Uutiset
08.12.2023

Nainen tuomitsi WhatsAppissa opiskelijan lynkkauksen – syyte jumalanpilkasta

Kristitty terveydenhoitoalan työntekijä ja viiden lapsen äiti Rhoda Jatau, 45, on ollut vangittuna toukokuusta 2022. Marraskuussa hän sai kuulla joutuvansa oikeuteen jumalanpilkasta. Myös hänen henkensä on vaarassa.

Rhoda Jatau on kotoisin Bauchin osavaltiosta Pohjois-Nigeriasta. Hän on ollut vankilassa yli puolitoista vuotta sen jälkeen kun hän jakoi videon, jossa hän tuomitsi nigerialaisen opiskelijatytön lynkkauksen.

Opiskelijatoverit kivittivät ja polttivat Deborah Samuel Yakubun kuoliaaksi, kun hän oli kiittänyt Jeesusta tenttiensä läpäisemisestä opiskelijoiden WhatsApp-ryhmässä.

Rhodaa syytetään muun muassa mellakointiin ja uskonnollisen vakaumuksen halveksimiseen yllyttämisestä.

Marraskuisessa oikeudenistunnossa Bauchin osavaltion korkein oikeus hylkäsi Rhodan asianajajan esityksen siitä, että jumalanpilkkasyytteille ei ollut perusteita. Oikeusistuin päätti sen sijaan, että Rhodan on vastattava syytteisiin oikeuden edessä.

Päätös on suuri pettymys Rhodalle, hänen perheelleen ja kaikille hänen tukijoilleen. Puolustuksen on nyt esitettävä todistusaineistonsa ja Rhoda pysyy vangittuna.

Välitön uhka vakavista syytteistä

Siviilituomioistuin, jossa asia ratkaistaan, voi määrätä Rhodalle vankeusrangaistuksen, mutta tuomittu on suuressa vaarassa joutua väkijoukon lynkkaamaksi.

Rhodaa syytetään muun muassa mellakointiin ja uskonnollisen vakaumuksen halveksimiseen yllyttämisestä. Jälkimmäinen syyte vastaa siviilioikeudellisesti syytettä jumalanpilkasta.

Rhodaa on pidetty vangittuna ilman oikeudenkäyntiä ja ilman mahdollisuutta olla yhteydessä perheeseensä.

Rhoda Jatau käytti rauhanomaisesti ja laillisesti oikeuttaan sananvapauteen ja uskonnonvapauteen.

Caroline Duffiel, Open Doors UK

Kyseessä oli kuudes kerta, kun Rhodan asianajajat koettivat järjestää hänelle kuulemisen oikeudessa ja puolustaa häntä. Aikaisemmat käsittely-yritykset ovat kaatuneet, kun paikallinen hallinto on vedonnut viivästyksiin, asiakirjojen katoamiseen tai ilmoittanut odottamattomista lomapäivistä.

“Rhoda Jatau käytti rauhanomaisesti ja laillisesti oikeuttaan sananvapauteen ja uskonnonvapauteen,” sanoo Open Doors UK:n mediasuhteiden neuvonantaja Caroline Duffiel. ”On uskomatonta, että hän on syytettynä järjettömän murhan tuomitsevan sisällön jakamisesta.”

”Niitä vastaan, jotka osallistuivat Deborah Yakubun kuolemaan johtaneeseen väkivaltaan, ei ole ryhdytty mihinkään toimiin, vaikka hyökkääjät kuvasivat puhelimillaan materiaalia ja myös jakoivat sitä.”

Toistuvia vetoomuksia hallitukselle

Pohjois-Nigeriassa vähemmistönä olevat kristityt kohtaavat uskonsa takia jatkuvaa syrjintää ja suurta painostusta, johon kuuluu ajoittaisia syytöksiä jumalanpilkasta ja valtauskonnon loukkaamisesta.

”Tapa, jolla Deborah Yakubuun ja Rhoda Jatauhun kohdistunutta väkivaltaa on käsitelty, kertoo huolestuttavasta käytännöstä jättää rikoksentekijät rankaisematta joissakin Nigerian osissa”, Duffield sanoo.

Sekä Euroopan unioni että YK ovat toistuvasti esittäneet huolensa asiasta ja kehottaneet Nigerian hallitusta kumoamaan jumalanpilkkalait.

Jumalanpilkkalakeja on 12 Pohjois-Nigerian osavaltiossa, jotka ottivat käyttöön islamilaisen šaria-lain vuonna 1999. Lait sopivat huonosti yhteen Nigerian perustuslain takaamien omantunnonvapauden ja uskonnollisen ilmaisun vapauden kanssa. Nigerian šaria-tuomioistuimet voivat langettaa enimmäisrangaistuksena kuoleman.

Sekä Euroopan unioni että YK ovat toistuvasti esittäneet huolensa asiasta ja kehottaneet Nigerian hallitusta kumoamaan jumalanpilkkalait.

Elokuussa 2023 Nigerian hallitukselle osoitetussa kirjeessä YK:n erityistarkkailijat ottivat esiin Deborah Samuel Yakubun ja Rhoda Jataun tapaukset. Kirje julkaistiin hiljattain, mutta siihen ei ole saatu hallituksen virallista vastausta.

Erityistarkkailijat kehottivat Nigerian hallitusta kumoamaan jumalanpilkkalait, jotka ”antavat oikeutuksen kielteisille ja väkivaltaisille asenteille uskonnollisten vähemmistöjen jäseniä kohtaan sekä rohkaisevat ja johtavat heihin kohdistuviin väkivallantekoihin.”

Aiempia jumalanpilkkasyytteitä

Nigerian Kanon osavaltiossa ateistiksi julistautunut 13-vuotias poika tuomittiin vuonna 2020 kymmeneksi vuodeksi vankeuteen väitetyn jumalanpilkan takia. Hänet vapautettiin lopulta näkyvän kansainvälisen kampanjoinnin jälkeen.

Suufilaistaustainen gospel-laulaja Yahaya Sharif, 22, vangittiin vuonna 2020, koska hän lauloi suufilaisten uskonnollisista näkemyksistä sosiaalisessa mediassa.

Sharifin lisäksi vankeudessa on edelleen myös Nigerian humanistisen yhdistyksen puheenjohtaja Mubarak Bala, joka tuomittiin 24 vuoden vankeuteen jumalanpilkasta vuonna 2020. Hän oli arvostellut islamia sosiaalisessa mediassa.

Nigeria on kuudennella sijalla Open Doorsin vuoden 2023 World Watch List -vainoraportissa. Listauksessa on koottu 50 kaikkein vaarallisinta maata kristityille.