Uutiset
19.10.2018

Intialaiset vaimot ovat odottaneet oikeuden toteutumista jo kymmenen vuotta

Puoliltaöin 4. lokakuuta 2008 Odisha-osavaltiossa Intian itäosassa kymmenet poliisit hakivat Munda ja Sanatan Badamajhin ja Durjo Sunamajhin kodeistaan. Lukutaidottomat kristityt syrjäiseltä Madaguan alueelta Kandhamalista ovat sillä tiellään.

Myös neljä joulukuussa 2008 pidätettyä – Bhaskar Sunamajhi, Bijay Kumar Sanseth, Buddhadeb Nayak ja Gornath Chalenthseth – ovat yhä vankilassa.

Syy oli swami Laxmanananda Saraswatin murha elokuussa 2008. Puhe “kristittyjen salaliitosta” tuotti väkivaltaa. Lähes 100 kuoli, 300 kirkkoa ja 6000 kotia tuhottiin ja yli 56 000 jäi kodittomaksi.

Kaksi tuomaria piti heitä avoimesti syyttöminä, mutta tapaus kiersi tuomioistuimia, kunnes heidät tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 2013.

Kesäkuussa 2015 kaksi korkea-arvoista poliisia todisti tarkastuslautakunnalle pitävänsä syytteitä väärinä. Uutta kuulemista on silti jatkuvasti lykätty.

Toimittaja Anto Akkara on tehnyt tapauksesta dokumentin. “Poliisi sanoo löytäneensä kaksi pistoolia, mutta tuomari nimeää kolme! Miten se on mahdollista?” kysyy Akkara.

Yhteenveto syytetyistä:

1. Sanatan Badamajhi

Sanatan Badamajhi, 36, ei omistanut asetta, mutta poliisi löysi heidän talostaan yhden. Todisteena oli myös kirves, jonka poliisi toi naapurista.

Toisen naapurin mukaan mies hoiti murhapäivänä karjaa. ”Poliisi ei koskaan kysynyt hänestä. Olisimme todistaneet oikeudessa hänen puolestaan.”

2. Munda Badamajhi

Myös Munda Badamajhin, 34, luota löytyi tuntematon ase. Hänen vaimonsa mukaan mies ei edes osaisi käyttää sitä.

3. Durjo Sunamajhi

Poliisi löysi Durjo Sunamajhin isoisän metsästyskiväärin piipun.

Jeremiah Sunamajhi näki setänsä pidätyksen. Hän oli setänsä kanssa myös swamin kuollessa, jolloin he istuivat junassa matkalla työnhakuun Keralaan.

”On häpeä ja surullista, että oikeus on pettänyt viattomat. Jopa hindut ihmettelevät, miksi he ovat vielä vankilassa. Heidän vetoomuksensa ei vain etene [korkeimmassa oikeudessa].” Jeremiah Sunamajhin lähetystö tapasi Intian presidentin vuonna 2015.

4. Bijay Kumar Sanseth

Vaimo Pabitra kertoo poliisin soittaneen hänelle 12. joulukuuta 2008 ja pyytäneen hänen miestään Bijay Sansethia, 42, ilmoittautumaan seuraavana päivänä. Mies pidätettiin.

Poliisin mukaan Sanseth tapasi kolme muuta syytettyä viidakossa. Hänen väitettiin puhuneen murhasuunnitelmasta. Oikeudessa todistaja kielsi väitteensä kahdesti.

Vaimo kertoo kyynelsilmin: ”[Bijay] ei koskaan käynyt murhapaikalla. Hän oli silloin kanssamme. Hän on uhri, koska on kristitty johtaja.”

5. Budhadeb Nayak

Nayakia, 42, kehotettiin piiloutumaan. Hän kieltäytyi sanoen, ettei ollut tehnyt mitään väärää.

Poliisi tuli yöllä ja väitti hänenkin olleen viidakossa. Vaimonsa hän tapasi Balligudan vankilassa kolme päivää myöhemmin.

”Yöllä hänen kätensä sidottiin. Hänellä oli yllään vain sarong. Hän pyysi vaatteita ja annoin huivin”, muistelee vaimo Nilandri.

6. Gornath Chalanseth

Chalansethia, 41, ei ensin syytetty mistään, sillä hän oli alueneuvoston johtaja. Pari päivää myöhemmin hänen serkkunsa, pastori, kuuli Chalansethin murhasyytteestä.

 

7. Bhaskar Sunamajhi

Tuomarin mukaan Sunamajhi, 32, harjoiteli viikkoja maolaisleirillä. Hänen vaimonsa Debakin mukaan mies ”ei koskaan lähtenyt [kauas] kotoa.”

Naapurien mukaan ”[Syytös] on täysi vale. Hän oli silloin täällä.” ” Hän on hyvä mies, joka ei tekisi sellaista. Olisimmepa päässeet todistamaan hänen puolestaan.”

”Voit palata huomenna”, vaimo Debaki kuuli poliisien sanovan. Siitä on nyt kymmenen vuotta, ja hänen miehensä on yhä vankilassa.

Lähde