Uutiset
31.03.2025

Pastori Mike rakentaa siltoja kristittyjen ja muslimien välille Mindanaolla

Pastori Mike on palvellut Kristusta Mindanaolla Etelä-Filippiineillä yli 26 vuotta. Tuona aikana hän on nähnyt kristittyjen ja muslimien välisten suhteiden vaikeutuvan merkittävästi. Varsinkin muslimitaustaisilla kristityillä on vaikeaa, ja heitä pastori Mike pyrkii palvelutyöllään erityisesti auttamaan.

Pastori Mike kertoo:

Olen tehnyt palvelutyötä yli 26 vuotta. Koko tämän ajan kutsumukseni on ollut palvella, opastaa pastoreita ja johtaa paikallisseurakuntaani Mindanaolla Etelä-Filippiineillä.

Sinä aikana olen nähnyt kristittyjen ja muslimien välisten suhteiden muuttuvan merkittävästi. Palvelen Zamboanga Cityssä, jossa molemmat yhteisöt ovat eläneet pitkään rauhassa rinnakkain. Vuosien varrella kasvavat jännitteet ja ideologiset erot ovat kuitenkin alkaneet uhata yhteiseloa.

”Evankeliumin julistukseen suhtaudutaan vihamielisemmin kuin koskaan aikaisemmin.”

Pastori Mike

Osassa Mindanaoa evankeliumiin suhtaudutaan edelleen myönteisesti, mutta erityisesti paikkakunnilla, joissa islaminusko on enemmistön uskonto, evankeliumin kertominen ja kirkkojen rakentaminen on vaikeutunut. Evankeliumin julistukseen suhtaudutaan vihamielisemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Islam oli Mindanaolla ennen katolilaisuutta, ja alueen muslimit näkevät oman uskonsa “ensimmäisenä” uskontona täällä. Kun katolilaisuus saapui espanjalaisten mukana, se muutti alueen dynamiikkaa ja johti jännitteisiin.

Nyt minua todella huolestuttaa ideologinen muutos, joka on vuosien varrella tullut yhä selkeämmin näkyviin. Uudet radikaalit opetukset Lähi-idästä ovat alkaneet vaikuttaa siihen, miten muslimit suhtautuvat kristittyihin.

Jeesuksen palvelijana vainoissakin

Synnyin muslimiperheeseen, eikä kristityksi kääntyminen ei ollut helppoa. Prosessi alkoi vuonna 1990, kun olin vankilassa. Niihin aikoihin kohtasin Kristuksen, eikä elämäni ollut sen jälkeen entisellään.

Käännyttyäni minua hyljeksittiin sekä muslimiyhteisössä että kristittyjen keskuudessa. Koska olin muslimitaustainen, monet seurakunnan jäsenet epäröivät hyväksyä minut joukkoonsa. Tämä kamppailu seurakuntaperheen sisällä teki matkastani yhä vaikeamman.

Ulkoinen vaino alkoi vuonna 2004. Aloin opettaa Raamattua muslimiopiskelijoille ja vertasin Raamatun opetuksia Koraaniin. Se oli rohkea veto, joka kiinnitti muslimijohtajien huomion. He kehottivat minua kääntymään takaisin muslimiksi, mutta uskoni oli horjumaton.

Tämän seurauksena aloin saada uhkauksia muslimijohtajilta, ja henkeni oli vaarassa. Siitä huolimatta sitouduin Kristuksen kutsuun yhä vahvemmin.

Turvaa ja taloudellista tukea

Nuoret muslimitaustaiset kristityt joutuvat usein kohtaamaan sanallista ja fyysistä väkivaltaa. Tätä tekevät erityisesti perheenjäsenet, jotka kieltäytyvät hyväksymästä heidän uskoaan Kristukseen.

Vaino ei tarkoita ainoastaan uhkailua tai fyysistä kiusantekoa. Joissain tapauksissa se tarkoittaa sosiaalista eristämistä. Tätä eivät toteuta ainoastaan naapurit, vaan myös heidän omat perheensä.

Olen nähnyt, kuinka nuorten kristittyjen on vaikeaa orientoitua uskossaan, kun he samalla kamppailevat omien perheidensä harjoittaman hyljeksinnän ja väkivallan kanssa. Tämä luo yksinäisyyden tunteen, jota voi olla uskomattoman vaikea kestää.

Pastori Mike kumppaneineen auttaa muslimitaustaisia kristittyjä muun muassa stipendeillä, neuvonnalla sekä ylläpitämällä turvakotia.

Juuri tästä syystä aloin järjestää turvallisia tukikohtia muslimitaustaisille kristityille.

Autamme muslimitaustaisia kristittyjä muun muassa stipendiohjelmilla. Ne tarjoavat taloudellista tukea niille, jotka ovat vaarassa joutua perheensä hylkäämiksi. Tarjoamme myös neuvontapalvelua auttaaksemme heitä kasvamaan uskossaan ja selviämään kohtaamistaan haasteista.

Yksi tärkeimmistä aloitteistamme on turvakoti. Se on turvallinen paikka, jossa nuoret kristityt saavat hoivaa ja opastusta. Siellä he voivat rakentaa vahvoja ystävyyssuhteita muihin kristittyihin ja samalla kasvaa uskossaan.

Seurakunta osallistuu myös yhteisön kehittämisen ja rauhan rakentamisen ohjelmiin. Nämä ponnistelut tähtäävät siltojen rakentamiseen kristittyjen ja muslimien välille, parempien suhteiden edistämiseen sekä ymmärryksen lisäämiseen alueelle, joka historiallisissa konflikteissa on revitty hajalle.

Monenlaisia haasteita

Yksi haasteista, jonka olen pastorina kohdannut, on muiden kirkkojen haluttomuus osallistua muslimeihin kohdistuvaan palvelutyöhön. Alueella on monia seurakuntia, mutta niistä hyvin harvat ovat halukkaita tavoittamaan muslimeita.

Historialliset ja kulttuurilliset jännitteet kahden ryhmän välillä ovat juurtuneet syvälle, ja tämä tekee muiden mukaan saamisen vaikeaksi. Koen usein turhautumista, koska tiedän, kuinka tärkeää evankeliumin kertominen näissä yhteisöissä on.

Toinen haaste, jonka paimenina kohtaamme näissä olosuhteissa, on vaikeus vastata vainoon. Sanallinen väkivalta on yleisempää kuin fyysinen, vaikka sitäkin tapahtuu.

Vaikeinta on katsella sitä vahinkoa, jota on tehty perheille, jotka ovat päättäneet seurata Kristusta. Heidät usein eristetään laajemmasta yhteisöstä, ja sosiaaliset ja perheen sisäiset paineet ovat valtavat.

Erityisesti naiset joutuvat kärsimään sanallisesta väkivallasta. Verbaalinen ja emotionaalinen taakka voi vahingoittaa aivan yhtä paljon kuin fyysinen väkivalta.

Vaino ei kosketa vain yksilöitä, jotka kääntyvät – se koskettaa koko perheitä. Ne jotka luopuvat islmaista, joutuvat usein perheittensä hyljeksimiksi. Emotionaalisen hyljeksinnän arvet voivat kestää koko elämän ajan.

Vainoon vastataan rukouksella ja rakkaudella

Opetan aina muslimitaustaisille uskoville, että vainoon on vastattava rukouksella. Rukouksen kautta löydämme voiman ja viisauden, jota tarvitsemme kestääksemme.

Rohkaisen heitä uppoutumaan Jumalan Sanaan ja ylläpitämään yhteyttä muiden uskovien kanssa. Nämä teot auttavat heitä pysymään uskossaan ja muistuttavat heitä siitä, että he eivät ole yksin.

Lisäksi opetan heille, että meidän on rakastettava vainoajiamme. Kristuskin rakasti vihollisiaan, rukoili niiden puolesta, jotka pilkkasivat Häntä, ja antoi anteeksi niille, jotka ristiinnaulitsivat Hänet. Tätä esimerkkiä meidät on kutsuttu seuraamaan.

”Uskon, että rakkauden ja rukouksen kautta sekä sitoutumalla totuuteen voimme rakentaa siltoja ja tuoda parantumista.”

Pastori Mike

Kun muslimitaustaiset kristityt kohtaavat vainoa, kannustan heitä vastaamaan Kristuksen tavoin – rakastamalla vainoojia ja rukoilemalla heidän puolestaan. Se on vaikea käsky, mutta samalla evankeliumin sydän.

Haasteista huolimatta uskoni säilyy horjumattomana. Tie ei ole ollut helppo, mutta se on ollut kaiken tämän arvoinen. Olen nähnyt ilosanoman muuttavan voiman niiden elämässä, jotka ovat valinneet Kristuksen seuraamisen jopa ankaran vainon edessä.

Uskon myös, että rakkauden ja rukouksen kautta sekä sitoutumalla totuuteen voimme rakentaa siltoja ja tuoda parantumista tälle rikkinäiselle alueelle.

Rukoile

  • Pyydä Jumalaa parantamaan kristittyjen ja muslimien erimielisyydet ja antamaan alueelle rauhaa, ymmärrystä ja molemminpuolista kunnioitusta Mindanaolla Etelä-Filippiineillä.
  • Rukoile perheissään ja yhteisöissään vainosta kärsivien muslimitaustaisten kristittyjen puolesta, että he saisivat suojaa, vahvistuisivat uskossaan ja löytäisivät tukea ja rohkaisua.
  • Rukoile Mike-pastorin puolesta, kun hän johtaa, opastaa ja tavoittaa sekä kristittyjä että muslimeja. Pyydä, että Jumala antaisi hänelle viisautta, suojaa ja rohkeutta, kun hän ponnistelee rakentaakseen siltoja ja julistaakseen evankeliumia.