Nigerialainen mies on tuomittu vankeuteen kristittyyn teini-ikäiseen tyttöön kohdistuneesta ihmiskaupasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Ese Rita Oruru oli 13 vuoden ikäinen, kun hänet siepattiin kotoaan Deltan osavaltiossa, eteläisessä Nigeriassa, elokuussa 2015. Hänen sieppaajansa, Yunusa Dahiru, oli yksi Ese Ritan äidin ruokakaupan asiakkaista. Hän vei Ese Ritan pohjoiseen Kanon osavaltioon, missä hän pakotti tämän kääntymään muslimiksi ja menemään kanssaan naimisiin.
Uutistoimisto Punchin järjestämä sosiaalisen median kampanja johti lopulta tytön vapauttamiseen helmikuussa 2016. Tuolloin hän oli viidennellä kuulla raskaana. Myöhemmin samana vuonna hän synnytti tyttölapsen. 21. toukokuuta liittovaltion tuomioistuin Yenagoassa, Bayelsan osavaltiossa, tuomitsi Dahirun vankeuteen lukuisista ihmiskauppaan ja laittomiin sukupuolisuhteisiin liittyvistä rikoksista. Oikeuden päätöksistä ei selviä, ovatko yksittäisistä tehdyistä rikoksista langetetut vankeustuomiot, joista lyhin on 5 vuotta, kärsittävä samanaikaisina vai peräkkäisinä rangaistuksina. Jos ne on kärsittävä peräkkäisinä, Dahirun vankeustuomio voisi olla jopa 26 vuotta.
Tytön isän Guardian-sanomalehdelle antaman haastattelun mukaan perhe on tyytyväinen tuomioon. Hän sanoi toivovansa, että se ”toimisi pelotteena lapsiin kohdistuvaa ihmiskauppaa harjoittaville”.
Kristittyjen tyttöjen kidnappaukset, uskonnollinen pakkokäännyttäminen ja pakkoavioliitot ovat Nigeriassa pitkään olleet huolenaiheena monille järjestöille, kuten esim. Hausa kristittyjen säätiölle (HACFO), joka on neuvotellut lukuisten uhrien vapauttamisesta.
Säätiön johtaja Joshua Danlami kertoi World Watch Monitor -uutissivustolla, sen jälkeen kun eräs 17-vuotias tyttö oli paennut sieppaajiltaan aikaisemmin samana vuonna, että kidnappaajat käyvät nuorten tyttöjen kimppuun, koska he tietävät, että ”mahdollisuus heitä vastaan nostetun syytteen läpimenosta on hyvin pieni”. Lisäksi perheiden vaikutusmahdollisuudet tyttäriensä takaisinsaamiseksi ovat vähäiset, kuten oli asianlaita Ese Rita Orurun äidin kohdalla.
Vanhemmille kerrotaan, että tytöt ovat kääntyneet islamiin, menneet naimisiin ja ovat nyt paikallisen päällikön tai emiirin huostassa. ”Kristittyjen tyttöjen pakkoavioliitot ovat yksi yleisimmistä vainotun kirkon kipupisteistä. Näemme täällä, miten raskasta perheiden on taistella oikeuksiensa puolesta tällaista käytäntöä vastaan”, kertoi Open Doorsille Helene Fisher, sukupuolittunuttta vainoa tutkiva kansainvälinen asiantuntija.
”Muistakaamme rukouksissamme niitä kristittyjä tyttöjä, joiden sieppauksia HACFO parhaillaan selvittää. Sieppauksista ja pakkoavioliittoon johtavasta ihmiskaupasta aiheutuvat vammat eivät kosketa ainoastaan niiden usein teini-ikäisiä uhreja, vaan myös heidän perheitään ja kirkon seuraavaa sukupolvea.”