Uutiset
30.09.2023

Raamatturikollinen saa maksaa uskostaan: kiinalaisen salakuljettaja Mingin tarina

Kiinassa digitaalinen kontrolli on voimakkaampaa kuin koskaan. Yliopistossa kristityksi kääntynyt Ming* on riskeistä huolimatta valmis salakuljettamaan Raamattuja mahdollisimman laajalle, vaikka työ on maksanut hänelle kipeää hintaa jo vuosien ajan.

Ming* lastaa hämärällä kujalla painavia laatikoita autonsa tavaratilaan. Hän tietää, että Kiinan viranomaiset eivät olisi laatikoiden sisällöstä mielissään – ja hän tietää, että jos jäisi kiinni, hänet pidätettäisiin ja luultavasti vangittaisiin.

Hän ottaa puhelimen esiin ja viestittää tuttavilleen. ”Olen matkalla vanhaan paikkaan”, hän kirjoittaa. Sitten hän sulkee puhelimen ja poistaa SIM-kortin, jotta hänen sijaintiaan ei pystytä jäljittämään.

Mingin tehtävänä on jakaa Jumalan sanaa mahdollisimman monelle, mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman huomaamattomasti.

Viranomaiset saattaisivat pitää hänen toimintaansa rikollisena, huolimatta siitä, että hän ei ole lastaamassa autoonsa mitään vaarallista tai suunnittele kenenkään elämän pilaamista. 

Mingin rikollinen lasti koostuu Raamatuista. Hänen tehtävänään on jakaa Jumalan sanaa mahdollisimman monelle ihmiselle, mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman huomaamattomasti.

Ming on varovainen jopa tekstiviestiensä kanssa. ”Vanha paikka” on salakieltä.

Mies seisoo auton ulkopuolella pahvilaatikko kädessään avoimesta takaluukusta kuvattuna.
Ming on tietoinen vaarasta: hän on laskenut työnsä mahdolliset kustannukset. Hänet on aiemmin pidätetty Jumalan työn tekemisestä tällä tiukasti valvotulla alueella. Kuvituskuva, kuvan henkilö näyttelijä.

Oma isä aloittaa vainon

Mingin matka salaiseksi kristityksi Kiinassa ei ollut helppo. Hän on kotoisin siitä osasta Kiinaa, jossa pelkästään Jumalan sanan kuuleminen voi olla vaikeaa, koska ympäröivä yhteisö kannattaa toista uskontoa.

Kiinassa vainon muodoissa on paljon paikallista vaihtelua. Suunnattoman pinta-alan ja monien etnisten ryhmien vuoksi Jeesuksen seuraaminen voi olla jokseenkin vapaata joillain alueilla ja erittäin rajattua toisilla.

Mingin kotiseutu on yksi kaikkein rajatuimmista. Hän kohtasi ensimmäistä kertaa vainoa uskonsa vuoksi omassa kodissaan.

”Otin Kristuksen vastaan ollessani yliopistossa”, hän sanoo. ”Kerroin isälleni uskostani ja toivoin, että hän hyväksyisi minut, mutta ei hän hyväksynyt ja ilmoitti minusta poliisille. Olin järkyttynyt, ettemme pystyneet tekemään sovintoa.”

Ming joutui muuttamaan erääseen kaupunkiin Etelä-Kiinassa, jossa hänen piti aloittaa uusi elämä tyhjästä.

Ming asetettiin muutamaksi kuukaudeksi kotiarestiin. Senkin jälkeen hänen isänsä esti häntä käymästä alueen koulussa. Niinpä Ming joutui muuttamaan erääseen kaupunkiin Etelä-Kiinassa, jossa hänen piti aloittaa uusi elämä tyhjästä.

”Harmittaa, etten koskaan valmistunut yliopistosta, mutta olin silloin liian nuori käsittelemään koko asiaa.”

Vuosien saatossa Ming alkoi juurtua uuteen paikkaan – hän tunsi olonsa vapaammaksi, koska sekä yhteisön että viranomaisten asettamat rajoitukset eivät olleet yhtä tiukkoja. Useat hyvät seurakunnat toivottivat hänet tervetulleeksi.

Kiinalaiskristittyjä rukoilemassa
Teini-ikäisenä ja Mingin etnisellä taustalla elämä täysin uudessa kaupungissa olisi voinut olla äärimmäisen vaikeaa. Jumala kuitenkin siunasi hänen päätöksensä. Kuvituskuva, henkilöt näyttelijöitä.

Takaisin valvottuun kaupunkiin

Ajan mittaan Mingistä kasvoi hyvin toimeentuleva yrittäjä – paljon paremmin toimeentuleva kuin hän olisi odottanut ottaen huomioon hänen etnisyytensä ja maineensa. Hän myös rakastui ja meni naimisiin kauniin Huan* kanssa. He perustivat perheen ja saivat tyttären, Mei Mein*.

Seurakunnassa Mingin usko Jeesukseen syveni, kun hän oppi paljon Kristuksesta ja Jumalan hyvyydestä.

Jumala kosketti Mingiä asettamalla taakan hänen sydämeensä ja kannusti häntä pienellä, hiljaisella äänellään.

”Tämä oli minulle myös käännekohta. Jeesuksesta oppiminen on saanut minut ymmärtämään, että ystäväni ja yhteisönikin kotona tarvitsevat Häntä.”

Jumala kosketti Mingiä asettamalla taakan hänen sydämeensä ja kannusti häntä pienellä, hiljaisella äänellään: ”Mene takaisin kotikaupunkiisi. Kerro ihmisille siellä minusta.”

Ming totteli. Hän luopui kaikesta omaisuudestaan ja muutti takaisin kotiin – takaisin valvottuun kaupunkiin, jossa viranomaiset hallitsivat rautaisella otteellaan ja jossa naapurit pistettiin vakoilemaan toisiaan.

Mies seisoo kiinalaisessa puutarhassa rakennuksen varjossa.
Mingin perheen kotikaupunki on erittäin valvottu. Paikalliset viranomaiset kontrolloivat asukkaita voimakkaasti ja naapureita manipuloidaan toisiensa vakoiluun ja ilmiantamiseen. Kuvituskuva.

Salaisessa seurakunnassa

Ei mennyt kauaakaan, kun Ming jo solmi uusia suhteita kotikaupunkinsa ihmisiin. Hän alkoi johtaa pieniä ryhmiä salassa, tavata kristittyjä huomaamattomissa paikoissa ja opiskella Jumalan Sanaa.

Ming perusti erään kristityn ryhmän kanssa uuden yrityksen, joka toimi samalla peiteliiketoimintana, jotta hän voisi jakaa Raamattuja. Yritys kukoisti jonkin aikaa, kunnes koitti päivä, jolloin peite riisuttiin.

Ming liikekumppaneineen pidätettiin. Kuin ihmeen kaupalla hänet kuitenkin vapautettiin, mutta hänen liikekumppaninsa eivät olleet yhtä onnekkaita.

Kaiken kokemansa jälkeen Mingin usko ihmisiin on kadonnut.

Mingin vankilasta vapautumisen jälkeen viranomaiset ovat yhä satunnaisesti ilmaantuneet hänen ovelleen kolutakseen hänen talonsa. Aluksi niin tapahtui kerran kahdessa tai kolmessa kuukaudessa. Nykyään hänen kotinsa tutkitaan kerran vuodessa.

Oikeudellisten murheidensa lisäksi Mingin perhe-elämä mureni. Suojellakseen vaimoaan ja tytärtään hän lähetti heidät asumaan appivanhempiensa luokse.

”Appeni esti minua tapaamasta vaimoani ja tytärtäni, koska uskon Jeesukseen. Nyt hän painostaa vaimoani ja minua eroamaan.”

Ei ketään johon luottaa

Pidätys, liiketoiminnan menetys ja riita vaimon perheen kanssa ovat vaatineet Mingiltä veronsa. Kaiken kokemansa jälkeen hänen uskonsa ihmisiin on kadonnut.

Hän tietää, että hänen asuinseudullaan yhteisön jäsenet ilmiantavat yleisesti toisiaan – ja että hallinto edistää tällaista toimintaa tarjoamalla kannustimia palkkioksi tiedoista.

”Minulla ei ollut ketään, johon luottaa ja tunsin oloni turvattomaksi ja yksinäiseksi”, Ming sanoo. Mikään ei estä viranomaisia vangitsemasta häntä uudelleen.

”Minun pitää ystävystyä harkiten ja tunnistaa oikeat ihmiset, joille uskoutua. Jopa kristillisissä yhteisöissä voi olla vakoojia, jotka vain esittävät kristittyjä, joten minun täytyy pysyä valppaana.”

Mies istuu nojatuolissa kädet ristissä ja hymyilee leveästi kohti kameraa. Kuvan oikeassa laidassa näkyy takaviistosta toinen hymyilevä mies, joka pitää kättään toisen miehen olalla.
Kiinalaiset salaiset kristityt eivät voi automaattisesti luottaa edes toisiin kristittyihin ennen kuin on varmistunut, ettei kyseessä ole vakooja. Mingille oma luotettu mentori on ollut tärkeä. Kuvituskuva, henkilöt näyttelijöitä.

Yhdessä vaikeuksien läpi

Nykyään hän on kiitollinen veli Hao Ranille*, Open Doorsin paikalliskumppanille, joka on rukoillut hänen kanssaan, opettanut häntä ja kulkenut hänen rinnallaan vaikeuksien läpi.

”Veli Hao Ran on luotettava”, Ming sanoo. ”Hän vierailee luonani säännöllisesti ja on mentoroinut minua vuosia. Ainakin kahdesti kuukaudessa me rukoilemme ja opiskelemme Raamattua yhdessä ja kuljemme yhteistä uskon polkua.”

Open Doorsin tukijoiden ansiosta Ming jatkaa Jumalan palvelemista tällä vaikealla alueella, vaikka alueen ilmapiiri muuttuu päivä päivältä ahtaammaksi.

”Me kuuntelemme ja me seuraamme. Herra opastaa meitä polullamme”, Ming sanoo.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä.

Kuuntele podcast