Uutiset
22.03.2019

Rohkaiseva tapaaminen Beunin kanssa Laosissa

Beun on palava uskova ja evankelista Laosista. Kerroimme hänen tarinansa vuonna 2017. Mitä hänelle kuuluu nyt?

Beun oppi tuntemaan Kristuksen veljensä kuoleman aikaan. Tullessaan Kristuksen seuraajaksi hän tiesi, että se voisi maksaa hänen henkensä. Pian Jumala alkoi käyttää Beunia parantaessaan sairaita, kuuroja ja rampoja. Tämä palvelutehtävä veti monet kyläläiset Jeesuksen luokse mutta kiinnitti myös vastustajien huomion. He myrkyttivät Beunin siipikarjan ja esittivät syytöksiä häntä vastaan, mikä johti viiden kuukauden vankeusrangaistukseen vuonna 2016.

Vankeus ei kuitenkaan estänyt Beunia toteuttamasta Jumalan tahtoa elämässään. Kun Beun vapautui vankilasta, autoimme häntä kotinsa ja opetuslapseuskeskuksen rakentamisessa. Lisäksi autoimme häntä perustamaan sienifarmin, josta saatujen tulojen turvin Beun ja hänen tiiminsä voivat jatkaa evankelioimistyötä Laosissa. Beun osallistui myös ”Lujana myrskyn halki” -koulutukseen ja välitti oppimansa seurakuntalaisilleen.

Tiimimme vieraili hiljattain Beunin luona. Viime tapaamisemme jälkeen hänen seurakuntansa on kasvanut viidestä lähes viisikymmenhenkiseksi, mistä ylistys kuuluu Jumalalle.

Kristittyjen yhteyttä kotikirkossa

Opetuslapseuskeskuksen edessä meitä odottivat Beun ja ryhmä muita lämpimästi hymyileviä ihmisiä, joista osan tunnistin Beunin perheenjäseniksi. Tervehdittyämme toisiamme Beunin miniä Peth ohjasi meidät sisälle, missä niin lapset kuin aikuisetkin istuivat lattialla.

Vuosi sitten sama rakennus oli vielä tyhjä, eikä siellä kuulunut muuta kuin rakennusmiesten kirveiden ja sahojen ääntä. Nyt sen tilalle oli tullut leikkivien lasten hihkunta, nuorten hyräilemien ylistyslaulujen sävelet ja kuluneen viikon kuulumisia vaihtavien aikuisten puheensorina. Siis perheen ääniä, musiikkia korvilleni. Väkeä tuli lisää, ja lopulta jouduimme puristumaan toisiamme vasten mahtuaksemme kaikki sisälle. Tunnelma oli kuitenkin kodikas.

”Meillä on vieraita toisesta maasta”, Beun kertoi hymyillen ihmisjoukolle, ”mutta lisäksi meillä on muista kylistä ja kaupungeista vieraina ystäviä, jotka ovat juuri oppineet tuntemaan Kristuksen. Toivotetaan heidät tervetulleiksi!”

Monet paikallaolijoista kertoivat rohkaisevia todistuksia Jumalan suuruudesta elämässään. Esimerkiksi 25-vuotias Nui oli tullut tunnin moottoripyörämatkan päästä, koska halusi oppia lisää Raamatusta. Hän oli ottanut Jeesuksen vastaan vain pari päivää sitten. Vasta leskeksi jäänyt Lina puolestaan kertoi olevansa kiitollinen lohdusta, jota on kotikirkossaan saanut. Hän sanoi tuntevansa itsensä yksinäiseksi ja surulliseksi kotonaan, mutta kokevansa rauhaa kristittyjen yhteydessä ja kuunnellessaan opetusta.

Kokouksen lopussa rukoilimme Beunin johdolla kaikkien osallistujien puolesta. Kannoimme rukouksissa Jumalan eteen muun muassa lesken, sairaan lapsen, auto-onnettomuuteen joutuneen miehen ja vasta uskoon tulleen perheen. Kun kokouksen jälkeen söimme runsaan lounaan, huomasin, että niin nuoret ja vanhat kuin miehet ja naisetkin istuivat vierekkäin. Se on harvinaista, sillä erityisesti heimojen asuttamissa kylissä sukupuoli- ja sukupolvierot vaikuttavat vahvasti myös kirkon elämään. Beunin kotikirkko oli erilainen, mielestäni sellainen kuin kirkon kuuluukin olla: yhtä Kristuksessa.

Tiimiläisten kokemuksia

Kuinka Beunin kirkko on voinut kasvaa näin voimakkaasti? Hänellä on tiimi. Jeesuksella oli opetuslapsinaan kaksitoista tavallista miestä – Beunilla on kuusi.
”Pyrimme tavoittamaan Hmongin, Khmun ja Tai Damin heimot. Emme tiedä, toteutuvatko suunnitelmamme, mutta alistamme ne Jumalalle. On Hänestä kiinni, haluaako Hän meidän jatkavan palvelutehtäväämme täällä. Ellei, menemme sinne, minne Hän kutsuu.”

Pari päivää kokouksen jälkeen minut ja ystäväni Open Doorsista tutustutettiin kolmeen Beunin tiimin jäseneen. Tervehtiessämme toisiamme sisään tuli myös Phet tuoreita hedelmiä mukanaan ja sitten Beunin vaimo Kham, joka tarjoili meille aterian. Istuimme piirissä lattialla: minä ja ystäväni Open Doorsista, Beunin poika, joka toimi tulkkinamme, Beun ja hänen tiimiläisensä vaimoineen ja lapsineen. Hyvän ruuan äärellä Beunin tiimi kertoi kokemuksistaan Kristuksen seuraajina: ylä- ja alamäistä, haasteista ja ihmeistä.

25-vuotias Sipho* kertoi: ”Kun olin pieni poika, koko perheeni häädettiin kylästä, koska olimme kristittyjä. Etsimme turhaan paikkaa, johon muuttaa, ja päädyimme asumaan kymmenen vuotta metsässä. Eräänä päivänä kylän päällikkö soitti ja päästi meidät asumaan vanhaan taloomme. Vuoden päästä kuitenkin lähdimme kylästä ja muutimme maakuntaan, jossa Beun asuu. Yritimme perustaa kotikirkon, mutta kylän päällikkö ja maakunnan kuvernööri estivät meitä. Sitten tapasin Beunin perheineen ja liityin hänen kotikirkkoonsa. Hän on opettanut minua pysymään vahvana uskossani Kristukseen, levittämään evankeliumia ja saarnaamaan. Nyt hän auttaa minua johtamaan omaa kotikirkkoani.”

Jet*, Khmu-heimoon kuuluva uskova ja Beunin opetuslapsi, kertoo kuulleensa evankeliumin viisi vuotta sitten ja ottaneensa Kristuksen vastaan. Hän oli tuolloin hyvin sairas, mutta parani. Jetin koko elämä muuttui, ja hän alkoi levittää hyvää sanomaa muillekin. Hänellä on nyt kotiseurakunta kylässään.
”Viime vuonna ryhmä nuoria tuli luokseni ja pyysi minua lähettämään heidät kaupunkiin parempiin töihin. Kylämme päällikkö näki tämän ja teki ilmoituksen poliisille. Päällikkö, nuorten vanhemmat ja jotkut kyläläiset syyttivät minua väittäen, että myyn heidät ulkomaalaisille. He tekivät niin, koska minulla on kuorma-auto ja koska olen kristitty. Olen paha tyyppi, koska seuraan Jeesusta. En kosta heille, vaan annan asian olla. Jos minun pitäisi verrata vanhaa elämääni uuteen, uusi elämäni Kristuksen kanssa on paljon parempaa.”

”Minun nimeni on Khom.* Olin animisti, ennen kuin löysin Kristuksen, ja Beun auttoi minua vaeltamaan Jumalan tietä. Hän tuli kotiini ja opetti minua lukemaan Raamattua, rukoilemaan ja vahvistamaan uskoani Kristukseen.” Khom todisti myös siitä, kuinka Jumala on tuonut paljon uusia jäseniä Beunin kotikirkkoon, ja Jumalan armo ja parantava voima on muuttanut heidän elämäänsä. Esimerkiksi toukokuussa 2018 seitsemän ihmistä antoi elämänsä Kristukselle ja neljä heistä kastettiin.

Entä sitten Beun, onko hänellä kaikki hyvin? Valitettavasti ei: hänen sienifirmansa ei ole menestynyt. Sienet eivät kasva niin hyvin, että ne riittäisivät myyntiin, joten perhe käyttää niitä vain omaksi ravinnokseen. Turhautumisesta ja farmin ongelmista huolimatta perhe ei ole menettänyt intohimoaan todellista satoaan – ihmisiä – kohtaan.

Beun kertoo palvelutehtävässään tapahtuneen paljon. Hän on ollut tiimeineen jatkuvasti liikkeellä tavoittamassa ihmisiä ja julistamassa heille evankeliumia. Beunin mukaan hyvän uutisen levittäminen ei ole helppoa. Vaikka ihmiset kuuntelevat ja vastaanottavat Jeesuksen Vapahtajanaan, he unohtavat sitten asian eivätkä välitä sitoumuksestaan. Siksi Beun tiimeineen pitää tärkeänä opetuslapseuttaa eri kylissä niitä, jotka ovat tulleet uskoon. Ongelmana on myös se, että kaikki pastorit eivät opeta Raamatun mukaisesti, mikä hämmentää uskovia. Beun tähdentää, että on tärkeää opettaa heitä ymmärtämään Raamattua. Kun uskovat todella ymmärtävät, mistä kristinuskossa on kyse, he lähtevät levittämään hyvää sanomaa muillekin. Heidän uskonsa myös pysyy lujana eivätkä he koetuksista huolimatta palaa vanhoihin uskomuksiinsa.

Yksi ruumis Kristuksessa

Tavatessamme Beunin yli vuoden tauon jälkeen yksi innostavimmista asioista oli kertoa hänelle, kuinka hänen elämänsä on vaikuttanut muihin ihmisiin – myös Laosin ulkopuolella.
Kollegamme Ruotsin Open Doorsista, jotka olivat vierailleet Beunin luona vuonna 2017, lähettivät meille videoviestin. Katsoimme sen Beunin pojan tulkatessa. Beun tunnisti välittömästi kollegansa, ja lämmin hymy levisi hänen kasvoilleen. Näin hänen olevan onnellinen siitä, että ihmiset toisella puolella maailmaa rukoilevat hänen puolestaan ja ovat rohkaistuneita hänen tarinastaan.

Jälleennäkemisemme – Beunin, hänen poikansa, meidän ryhmämme, Ruotsin työtoverien ja kaikkien teidän Beunia tukeneitten ystävien eri puolilla maailmaa – sai minut tajuamaan, että mikään välimatka ei voi estää meitä rukoilemasta ja rohkaisemasta toinen toistamme. Kristuksen ruumis on yksi.

Kun lähdimme Beunin luota, voin vain ihmetellä, kuinka Jumala on ilmestynyt siunaten ja tehden ihmeitään niin Beunin kuin hänen perheensä ja tiiminsäkin elämässä. Koettelemukset eivät ole lannistaneet heitä. Beun jatkaa elämäänsä Herran kanssa askel askeleelta, ja te olette mukana hänen tiellään ja taisteluissaan. Kyse on enemmästä kuin avustanne sienifarmin ja kotikirkon perustamiseksi: rukouksenne ja rohkaisunne ovat auttaneet Beunia ja hänen tiimiään pääsemään lähemmäksi Jumalaa ja vahvistumaan uskossaan.

”Kiitän Jumalaa siitä, että rukoilette jatkuvasti minun ja palvelutehtäväni puolesta Laosissa. Kiitän mahdollisuudesta kertoa tarinani uskoville kaikkialla maailmassa. Kiitos tuestanne.”

Rukous- ja kiitosaiheita:

– Kiitos Jumalalle, joka on muuttanut monen ihmisen elämän Beunin ja hänen urhean tiiminsä kautta.
– Kiitos Jumalalle Pohjois-Laosin kotikirkosta, jossa veljemme ja sisaremme voivat kokoontua yhteen palvelemaan ja ylistämään elävää Jumalaa.
– Kiitos Jumalalle Beunista, hänen vaimostaan ja perheestään, Pethistä ja hänen miehestään sekä Beunin tiimiläisistä perheineen. Saakoon Jumala edelleen käyttää heitä ja vaikuttaa heidän elämässään.
– Rukoilkaa, että Jumala jatkossakin käyttäisi Beunin johtamaa opetuslapseuskeskusta / kotikirkkoa, niin että mahdollisimman monet laosilaiset tulisivat ravituiksi Jumalan Sanalla.
– Rukoilkaa Beunin tiimiläisten ja heidän perheittensä puolesta. Suojelkoon Jumala heitä ja huolehtikoon heidän tarpeistaan. Rukoilkaa, että he jatkaisivat Jumalan valitsemalla tiellä, kestäisivät uskossa ja palvelisivat horjumatta kutsumuksessaan Laosin heimojen saavuttamiseksi.
-Rukoilkaa Beunin, hänen perheensä ja palvelutehtävänsä puolesta. Saakoot he edelleen olla siunauksena, suolana ja valona yhteisössään. Jumala siunatkoon heidän sydämensä toiveet. Rukoilkaa heille terveyttä ja voimaa, kun he palvelevat Herraa.

*Nimet on muutettu turvallisuussyistä.

Toimintaa, joka auttaa Beunia ja hänen palvelutyötään Laosissa

Open Doors opettaa Laosin uskoville erilaisia taitoja, esimerkiksi ompelua, joiden avulla he voivat elättää itsensä ja olla siunaukseksi kirkossaan ja yhteisössään. Elinkeinoprojekti, joka opetti uskoville rahoitusjohtamista sekä ammatillisia ja yrityselämän taitoja, auttaa heitä ansaitsemaan lisätuloja perheilleen.

Koulutus on valtaosin suunnattu heimoihin kuuluville uskoville, joita Open Doors kohtaa Laosissa. He ovat lukutaidottomia eikä heillä ole pysyviä tulonlähteitä. On tavallista, että heiltä jää päivässä väliin yksi tai kaksi ateriaa. Toiset syrjivät heitä usein, myös hallitus. Heidän kaltoinkohtelunsa ja hylkäämisensä moninkertaistuu, kun heistä tulee Jeesuksen Kristuksen seuraajia. Myös riski joutua pidätetyksi ja vangituksi kasvaa, ja toteutunut vankeustuomio jättää heidän perheensä taloudellisesti pulaan.

”Lujana myrskyn halki” -koulutus

Laosin eri heimoihin kuuluvia uskovia varustetaan kohtaamaan vainoa ”Lujana myrskyn halki” -koulutuksen kautta (SSTS, Standing Strong through the Storm). Laosin uskovat kokevat vakavaa uhkaa ja vainoa perheittensä ja yhteisönsä taholta. Heitä täytyy valmistaa käsittelemään sellaiset tilanteet Kristuksen esimerkin mukaisesti. SSTS-koulutus auttaa uskovia kohtaamaan kärsimyksen ja vainon raamatullisesti ja rakentavasti.

 

Laos on World Watch List 2019 sijalla 19. Lue lisää.