Uutiset
18.10.2018

Pakistan: kristitty perhe joutui pakenemaan kodin tuhopolton jälkeen ja heidät uhataan tappaa, jos he palaavat

Pakistanissa, Punjabin alueella asuvan kristityn perheen kimppuun hyökättiin, ja he joutuivat todistamaan kotinsa tuhopolton. Heille kerrottiin, että heidät tapetaan, mikäli he palaavat takaisin. Kyseessä on alueen ainoa kristitty perhe.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RbrvjYjVUsA[/embedyt]

Vanhempi pariskunta ja heidän neljä poikaansa perheineen – yhteensä 21 henkeä – joutuvat nyt asumaan teltassa.

He kertovat musliminaapuriensa hyökänneen kimppuunsa jo puoli vuotta sitten, mutta he eivät halunneet tällöin nostaa syytettä, koska toivoivat tilanteen rauhoittuvan.

Hyökkäys sattui 20. päivänä syyskuuta Rawalpindin seudulla, 60 kilometrin päässä pääkaupungista Islamabadista. Viimeisen hyökkäyksen jälkeen Punjabin uusi vähemmistö- ja ihmisoikeusministeri on yrittänyt vaikuttaa tilanteeseen, samoin poliisi on vastaanottanut rikosilmoituksen, mutta pidätyksiä ei ole tehty. Paikallisen englanninkielisen sanomalehden mukaan entisen pääministerin veli tukee epäiltyjä.

Kristityn perheen vanhin, 22-vuotias poika joutui sairaalahoitoon hyökkäyksen johdosta, mutta sairaala viivytteli sairaskertomuksen teossa. Erään ihmisoikeusaktivistin mukaan sairaskertomus annettiin vasta ihmisoikeusministerin vaatimuksen jälkeen. ”Tämä osoittaa, kuinka vaikutusvaltaisia henkilöitä epäiltyjen taustalla on”, hän toteaa.

Kuinka kaikki tapahtui?

Bashir Masih, 72, ja hänen vaimonsa Grace Bibi, 68, jäivät eläkkeelle noin kolme vuotta sitten ja rakensivat eläkevaroillaan talon.

Eräänä syyskuun päivänä Masih oli ulkona jäähdyttelemässä sähkökatkoksen pysäytettyä talon tuulettimet. Ulkona hän tapasi musliminaapurinsa, joka kysyi häneltä, mitä hän teki ulkona.

“Kerroin hänelle, ettei kodissamme ollut sähköä ja tulin ulos jäähdyttelemään. Naapurini sanoi minulle, ettei meidän tulisi näyttäytyä ulkona, ja alkoi veljiensä kanssa lyödä minua. Vaimoni tuli auttamaan minua, mutta he löivät häntäkin, repivät hänen vaatteitaan ja mursivat yhden hänen sormistaan.

“Tällä kerralla menimme vaimoni kanssa poliisilaitokselle ja teimme rikosilmoituksen. Kun veljekset kuulivat asiasta, he raivostuivat ja soittivat pojallemme ja käskivät hänen lähteä kodistaan kolmen päivän kuluessa tai he tappaisivat jokaisen meistä.

“Seuraavana päivänä veljekset ja kymmenkunta muuta henkilöä saapuivat talollemme asein, kepein ja soihduin varustautuneina ja murtautuivat sisään. He alkoivat hakata meitä kaikkia. Kolme poikaamme, naiset ja lapset olivat kotona, koska silloin oli vapaapäivä.

“He hakkasivat naisia ja lapsia, ja kun poikamme yrittivät estellä heitä, hyökkääjät hakkasivat heidät myös. Yhden poikamme suusta ja nenästä suihkusi verta, ja hän menetti tajuntansa. Sitten hyökkääjät varastivat rahaa ja kultaesineitä, ja sytyttivät mm. ajoneuvomme tuleen.

“Juoksimme pakoon henkemme edestä ja käännyimme katsomaan, kuinka tuli ja savu nousivat korkealle kotimme yllä.

“Poliisi on kirjannut rikosilmoituksen, mutta edistystä ei ole tapahtunut. Meitä neuvottiin pysymään pois kotoa, kunnes meille annetaan lupa palata.

“Hyökkääjillä on vaikutusvaltaa. Heillä on yhteyksiä hallituksen korkea-arvoisiin viranomaisiin. He ovat mukana huumeiden ja laittomien aseiden välityksessä, joten kukaan ei halua nousta heitä vastaan.”

Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet etsivänsä keinoa auttaa Masihin perhettä, mutta vielä toistaiseksi perhe joutuu elämään kadulla.

Tutkintaa johtavaa poliisiviranomaista ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Lähde