Uutiset
11.06.2021

Raamattujen salakuljetus levisi rannikolta sisämaahan – Operaatio Helmi toi Kiinaan herätyksen

Vuonna 1981 Kiinan kaakkoisrannikolle saapui laivalla yön turvin miljoona salakuljetettua Raamattua. Operaatio Helmen 40-vuotisjuhlan kunniaksi kuulemme kertomuksia kiinalaisista uskovista, jotka sen avulla saivat itselleen Raamatun. Artikkeli julkaistiin alun perin vuonna 2015, ja se julkaistaan nyt päivitettynä. 

 

Kristitty veli Charlie ei olisi voinut kuvitellakaan, millainen siunaus Luoteis-Kiinaan saapuisi, kun Operaatio Helmen Raamatut rantautuivat noin 6400 kilometrin päähän maan kaakkoisrannikolle. Operaatio Helmi vaikutti osaltaan myös kiinalaisen lähetyskirkon syntyyn hengellisesti kuivalla ja poliittisesti herkällä alueella.

”Rikas ulkomaalainen oli vuokrannut ison laivan kuljettaakseen täyden lastin Raamattuja Kiinaan yhden yön aikana.”

Lähetyskirkon johtaja Lucy sai Operaatio Helmen Raamatun 30 vuotta sitten. ”Raamattuni saapui merten takaa Kaakkois-Kiinaan, sieltä Keski-Kiinaan ja sieltä meidän alueellemme. Kuulin isältäni, että joku erittäin rikas ulkomaalainen oli vuokrannut ison laivan kuljettaakseen täyden lastin Raamattuja Kiinaan yhden yön aikana. Raamattuja oli paljon. Saimme niitä tuhansia!”

Salaperäinen musta laukku

Lucy kertoo, että vuosikymmeniä aikaisemmin hänen isänsä oli muuttanut Keski-Kiinasta Luoteis-Kiinaan päätettyään levittää evankeliumia tuolle syrjäiselle seudulle. Kiertävänä saarnaajana hän teki usein matkoja eri puolille Kiinaa. Kerran hän palasi kotikaupunkiinsa Keski-Kiinaan ja tapasi erään uskonveljen. Tällä oli kerrottavana uskomaton kokemus: hän oli salaperäisellä tavalla saanut useita laukullisia Raamattuja.

”Mies työskenteli lähikaupassa aivan rautatieaseman tuntumassa. Eräänä varhaisena aamuna hän oli tavalliseen tapaansa avaamassa kauppaansa, kun hän näki porttiin nojaavan ison mustan laukun. Mies katseli ympärilleen, muttei nähnyt ketään. Hän avasi laukun ja totesi sen olevan täynnä Raamattuja. Hän yritti kätkeä kiihtymyksensä ja vei laukun nopeasti sisälle kauppaan. Aivan ilmeisesti joku oli tarkoituksella jättänyt sen hänelle. Vastaavalla tavalla hän sai Raamattuja kerran toisensa jälkeen. Lopulta hän sai tietää niiden olevan peräisin suurelta laivalta, jonka joku rikas ulkomaalainen oli vuokrannut. Mies päätti jakaa saamiaan Raamattuja myös meille. Hän tiesi, että meidän alueellamme niitä tarvittiin kipeästi”, Lucy kuvailee.

”Yli kolmen vuoden ajan kaksi rohkeaa veljeä salakuljetti Raamattuja henkensä kaupalla.”

Monta tuhatta Raamattua on valtava määrä! Kuinka yksi saarnaaja pystyi kuljettamaan ne tuhansien kilometrien päähän? ”Isäni tunsi uskovan miehen, joka työskenteli Luoteis- ja Keski-Kiinan välillä liikennöivässä junassa”, Lucy kertoo. ”Käydessään kotikaupungissaan isäni valitsi aina juuri sen junan kuljettaakseen Raamattuja. Tuo mies oli hyvin rohkea. Jos hän olisi paljastunut, hän ei olisi ainoastaan menettänyt työtään, vaan myös joutunut vankilaan. Kiitos Jumalan, he eivät koskaan jääneet kiinni.”

Juna toi salaa tuhansia Raamattuja Kiinan syrjäisimpään maakuntaan. Tuhannet kiinalaiset kristityt saivat mahdollisuuden lukea Jumalan sanaa, kun kaksi rohkeaa veljeä salakuljetti Raamattuja henkensä kaupalla yli kolmen vuoden ajan.

Lucy sai kutsun johtaa kotiseurakuntaa

Lucy seurasi isänsä jalanjälkiä ja hänestä tuli kotiseurakunnan johtaja. Siihen aikaan tuossa tuntemattomassa luoteiskiinalaisessa kaupungissa ei ollut vielä montakaan uskovaa. ”Aloitimme viiden hengen salaiset kokoontumiset erään sisaren kotona. Ainoastaan minulla oli Raamattu. Sitten mukaan tuli yhä enemmän ihmisiä, ja Raamattujen tarve kasvoi jatkuvasti”, Lucy muistelee. ”Kun isäni toi laukullisen Raamattuja, se oli todellinen aarre. Sanoin aina uskoville, että nämä Raamatut ovat korvaamattomia, koska ne on tuotu hengenvaaraa uhmaten.”

”Tuhannet ja taas tuhannet ihmiset ottivat Jeesuksen vastaan.”

Nykyisin Lucyn johtamassa kirkossa on yli tuhat jäsentä, jotka kokoontuvat eri paikoissa. He levittävät evankeliumia intohimoisesti ja seurauksista välittämättä. He myös hankkivat materiaalia muslimitaustaisille salaisille uskoville. ”Heitä on vain vähän, ja heidän elämänsä on paljon vaikeampaa kuin meidän”, Lucy kertoo. ”Viranomaiset valvovat heitä tarkemmin kuin meitä han-kiinalaisia. On velvollisuutemme auttaa heitä vähäisillä varoillamme, eikä se ole yhtään enempää kuin se, että veljet ja sisaret riskeerasivat henkensä tuodakseen meille Raamattuja.”

Odottamaton isku: poliisi pääsee jäljille

Sisar Cindy asui samassa kaupungissa kuin Operaatio Helmen järjestäneet kiinalaiset kristityt. Hän muistelee: ”Hallitukselle oli häpeä, että laiva onnistui pääsemään sataman turvallisuusvalvonnan läpi ja tuomaan Kiinaan miljoona Raamattua yhdessä yössä. Tutkinta kesti noin kahdeksan vuotta, ja kaksi veljeä joutui vankilaan kahdeksi vuodeksi.” Operaatio Helmeen osallistuneesta seurakunnasta pidätettiin tutkinnan aikana  vanhimmiston jäsen, joka kirjoitti kokemuksistaan: ”Kaikki fyysisesti kykenevät seurakuntalaiset kokoontuivat rannalle ottamaan Raamattuja talteen. Tämä oli Jumalan ihmeellinen tapa pelastaa Raamatut. Työskentelimme aamuneljään asti.”

”Aina kun minua kuulusteltiin, sanoin, etten tiedä mitään.”

”Kyläläiset olivat soittaneet viranomaisille, ja auringonnousun jälkeen rannalle tuli turvallisuusvirkailijoita. Seuraavana päivänä he alkoivat selvitystyön ja polttivat rannalle kokoamamme Raamatut. Olimme kuitenkin jo kätkeneet suurimman osan niistä.”

”Poliisi kuulusteli, valvoi ja pidätti seurakunnan jäseniä. Maalitauluiksi joutuivat erityisesti ne, joiden tiedettiin olleen mukana projektissa. Kolme meistä joutui tutkintaan. Minut pidätettiin kahdeksi viikoksi, eikä perheeni saanut tietää siitä. Kahdeksantoista kuulustelun jälkeen paikalliset ja alueelliset turvallisuusviranomaiset tiesivät Raamattujen laivamatkasta enemmän yksityiskohtia kuin minä. Aina kun minua kuulusteltiin, sanoin, etten tiedä mitään.  Annoin saman vastauksen yhteensä seitsemäntoista kertaa. Muutaman kerran kuulustelijat hakkasivat, potkivat ja solvasivat minua suutuksissaan.”

Vaikutukset kantoivat yli vuosien ja sukupolvien

”Kaikesta kärsimyksestä huolimatta projekti oli tuloksellinen. Se tuotti paljon hyvää hedelmää ja vaikutti suuren herätyksen syntymiseen Kiinassa. Oman maakuntani uskovat saivat paljon Raamattuja, ja eri maakunnissa monet uskovat kertoivat saaneensa oman Raamatun”, sisar Cindy kertoo. ”Syntyi paljon uusia kirkkoja, tuhannet ja taas tuhannet ihmiset ottivat Jeesuksen vastaan, ja moni uusi johtaja aloitti tehtävässään saatuaan vihdoin oman Raamatun.”

”Nämä veljet ja sisaret joutuivat kärsimään, ja yksi toisensa jälkeen he ovat kuolleet. Osa heistä ei päässyt näkemään Kiinan nykyistä suurta herätystä. He elivät kuitenkin merkityksellisen elämän, joka oli heidän Jumalalta saamansa kutsun arvoinen”, veli Charlie toteaa.

”Uskovina nämä kaikki kuolivat. Sitä, mikä heille oli luvattu, he eivät saaneet; he olivat vain etäältä nähneet sen ja tervehtineet sitä iloiten, tunnustaen olevansa vieraita ja muukalaisia maan päällä.” (Hepr. 11:13.)

Katso video