkin pysyimme Ruthin rinnalla, kun hän päätti muuttaa toiseen kaupunkiin ja avata pienen kampaamoliikkeen. Ikävä kyllä kulunut vuosi on ollut todella vaikea erityisesti Ruthin kaltaisille nuorille, jotka yrittävät aloittaa liiketoimintaa, mutta saavat vain vähän tai eivät lainkaan tukea perheeltään tai yhteisöltään.

Taloudellisia ja henkisiä haasteita

Etiopian taloustilanne on huonontunut aseellisten selkkausten ja Covid-19-pandemian vuoksi. Monet ihmiset, myös Ruth, joutuvat kamppailemaan tullakseen toimeen. Kampaamoala on muuttunut kausiluonteiseksi työksi. 

Ruth on kuitenkin jo laatinut suunnitelman saadakseen lisää asiakkaita. ”Menestyvissä kampaamoliikkeissä myydään tuotteita asiakkaitten houkuttelemiseksi. Kun asiakas tulee ostamaan jotain tuotetta, hän laitattaa samalla hiuksensa.”

Saharan eteläpuolisen Afrikan nuorissa on potentiaalia viedä evankeliumia uskollisesti eteenpäin.

Ruth tarvitsee jatkuvaa tukea myös henkisesti ja hengellisesti. Hänen ympärillään on ihmisiä, jotka pitävät hänestä huolta, ja paikallisen kirkon pastori on hänen tukenaan. Ruth pitää myös Open Doorsin väkeä ystävinään, mutta hänellä ei ole ystäväjoukkoa, jonka kanssa voisi jakaa ilot ja surut ja viettää aikaa viikonloppuisin. Ruth on jo kysynyt pastoriltaan, pystyisikö hän liittymään johonkin raamattupiiriin.

Saharan eteläpuolisen Afrikan nuorissa on potentiaalia viedä evankeliumia uskollisesti eteenpäin. Ruth sanoo: ”Haluan olla aktiivinen ja tehdä työtä. En halua saavuttaa jotain vain itselleni vaan myös jaettavaksi muiden kanssa.” 

Ruth välittää myös rukouspyynnön: ”Pyytäkää Jumalaa auttamaan minua kaikessa. Raamattu sanoo, että Herran pelko on viisauden alku. Niinpä haluan asettaa Jumalan ensimmäiselle sijalle kaikessa, mitä teen. Toivon, että Jumala auttaa minua ja suojelee kaikelta pahalta.”

Kuuntele podcast