Lehdet
05.07.2021

Pääkirjoitus – Hitler roolimallina?

Muutama vuosi sitten istuin tilaisuudessa, jossa en ollut uskoa kuulemaani. Intialainen kristitty järjestöjohtaja kertoi: ”Hitlerin teos Mein Kampf on ollut Intiassa 2010-luvulla toistuvasti myyntilistan kärjessä. Monet intialaiset ihailevat varauksetta Hitleriä ja pitävät häntä roolimallina!” Pohdin, oliko järjestöjohtajalla kaikki ”muumit laaksossa”!

Perehdyttyäni asiaan jouduin toteamaan, että hän oli oikeassa: niin erikoiselta kuin se eurooppalaisena kuulostaa, Hitler nauttii laajaa suosiota Intian väestön keskuudessa. 1930-luvulta lähtien Intiassa vaikuttanut fasismi on synnyttänyt hindulaisen kansallissosialistisen liikehdinnän, joka on viime vuosina tavoittanut väkivaltaisen RSS-maallikkoliikkeen kautta syrjäisemmätkin kylät. Antisemitismin sijaan Intian kansallissosialismi on anti-islamilaista ja antikristillistä. Intialaisessa kansallissosialismissa vain hindulaisuutta pidetään oikeana isänmaallisena uskontona. Kun vuodesta 2014 lähtien Intiaa johtanut äärihindulainen kansallispuolue vei nämä ideologiat käytäntöön, Intian kristillinen vähemmistö on joutunut yhä laajempien lokauskampanjoiden, syrjinnän, väkivallan ja viranomaisten syytteiden kohteeksi.

Toistuvat räikeät uskonnonvapausloukkaukset ovat herättäneet maailman huomion.

Kahdeksassa Intian osavaltiossa on kriminalisoitu kristillisestä uskosta kertominen tai hindulaisuudesta luopuminen. Samalla kuitenkin kääntyminen hindulaisuuteen on sallittua. Toistuvat räikeät uskonnonvapausloukkaukset ovat herättäneet maailman huomion. Aiheellisesti on kysytty, voidaanko Intiaa pitää enää maailman suurimpana demokratiana. Ruotsalainen tutkimusyksikkö Varieties of Democracy (V-Dem) muutti vuonna 2020 Intian luokituksen demokratiasta ”vaaleilla valituksi autokratiaksi”.

Open Doors ei ota kantaa politiikkaan, mutta poliittisen aatevirtausten hahmottaminen auttaa ymmärtämään miksi kristityt ovat Intiassa ahdingossa. Open Doorsin heinäkuussa alkava kansainvälinen ”Oikeutta Intiaan” -hanke on erään intialaisen kristillisen johtajan mukaan ”ehkä viimeinen kerta kun intialaiset kristityt voivat puolustaa oikeuksiaan yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa”. Intian monissa osavaltioissa vallitsevasta ilmapiiristä kertoo sekin, ettei tämäkään kristillinen vaikuttaja uskalla tulla julki enää omalla nimellään.

Korona on kuluneena vuotena rajoittanut 1,35 miljardin intialaisen liikkumisvapautta. Vähintään yhtä suuri tragedia on, jos kansallismielinen äärihindulaisuus rajoittaa pysyvästi Intian sanan- ja uskonnonvapautta. Nyt on aika tukea Intian kristittyjä, jotta he voivat vastata vihaan rakkaudella.

– Miika Auvinen