Uutiset
29.09.2023

Raportti: Pohjois-Korean ja Kiinan välinen raja tiukentunut edelleen

Tänä syksynä julkaistu raportti toteaa turvatoimien lisääntyneen voimakkaasti Kiinan ja Pohjois-Korean välisellä rajalla. Valvontakameroita, vartiotorneja sekä muuta valvontainfrastruktuuria sisältävän monimutkaisen verkoston tarkoitus on estää pohjoiskorealaisten myös kristittyjen – yritykset paeta kotimaastaan.

Pohjois-Koreaan erikoistuneella NKNews.org-uutissivustolla julkaistu raportti viittaa siihen, että lisääntyneet turvatoimet vaikeuttavat pakoyritysten ohella myös raja-alueella toimivien järjestöjen toimintaa. Yksi näistä järjestöistä on Open Doors.

”Olemme myös huomanneet vaikutuksen”, sanoo eräs Open Doorsin kenttätyöntekijä, joka ei turvallisuussyistä voi paljastaa nimeään.

Pakolaisen on maksettava suuria summia ihmiskauppiaille, joihin ei voi luottaa.

Open Doorsin kenttätyöntekijä

”Pohjoiskorealaisten matkustaminen Kiinaan on vaikeutunut merkittävästi vuosi toisensa jälkeen. Siitä on myös tullut kalliimpaa. Pakolaisen on maksettava suuria summia ihmiskauppiaille, joihin ei voi luottaa. Tämä on erittäin vaarallista.”

Valvonta tiivistyy suosituimmalla pakoalueella

Vaikka Kiina on lieventänyt koronarajoituksia viime vuoden aikana, ”pandemian rajaamiseksi” nimitetyt valvontatoimet ovat edelleen voimassa.

Diplomaattilähteet kertovat NKNews.org:lle, että raja-alueella liikkuvien diplomaattien ja ulkomaalaisten valvonta on ”lähes jatkuvaa”. Valvonta ulottuu majoituspalveluihin ja matkakeskuksiin, ja etenkin hotellit sekä lentokentät ovat keskeisessä roolissa rajaseudun asukkaiden tarkkailemisessa.

Viimeisin NK Newsin raportti osoittaa, että turvallisuuspäivitykset ovat edistyneimmät Tumen-joen varrella sijaitsevan Hunchunin alueella. Alue on perinteisesti ollut suosittu pakoreitti matalan ja kapean jokiuoman takia.

Kiinassa on jo nyt lähes puolet maailman käytössä olevista valvontakameroista.

Jokialueen otollisten olosuhteiden myötä Etelä-Koreaan paenneesta 33 000 loikkarista noin 60 prosenttia on peräisin Pohjois-Hamgyongin maakunnasta, joka rajoittuu Tumeniin. Näin arvioi NK Newsille Bobae Su, joka toimii tutkijana Soulissa sijaitsevassa Pohjois-Korean ihmisoikeuskeskuksen tietokantakeskuksessa.

Laaja valvontakameraverkosto on yksi kiinalaisten viranomaisten pääkeinoista, joilla he valvovat rajaa yhdessä Pohjois-Korean kanssa. Kiinassa on jo nyt lähes puolet maailman käytössä olevista valvontakameroista.

Wall Street Journalin Kiinan-osaston päällikkö Josh Chinin mukaan uusinta teknologiaa, kuten kasvojentunnistusta, tekoälyä ja koneoppimista, käytetään luomaan ”ketterämpää autoritaarisuutta, joka kykenee harjoittamaan ennennäkemätöntä yhteiskunnallista kontrollia”.

Chin on myös vuonna 2022 julkaistun Kiinan teknologisista valvontarakenteista kertovan kirjan toinen kirjoittaja.