Open Doorsin vuoden 2022 raportti sukupuolittuneesta uskonnollisesta vainosta tarkastelee kristityille vaarallisten vainoalueiden erityispiirteitä. Raportti kertoo muun muassa Afganistanin tilanteesta, huumerikollisuuteen kytkeytyvästä uskonnollisesta vainosta sekä koronapandemian vaikutuksista.
Naisiin ja miehiin kohdistuvan vainon keskeisiä tekijöitä on tutkittu Open Doorsin tutkimusyksikössä jo viiden vuoden ajan. Tänä aikana maailmanlaajuiset kehityssuunnat ovat pysyneet samoina. Uusin vuoden 2022 raportti osoittaa, että seksuaalinen väkivalta on noussut kristittyihin naisiin kohdistuvan vainon voimakkaimmaksi muodoksi.
Mitä sukupuolittunut uskonnollinen vaino on?
Sukupuoleen perustuva uskonnollinen vaino on laajalle levinnyttä ja strategista. Vainon harjoittajat hyväksikäyttävät oman yhteiskuntansa ja kulttuurinsa normeja tai arvoja painostaakseen kristittyjä naisia ja miehiä. Toiminta tähtää kristillisten yhteisöjen heikentämiseen. Vainoa edesauttavat normit ja arvot voivat usein löytyä maan oikeusjärjestelmästä, jolloin vainoajat voivat edistää toimiaan oikeudellisin perustein. Konfliktit, kriisit ja rikollisuus voimistavat sukupuolittunutta vainoa.
Miten sukupuolittunut vaino ilmenee?
Kristittyjä naisia ja tyttöjä…
- pidetään seksiobjekteina ja häpeän tuottamisen välikappaleina. He kärsivät seksuaalisesta väkivallasta, pakkoavioliitoista ja ihmiskaupasta eri vainoalueilla ympäri maailmaa. Näitä keinoja käytetään usein rankaisemaan ja häpäisemään kristittyjä perheitä ja yhteisöjä.
- Naisia pidetään vähempiarvoisina, ja hyökkäyskohteeksi otetaan heidän siveytensä ja kykynsä synnyttää lapsia. Etenkin Aasiassa he ovat vaarassa joutua morsiamina ihmiskaupan uhreiksi ja Afrikassa ääriryhmien seksiorjiksi.
- Naisia ja tyttöjä pidetään voittosaaliina, jotka synnyttävät tulevaisuuden taistelijoita.
Kristityistä miehistä ja pojista…
- Pyritään pääsemään eroon. He ovat kaikilla vainoalueilla vaarassa joutua siepatuiksi, vangituiksi, pahoinpidellyiksi, syytetyiksi väärin perustein ja pakotetuiksi aseellisiin tai rikollisiin ryhmiin.
- Miehet koetetaan poistaa odotuksien mukaisista rooleistaan elannon hankkijoina ja kristityn yhteisön suojelijoina. Näin heillä on suurempi riski joutua tapetuksi uskonsa takia.
- Seurakuntien johtotehtävissä olevat ovat monilla alueilla erityisessä vaarassa.