Lehdet
06.09.2021

Palo palvella, halu seurata

Iranilaiset kristityt Saghar ja Shirin jakoivat tarinoitaan maanalaisista kotiseurakunnista ja vainosta elokuun alun Open Doors -pihaseuroissa Nummella.

Suomesta tarkasteltuna reilun 80 miljoonan asukkaan Iran näyttäytyy usein etäisenä ja läpitunkemattoman islamistisena. Maan miljoonien maanalaisten ex-muslimien – nykyisten kristittyjen – verkostot ja niitä etsivä salainen islamilainen poliisi tulevat lähemmäs vasta tositarinoiden kautta.

Haarlan tilalla pidetyissä pihaseuroissa vierailleet Saghar ja Shirin puhuttelivat kuulijoiden sydämiä omilla kokemuksillaan kiinnijäämisestä ja paosta Iranista. Molemmat toimivat edelleen aktiivisesti iranilaisten kristittyjen tukena Euroopasta käsin. Suomessa he tapasivat ja rohkaisivat farsinkielisiä kristittyjä traumaterapian ja sielunhoidon koulutuksilla pitkäaikaisen ystävänsä ja opettajansa, laajoja opetuslapsiverkostoja palvelevan pastori Rezan kautta.

Toukokuun Open Doors -lehdessä (3/2021) kerroimme Sagharin matkasta Iranista Eurooppaan viisi vuotta sitten. Nyt vuorossa on hänen ystävänsä Shirinin tarina.

Salaista salaisempi palvelutyö

Teheranissa muslimiperheessä kasvanut Shirin oli perheensä ensimmäinen kristitty. Iranissa asuessaan hän työskenteli Sagharin kanssa psykologina eräällä mielenterveysklinikalla, jossa he myös tutustuivat.

“Minulla ja miehelläni oli kaikkea: rahaa, vakaat tulot, autoja ja talo. Enää meillä ei ole niistä mitään”, Shirin kertoo.

Shirin ja Saghar osallistuivat yhdessä pastori Rezan pitämiin koulutuksiin opetuslapsiryhmien johtamisesta. He ehtivät käydä myös usean vuoden ajan ulkomailla toteutetuissa koulutuksissa. Iranin ulkopuolella he saivat ensi kerran lukea ja säilyttää Raamattuja avoimesti, laulaa ääneen Herralle ja kuunnella kristillistä opetusta vapaasti.

Sagharin tapaan myös Shirin sai pastori Rezan avulla mahdollisuuden osallistua Raamattujen salakuljetukseen kotiseurakuntalaisten käyttöön. Molemmat säilyttivät kotonaan noin 500–1 000 laitonta Raamattua jakelua varten.

Saghar Miika ja Shirin
Saghar (vas.) ja Shirin rohkaisivat rukoukseen Iranin kristittyjen puolesta. Keskellä Open Doorsin Miika Auvinen.

Vuosi kuulusteluja ja valvontaa

Kaikki muuttui, kun eräs tuttava käräytti Sagharin laittoman seurakuntatyön viranomaisille viisi vuotta sitten.

“Olimme hyvin varovaisia pastori Rezan ohjeiden mukaisesti. Toimimme joka seurakuntaryhmän kanssa eri nimellä ja jokaista raamattutoimitusta varten käytimme omaa SIM-korttia, jonka myöhemmin tuhosimme”, Saghar selittää.

Tästä huolimatta kotiseurakuntien johtajat jäivät kiinni. Myös Shirinille seuraukset olivat välittömät, ja hänen työsuhteensa päättyi heti.

“Mieheltäni kysyttiin, että tiedättekö vaimonne kääntyneen kristityksi ja että hänellä on yhteyksiä CIA-agenttina pidettyyn pastori Rezaan”, Shirin kertaa.

“En lopulta enää tiennyt, kuka olin.”
Shirin

Rohkea nainen ei kuitenkaan luovuttanut, vaan päätti asiaa rukoiltuaan jäädä maahan. Sagharin ja muiden johtajien paettua joko laillisesti tai laittomasti Shirin valitsi kokonaisen vuoden kestäneet päivittäiset kuulustelut ja uhkailut.

“En lopulta enää tiennyt, kuka olin. Olin menettänyt kaiken. Persoonallisuuteni oli otettu pois.”

Pako salakuljettajien kätkemänä

Lopulta Shirinille luettiin viiden vuoden vankiltatuomio. Sen jälkeen oli selvää, että hänen oli paettava maasta.

“Lähdin poikani nukkuessa hyvästelemättä häntä. Hän kysyi vielä kuukausien ajan, miksi tein niin, mutta en vain pystynyt siihen”, Shirin kuvaa yhtä tuskallisimmista muistoistaan.

Matka oli suoritettava ainoalla mahdollisella mutta sitäkin vaarallisemmalla tavalla. Salakuljettajat ottivat Shirinin mukaansa kahdeksan tunnin matkalle, jonka aikana hänet kuljetettiin hevoskyydillä vuoristoteitä pitkin Turkkiin. Hän koki ihmeellistä varjelusta paitsi jyrkillä teillä myös turvattomien yöpymisten aikana.

Lopulta Shirinin onnistui kolmen kuukauden pakomatkan jälkeen päästä meritse Keski-Eurooppaan, jossa hänen miehensä ja poikansa jo odottivat häntä. Muu perhe oli lentänyt paikalle edeltä, mutta Shirinillä ei ollut ollut mahdollisuutta pitää heihin mitään yhteyttä.

Sydän Iranin kristityille

Nyt Shirin on kokemustensa jälkeen kovien paineiden muokkaama, mutta halu Iranin kristittyjen tukemiseen ja varustamiseen on vain vahvistunut.

“Kipuni ei johdu kokemistani tapahtumista. Me olemme vain yksi esimerkki monista. Itken niiden puolesta, jotka ovat Iranissa”, hän sanoo.

“Vapaa elämä lännessä ei tuota minulle iloa. Olen mieluummin veneessä myrskyssä Jeesuksen kanssa.”

Shirinä on puhutellut Jeesuksen ja Pietarin keskustelu, jossa Jeesus sanoo: ”Ruoki minun lampaitani.” Hän kokee kutsukseen palvella Pietarin tavoin Jeesuksen iranilaisia seuraajia, mikä tällä hetkellä onnistuu verkkokoulutusten avulla. Hän sanoo löytäneensä itsensä myös vertauksesta kadonneesta lampaasta.

“Haluan olla Herran kätenä kadonneiden löytämiseksi.”

 

Sagharin ja Shirinin rukousaiheet

  • Pyydä johdatusta Iranin maanalaisille kotiseurakunnille. Rukoile taitavia johtajia ja opettajia sekä mahdollisuutta saada Raamattuja ja kristillistä materiaalia.
  • Rukoile pastori Rezan ja muiden Iranin ulkopuolella elävien kristittyjen tekemän tavoittavan työn puolesta. Pyydä ideoita ja mahdollisuuksia iranilaisten kristittyjen varustamiseen.
  • Rukoile Sagharin ja Shirinin perheiden puolesta. Pyydä, että Shirinin yhdeksänvuotiaan pojan painajaiset ja nukahtamisongelmat saisivat loppua ja että hän saisi eheytyä traumoistaan.

Jeesus sanoi: ”Ruoki minun lampaitani.”
Joh. 21:17